Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lesbos i Grekland

Lesvos in English.

Lesbos är en stor ö, för att inte säga gigantisk stor, i Grekland är det bara Kreta och Evia som är större. Faktum är att Lesbos är Medelhavets åttonde största ö efter Sicilien, Sardinien, Cypern, Korsika, Kreta, Evia och Mallorca. Ön ingår - tillsammans med Chios, Fourni, Ikaria, Oinousses, Psara, Samos och Thymena - i den Östra Egeiska ögruppen. Lesbos är ögruppens största ö (1 636 km2, 86 500 inv) och Thymena den minsta (10 km2, 120 inv).

 

Molyvos på Lesbos är en av grekiska övärldens finaste byar.

Molyvos är en av grekiska övärldens finaste byar.

 

Huvudstaden Mytilini har drygt 27 800 invånare. Närmaste grannö är Chios söder om Lesbos, eller Lesvos som ön också kallas. Öborna själva säger ibland Mytilini i stället för Lesvos. Även många flygbolag och rederier använder Mytilini. Majoriteten av öborna arbetar med jordbruk, djurhållning, fiske och inom tillverkningsindustrin. Turismen är förstås också viktigt, men inte som på exempelvis Samos och Rhodos.

 

Lesbos huvudstad Mytilini är full av grekiskt vardagsliv och massor med bra restauranger.

Lesbos huvudstad Mytilini är som Aten fast i miniatyr.

 

Lesbos är ingen vanlig ö, det är verkligen överraskningarnas ö. Det finns otroligt mycket att se och göra. Landskapet är kolossalt varierande, här finns det mesta man kan tänka sig: slättlandskap, pinjeskogar, förstenade skogar, olivlundar, trädklädda berg, karga berglandskap, saltvattensjöar, heta källor, vulkaniska områden och en mängd fina stränder: allt från milslånga sand- och klapperstensstränder till fina små badvikar.

 

Plomari på Lesbos är ouzons huvudstad i Grekland.

Plomari är ouzons huvudstad i Grekland.

 

Vill du läsa om Lesbos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Lesbos innehåller 21 A4-sidor, inklusive 65 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Petra är en av Lesbos populäraste turistorter.

Petra är en av öns populäraste turistorter.

 

Även djurlivet är rikt och omväxlande, inte minst är ön känd för sina många fågelarter, vilket gör att fågelskådare från hela världen reser till Lesbos. Som grädde på moset finns det en uppsjö fina byar, många är helt opåverkade av turism. Min favoritby är Skala Eressou. Byn är präglad av den grekiska vislyrikern Sapfo som levde på Lesbos på 600-talet f.Kr. Flera av hennes kärleksdikter riktade sig till kvinnor och därför räknas Sapfo som den lesbiska litteraturens moder. Hon tros ha bott norr om Skala Eressou, som därför är något av en vallfärdsort för lesbiska.

 

Poetens Sapfos hemby Skala Eressou är en av Lesbos mysigaste byar och stränder.

Coola Skala Eressou är en mina favoriter på Lesbos.

 

Utan att överdriva kan jag påstå att Lesbos uppfyller allas önskemål, ön är lite som ett Kinderägg, men till skillnad från ett Kinderägg uppfyller Lesbos fler önskningar än tre. När vi hade varit en dryg vecka på Lesbos första gången vi kom hit skrev jag så här på bloggen: Lesbos är verkligen överraskningarnas ö. Vi trodde vi hade läst på ordentligt innan vi åkte hit, men ack så fel vi hade. Här verkar finnas hur mycket som helst "runt hörnet".

 

Ouzo från Lesbos är den bästa i Grekland, som Plomari, Pitsiladi, Mini och Barbayianni.

Samtliga ouzosorter på bilden är tillverkade på Lesbos.

 

En av de viktigaste näringarna är tillverkning av ouzo, och är det något som förknippas med Lesbos så är det just ouzo. Här framställs den absolut bästa ouzon i Grekland, det tycker inte bara jag, det anser majoriteten av grekerna också. Den ouzo som de flesta turister förknippar med Grekland är Ouzo 12. Den tillverkas inte på Lesbos, där anses den var något som katten släpat hem, det är ingen riktig ouzo säger man och rynkar på näsan, riktig ouzo ska komma från Lesbos. Punkt slut.

Är det då någon skillnad på ouzo och ouzo? Den smakar ju likadant tycker många. (Eller lika illa.) Jo, det är faktiskt skillnad, och är det någonstans man har möjlighet att märka skillnad är det på Lesbos där det finns ett otal olika märken och fabrikat. På vissa restauranger finns det mer än 20 olika sorters ouzo att välja på. Beställ in en meze (smårätter) och en liten flaska ouzo och prova dig fram, kanske hittar du någon favorit. Jag har sjutton olika sorters ouzo hemma, samtliga är från Lesbos. Min favorit heter Pitsiladi och finns nästan bara att köpa på Lesbos. En annan favorit är Plomari, den säljs i hela Grekland. Andra kända märken är Mini och Barbayianni.

 

Läs mer om ouzo i Grekland här »


Ouzo är inte det enda som produceras på Lesbos, ön är även omtalad för sina sardiner, ostar, oliver och för sin goda olivolja. Det finns de som tycker att Greklands bästa olivolja är den från Lesbos. Ön är i det närmaste självförsörjande och de flesta råvaror som konsumeras är lokalt odlade. Gillar du inte ouzo kan du trösta dig med att frossa i god mat i stället, för det finns få öar där maten är så god och kreativ. Visst finns det undantag, men generellt serverar tavernorna på Lesbos förstklassig grekisk mat.

 

Restaurangerna på Lesbos serverar förstklassig grekisk mat. Som denna ost som heter  Touloumotyri och finns i byn Agiassos.

På Lesbos kan du prova mat du inte trodde fanns. Som denna ost från Agiassos.

 

Agios Isidoros beach är den bästa stranden på Lesbos i Grekland.

Agios Isidoros är min favoritstrand på Lesbos.

 

Vatera beach på Lesbos är en av de längsta stränderna i hela Grekland.

Vatera beach på Lesbos är den längsta strand jag har sett i Grekland.

 

Här kan du se Lesbos 22 bästa stränder »

 


Du kan läsa mer om Lesbos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Till Lesbos går det charter från Sverige med Apollo och Ving. Reser du på egen hand köper du en flygstol direkt till Lesbos, eller flyger till Samos och vidare med båt, eller flyger till Aten och därifrån med båt eller inrikesflyg till Lesbos.

Som du förstår finns det väldigt många byar på Lesbos. Agiassos, Antissa, Molyvos, Mytilini, Plomari, Sigri, Skala Sikaminias och Vatousa är några av de intressantaste. Sedan finns det många trevliga turistorter.

 

E-guide om Lesbos.

 

Det finns hur många stränder som helst, allt från kilometerlånga sand- och klapperstensstränder till små lugna badvikar, som Ermogenis. Populärast är stränderna i Anaxos, Petra, Agios Isidoros och Skala Eressou. Även stranden i Sigri, stranden i Melinda och stranden i Skala Kalloni lockar en del turister. Lesbos längsta strand Vatera på sydkusten är så lång att om alla turister på Lesbos åkte dit skulle det ändå finnas gott om plats. Det finns även strand i Molyvos.

 

I byn Sigri på Lesbos finns en fin strand, en intressant fästning, bra hotell och restauranger.

Stranden i den fina byn Sigri.

 

På Lesbos finns sevärdheter av alla de slag. Här finns bland annat en förstenad skog, flera fascinerande kloster, gamla broar, en stor akvedukt och heta källor som går att bada i. För att inte tala om det spännande och varierande landskapet och alla fina byar. Det finns hur mycket som helst att upptäcka, inte minst om du gillar att vandra.

 

Den romerska akvedukten utanför byn Moria på ön Lesbos i Grekland.

Den romerska akvedukten utanför byn Moria.

 

Det finns massor med hotell och pensionat i alla stora byar och i alla turistorter. Det svåra är att bestämma sig för var på ön man ska bo. Själv föredrar jag Agios Isidoros, Plomari, Skala Eressou och Molyvos. Då ön är så stor är det bäst att boka i förväg.


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera