Kalimera Grekland Kefalonia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kefalonia i Grekland

Kefalonia in English. Kefalonia suomeksi.

Sköna gröna Kefalonia är till ytan Greklands femte största ö (786 km2), bara Rhodos, Lesbos, Evia och Kreta är större. Grannöarna Lefkas och Zakynthos får ledigt plats på Kefalonia om man lägger de ovanpå Kefalonia. Även när det gäller antalet invånare ligger Kefalonia i täten bland de grekiska öarna med sina 35 800 invånare. Kefalonia ligger i ligger i Joniska övärlden.

 

Myrtos beach är ett måste när man besöker Kefalonia i Joniska övärlden.

Myrtos beach är ett måste när man besöker Kefalonia.

 


Största stad är
Argostoli där det bor cirka 9 750 personer. Högsta berget heter Megalos Soros (1627 m) och är en del av Mount Enos som ligger i Enos Nationalpark på södra Kefalonia. Nationalparken grundades 1962 i syfte att skydda en för Kefalonia unik gran som heter Greek Fir (eller Cephaloian Fir). På svenska kallas den antingen Grekgran eller Kefalonisk gran. Nu är Kefalonia som väl är inte bara en ö med granar, det är också en ö med fina stränder, trevliga byar och några väldigt intressanta sevärdheter.

 

Längs med hamnpromenaden i Argostoli på Kefalonia ligger många bra restauranger och tavernor.

Hamnpromenaden i Argostoli.

 

Jag började överst med adjektiven skön och grön, jag skulle vilja lägga till ytterligare ett, nämligen vacker, för Kefalonia är en mycket vacker ö, faktiskt en av Greklands vackraste. Något som allt fler har upptäckt. Men det är inte så länge sedan Kefalonia var en okänd ö för de flesta Skandinaver. Charterresorna kom igång sent, de lades ner, men började om igen för inte så många år sedan. Faktum är att Kefalonia tidigare var relativt okänd för de flesta utländska nationaliteter.

 

Platis Gialos beach i Lassi på Kefalonia i Grekland.

Platis Gialos i Lassi är en av Kefalonias populäraste stränder.

 

Vill du läsa om Kefalonia på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Kefalonia innehåller 18 A4-sidor, inklusive 57 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter.. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Allt ändrades 1993 när romanen Kapten Corellis Mandolin kom. Mer om boken längre ned, först ska jag berätta om en annan viktig händelse i öns historia, en händelse som bokstavligen skakade om Kefalonia så till den milda grad att den påverkar ön än idag.

I augusti 1953 drabbades de Joniska öarna av fyra kraftiga jordbävningar. Den värsta (nummer tre) kom strax före halv tolv på förmiddagen den 12 augusti. Skalvet hade en magnitud på 7.3 på Richterskalan och hör till de värsta som drabbat Grekland i modern tid. Epicentrum låg på södra Kefalonia som därför drabbades värst.

 

Fiskardo klarade sig bra vid jordbävningen 1953 på Kefalonia.

Fiskardo klarade sig bra vid jordbävningen 1953.

 

Förödelsen var i det närmaste total, endast några få byar i norr klarade sig, en av dem var Fiskardo. Jordbävningen var inte bara en materiel katastrof, det var också en mänsklig tragedi: cirka 600 personer dog direkt eller indirekt av skalvet. De som överlevde drabbades hårt ekonomiskt, och många valde att flytta från ön, vilket resulterade i att ön tappade nästan 100 000 av sin befolkning.

Kefalonia har sedan katastrofen 1953 drabbats av ytterligare tre jordbävningar (2003: 5.3 på Richterskalan, 2005: 4.3 på Richterskalan och i januari 2014: 5.8 på Richterskalan) med mindre skador som följd. Ön har även drabbats av svåra skogsbränder, den senaste härjade sommaren 2007 då en otrolig värmebölja drog in över Grekland.

 

Antisamos beach på Kefalonia där delar av filmen Kapten Corellis mandolin spelades in.

Antisamos beach där delar av filmen Kapten Corellis mandolin spelades in.

 

Jordbävningen 1953 aktualiserades ånyo 1993 när Louis de Bernières roman Kapten Corellis mandolin kom ut. Romanen utspelar sig på Kefalonia och jordbävningen har en bärande roll i handlingen, i sällskap med krig, kärlek, sorg, vänskap och svek. Jag hade längtat till Kefalonia ända sedan jag läste boken. Det dröjde dock ända till sommaren 2007 innan jag fick möjlighet att besöka ön för första gången. Jag blev inte besviken, och jag tror inte att du heller blir det. Men om du mot förmodan skulle bli missnöjd kan du dränka besvikelsen i det lokala vinet Robola (ett av Greklands mest kända vin) som produceras på Kefalonia.

 

Melissani lake får du inte missa när du är på Kefalonia.

Melissani lake är ett måste när man är på Kefalonia.


Du kan läsa mer om Kefalonia via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Tack vare att Kefalonia har internationell flygplats är det en baggis att resa hit, bland annat går det charter med Airtours. Reser du på egen hand är det förstås enklast att köpa en flygstol direkt till Kefalonia med något av charterbolagen. Finns det inga flygstolar kan du i stället flyga till Aten, Preveza (nära Lefkas) eller Zakynthos.

Kefalonias huvudstad heter Argostoli. Lassi några kilometer sydväst om Argostoli är öns populäraste turistort. Andra mycket fina byar är Fiskardo och lilla gulliga Assos. Andra byar är Lixouri, Kourkoumelata, Metaxata, Skala, Poros, Sami och Agia Efimia.

 

Sami är en av de finaste byarna på ön Kefalonia i Grekland.

Den mysiga byn Sami.

 

Stränderna hör till de bästa i Joniska övärlden, nästan alla består av finkornigt grus eller klappersten, men det finns stränder med sand också, som Xi beach på Lixourihalvön. De bästa stränderna är Platis Gialos, Makris Gialos, Lourda, Antisamos samt öns finaste strand: Myrtos beach.

 

E-guide om Kefalonia.

 

Konstigt nog saknas sevärdheter från antik tid nästan helt, här finns till exempel inga tempel. De sevärdheter som finns är främst av naturlig art, som Drogarati cave och Melissani lake. Båda är mycket intressanta och bör ses, framförallt Melissani lake som är oerhört sevärd. Andra sevärdheter är Katavothres och Tzanata tomb.

Reser du på charter - vilket de flesta gör till Kefalonia - bor du i antingen Argostoli, Lixouri, Lassi eller Svoronata. Vad som är bäst är en smaksak. Reser du på egen hand kan du välja nästan vilken ort som helst, men de flesta väljer att bo i Argostoli eller Lassi där utbudet är störst. Att leta rum på egen hand är ganska tröstlöst. Bäst är att boka i förväg.

 

Den lilla fina by Assos på Kefalonia ligger otroligt vackert.

Assos är min favoritby på Kefalonia.

 

Idag har Kapten Corellis mandolin inte samma dragningskraft. I stället är det annat som lockar turister till Kefalonia, som exempelvis de fina stränderna Antisamos, Lourda och Myrtos, de trevliga turistorterna Assos, Skala, Fiskardo och Lassi, huvudstaden Argostoli, samt den intressanta grottan Drogarati och Melissani lake.


LÄS MER OM KEFALONIA

Om Kefalonia Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera