Kalimera Grekland Kos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Zia på Kos
Charterarrangörernas främsta utflyktsmål är bergsbyn Zia, som ligger cirka 16 kilometer väster om Kos stad. Byn brukar beskrivas som idyllisk och pittoresk. Tyvärr stämmer det inte riktigt med verkligheten, i alla fall inte med min verklighet. Men för en som aldrig besökt en grekisk bergsby kan säkert Zia uppfattas som målerisk.

 

Byn Zia på Kos.

Zia ligger vackert, men är ack så exploaterat, tycker jag.

 

Zia var säkert pittoreskt en gång i tiden, alltså innan turismen kom till Kos, idag får man verkligen anstränga sig, och blunda för all kommers, för att överhuvudtaget se några spår av idyll. Byn har helt tagits över av tavernor och souveniraffärer som säljer kitsch. Det finns dock lokala produkter som honung och örtkryddor att köpa också. Men det finns att köpa överallt på Kos.

 

Souveniraffärer i Zia på Kos.

Souveniraffärer i Zia.


Finns det inget bra med Zia då? Jo, om man beger sig längre upp i byn kommer man ifrån kommersen. Här är det lugnare och man får en helt annan bild av byn. Utsikten från Zia är mycket fin och solnedgången extraordinär. Det bästa med Zia är enligt min mening den vackra vägen dit, och därifrån.

Vy över Zia och ut över havet.

Vy från Zia och ut över havet.

 

I närheten av Zia ligger flera trevliga småbyar som är opåverkade av turism. Lagoudi är den finaste och definitivt den sömnigaste av dessa byar. Här vilar ett behagligt lugn och det är en fröjd att sakta flanera genom de ödsliga gränderna och lyssna på kacklande höns och ilskna tuppar.


LÄS MER OM KOS

Om Kos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera