Kalimera Grekland Lesbos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agiassos på Lesbos
Agiassos ligger i en praktfull dalgång nedanför berget Olympos, cirka 24 kilometer norr om Plomari. Bara vägen upp till byn är värd hela resan. Och inte blir man besviken av byn heller.

 

Agiassos. Lesbos.

Agiassos.

 

Agiassos är troligen Lesbos mest traditionella och pittoreska by efter Molyvos. Det är också en av öns mest turistiska by. Men räds inte, turismen är av ett helt annat slag än vad vi är vana vid. De flesta som åker till Agiassos är pilgrimer som ska besöka kyrkan Panagia ti Vrefokratousa.

Kyrkan är celeber, faktum är att den är Greklands näst viktigaste kyrka efter Panagia EvangelistriaTinos. Pilgrimer reser hit hela året, och de kommer från hela Grekland. Den viktigaste högtiden är den 15 augusti. Givetvis finns det även i denna kyrka en mirakelutförande ikon, och det är den som lockar folk hit.

 

Souvenirer i Agiassos på Lesbos.

Souveniraffärsgatan i Agiassos.

 

Men om man nu inte är intresserad av kyrkor och heliga ikoner kanske du undrar. Är en tur till Agiassos ändå något att ha? Absolut. Det är en mycket fin by med vackra färgglada hus och smala gränder flankerade av affärer i långa banor.


Agiassos. Lesvos.

De oturistiska delarna av Agiassos.

 

Som i alla turistorter finns här många souveniraffärer, men även en hel del butiker som vänder sig till pilgrimer, och ett stort antal hantverksaffärer. Agiassos har en lång hantverkstradition, framförallt inom keramik och träsnideri. Att gå gatan upp till kyrkan är att likna vid en golgatavandring med hundratals tempelmånglare på bägge sidor. Jag tror aldrig jag har sett så mycket krimskrams på en och samma plats. Det blir till sist så mycket för hjärnan att hela konkarongen förvandlas till en sevärdhet.

Ovanför kyrkan, till höger in i en gränd, håller byns torghandlare till. Fast något torg finns inte. Däremot ligger här många butiker som säljer lokalproducerade produkter, främst kött- och mejerivaror.

 

Ost från Agiassos. Lesbos.

De lustiga - och väldigt goda ostarna - som ser ut som små grisar.

 

Bland många spännande saker säljs här en ost (touloumotyri) som jag aldrig tidigare har sett. Det är en slags fetaost som lagras inuti ett getskinn. Ser inte klokt ut. Liknar små grisar. Provsmaka gärna, den är jättegod.


LÄS MER OM LESBOS

Om Lesbos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera