Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sigri på Lesbos

Byn med kvinnonamnet Sigri skulle kunna vara den plats som gett upphov till uttrycket vid vägs ände. Här slutar vägen både bokstavligt och bildligt. Nu är vi långt från i stort sett allting, åtminstone känns det så när man rullar ner mot Sigri. Till Mytilini är det ungefär 90 kilometer och till Molyvos cirka 55 kilometer.

 

Sigri - byn vid vägs ände. Lesbos.

Sigri - byn vid vägs ände.

 

Sigri har gamla anor och har varit bebodd i evigheter. Tack vare det strategiska och skyddade läget har både venetianare och turkar härskat över byn. Turkarna har satt flest spår, bland annat den stora fästningen som ruvar på halvön utanför byn. Fästningen uppfördes 1757 på ruinerna av ett venetianskt fort.

 

Sigri. Lesvos.

Sigri sett från den gamla fästningen.
Idag är det bara turister som ockuperar Sigri, fast det märks nästan inte, för även om det är en turistort är turismen småskalig. De som väljer att bo här gör det för stillheten, och kanske för känslan av att befinna sig "in-the-middle-of-nowhere". Det finns flera stränder i och utanför byn. Den populäraste finner man om man går till vänster i byn (näsan mot vattnet). Stranden är långgrund och täckt av den typiska gråaktiga sanden som finns på många av Lesbos stränder.

 

Sigri beach. Lesbos.

Stranden i Sigri.

 

Jag har inte själv bott i Sigri, men jag skulle inte ha något emot att göra det. Inte bara för att få lugn och ro, här finns även annat som lockar, bland annat tavernor som serverar god mat, inte minst skulle jag frossa i färsk fisk eftersom Sigri i grund och botten är en fiskeby. Taverna Remezzo strax intill fästningen kan jag varmt rekommendera: kulinarisk mat, god ouzo, trevlig personal och underbar utsikt.

I Sigri ligger Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest. Museet är bra mycket intressantare än den förstenade skogen. Läs mer om museet och öppettiderna på deras hemsida.

 

HOTELL I SIGRI

Jag hoppas få möjlighet att stanna över natten i Sigri. Vänner till mig har bott på Evangelia Studios och de var mycket nöjda, så där kommer jag troligen också att bo.

Evangelia Studios »


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera