Psara i Grekland

Psara i Grekland.Psara, 22 kilometer nordväst om Chios, tillhör Östra Egeiska ögruppen.
Det är en liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 450 personer. Huvudstaden, och öns enda by, heter också Psara. Ytan är 43 km2 och högsta berget - Profitis Elias - mäter 512 meter över havet.

När du kliver av båten i den lilla hamnen får du lätt känslan av att vara den enda turisten i byn. Men om du befinner dig på Chios och för ett par dagar vill fly huvudortens intensiva trafik kan den fyra timmar långa båtfärden vara värd mödan.

De mjukt rundade bergen på Psara är inte höga, och nästan all bebyggelse är koncentrerad till byn som bär samma namn som ön. Ett fåtal kaféer och ett par tavernor är det som bjuds av nöjesliv. Några barn leker på ett litet torg efter solens nedgång, en munk går förbi längs hamnen, ett par med barnvagn passerar och fem minuter ser du samma människor igen. Det är i stort vad som händer på kvällen.

Jag har inte varit på Psara, därför är alla bilder från andra öar.

Stort tack till Per Strandberg som har skrivit om Psara!

Chios till Psara.

Chios är en av Psaras grannöar. Bild från Nagos.


RESA HIT
Från Chios stad går det flera båtar dagligen till Psara. Resan tar cirka fyra timmar. Det finns även båtförbindelse med Lesbos, Oinousses och Atens hamnstad Pireus.

Från Chios går det båtar från närliggande öar som Samos och Lesbos. Chios har även en flygplats dit det går dagliga plan från Aten. Till Chios går även att flyga från Samos en gång i veckan.

Boka färjebiljetter online här »

Länk till båttidtabell finns längst ned på sidan.

RESA RUNT
Psara saknar allmänna transportmedel, här finns inte ens taxi även om det finns ett antal bilar för lokala transporter. Med andra ord blir det till att gå.

BYAR
Det finns bara en by och den heter också Psara. Byn ligger vackert placerad, likt en amfiteater, i skydd av en hög pyramidformad klippa - med hamnen och hamnpromenaden på ena sidan och en grusstrand, flankerad av en imponerande kyrka med tillhörande kloster på den andra. I övrigt är bebyggelsen inte särskilt märkvärdig.

Hamnen.

Lesbos är en annan av grannöarna. Bild från Molyvos.
De flesta hus är enkelt byggda kring några smala gränder. Men i byns utkant syns även tecken på ett visst välstånd med ett flertal moderna, ganska påkostade hus. En förklaring är att några av öborna får goda inkomster från rederinäringen.

BAD & STRÄNDER
Vattnet kring Psara är mjukt och klart. I själva byn, väster om klippan finns den ovan nämnda stranden med grus. I änden av denna strand finns också en taverna. Alldeles nära, nordost om byn ligger ett antal små fina sandstränder i en rad efter varandra. Även om risken att stöta på några andsra badare är ganska liten, är sannolikheten än mindre ju längre från byn du beger dig.

SEVÄRDHETER
Förutom bedriften att överhuvudtaget ha begett sig hit är klostret och utsikten från Agios Nikolas, kyrkan på toppen, en sevärdhet. Den pyramidformade klippan är också värd att bestiga. Här finns lämningar av ett 1400-talsfort, Palaiokastro, men också ett monument över den massaker som ägde rum på ön 1824, då hälften av öns då 30 000 invånare lär ha slaktats efter att ha gjort uppror mot den turkiska överheten.

BOENDE
Det som kan få presumtiva besökare av Psara att tveka är bristen på rum. Vid vårt besök i slutet av juni fanns bara ett boende tillgängligt, ett relativt nybyggt litet hotell med mycket höga priser, utan någon möjlighet att förhandla ner. Under högsäsong lär det finnas ytterligare ett pensionat plus några rum för uthyrning.

Segla till Psara från Agathonissi.

Agathonissi är en näst intill lika okänd ö som Psara


Byar och stränder.

Batsi på Andros. Andros ligger faktiskt ungefär lika långt från Psara som Lesbos gör.

Som jag skrev överst på sidan så har jag aldrig varit på Psara. Därför använder jag bilder från andra öar. Det känns så futtigt med endast text. Bilden högst upp på sidan är för övrigt från Milia beachSkopelos.


MER OM PSARA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Resebrev »
Karta »
Forum Psara »
Chios - närmsta ö »

E-guide om Lesbos »
E-guide om Samos »
Kalimeras Öluffarskola »
Alla våra E-guider »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Psara »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »


HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera