Kalimera Grekland Chios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chios i Grekland

Chios in English. Chios suomeksi.

Chios (Hios eller Xios) ligger nära Turkiet mellan Samos och Lesbos. Det är Greklands femte största ö till ytan efter Kreta, Evia, Lesbos, och Rhodos. Ön har 51 400 invånare och ytan är 843 km2. Huvudstaden heter Chios stad och där bor 26 850 personer. Högsta berget - Pelineon - mäter 1 297 meter över havet.

Chios är känd för de unika medeltidsbyarna Pyrgi, Mesta och Olympi, för klostret Nea Moni från 1042, för tillverkning av produkter som framställs av kåda från mastixbusken (läs mer om det längre ned), samt för att vara den ö som Homeros föddes på.

 

Trachili beach på Chios i Grekland.

Trachili är ett av många vakttorn på Chios. Detta ligger vackrast.

 

Chios är en oerhört grekisk ö som jag personligen är mycket förtjust i. Inte minst för den totala avsaknaden av massturism. Om du längtar bort från de stora turiststråken och vill möta det äkta Grekland, då ska du resa till Chios. Tyvärr är det inte många som väljer att semestra på Chios. Jag vet inte varför det är så. Kanske är det för att så få har varit här och kan berätta om ön, eller så vill de som har besökt Chios inte berätta något, kanske för att de vill att ön ska bevaras som den är.

 

Managros beach är en av många oexploaterade stränder på Chios.

Managros är en av många oexploaterade stränder på Chios.

 

Här finns allt man kan önska sig: massor med fina stränder, pittoreska byar, intressanta sevärdheter, spännande landskap, och det bästa av allt: var man än är, så är man en del av det grekiska vardagslivet. En annan bra sak med Chios är att man nästan alltid serveras riktigt god grekisk husmanskost på tavernorna.

 

I den mysiga fiskebyn Limnia på sydvästra Chios finns en strand och flera bra restauranger.

Den mysiga fiskebyn Limnia på sydvästra Chios.
RESA TILL CHIOS

Trots att det finns internationell flygplats går det inte charter till Chios från Sverige. Jag tycker att det är märkligt att inget svenskt charterbolag vågat satsa på Chios. Det fungerar ju hur bra som helst från Holland och Norge. Men nu är det som det är. Lyckligtvis är det enkelt att resa till Chios på egen hand.

 

Från hamnen i Chios stad går det färjor till Pireus, Samos och Lesbos.

Den gigantiska hamnbassängen i Chios stad.

 

Snabbaste färdvägen är att flyga till Aten, och därifrån vidare med inrikesflyg till Chios. Flygplatsen på Chios ligger strax söder om Chios stad. Andra alternativ är att flyga till Lesbos eller Samos, som har bra båtförbindelse med Chios.

Båttidtabell för Chios »

Boka färjebiljetter online här »

 

RESA RUNT PÅ CHIOS

Chios är som sagt en väldigt stor ö och därför är det bäst att hyra bil, eller en kraftfull motorcykel. Om du bara ska se området där du bor går det bra med moped. Buss trafikerar i stort sett hela ön. I Chios stad kan du åka på en guidad tur med leksakståg.

 

Hyra bil på Chios och köra till den fina stranden Elinta beach.

Med eget fordon kommer du till mindre kända platser, som Elinta beach.

 

Har du en dag över kan du följa med på en båttur till Chios närmsta grannö Oinousses (Inousses). Du kan även göra en dagsutflykt till Çesme i Turkiet. Båtarna till Çesme går varje dag från hamnen i Chios stad.

BYAR PÅ CHIOS

Jag skriver endast om några få av Chios många fina byar. Resten får du upptäcka på egen hand. Om du hyr en bil och kör runt på landsbygden kan jag lova att du kommer att överraskas av hur många byar det finns. De allra flesta är helt opåverkade av turism.

 

De allra flesta byarna på Chios i Grekland är helt opåverkade av turism, som byn Kambi ovan.

De allra flesta byarna är helt opåverkade av turism, som byn Kambi ovan.


Om du kommer med båt är Chios stad din första bekantskap med Chios. Det är en bullrande storstad med cirka 26 850 invånare. Som ett litet Aten kan man säga, fast mycket lugnare förstås, och framförallt mycket trevligare. Här finns förstås allt man kan tänka sig i en grekisk stad av denna storlek.

 

En av de många shoppinggatorna i Chios stad erbjuder allt mellan himmel och jord.

En av shoppinggatorna i Chios stad.

 

Inte minst finns här många restauranger och ouzerior som serverar riktigt god grekisk mat. Här finns även många intressanta museer, kyrkor, moskéer och katedraler. Av museerna kan jag rekommendera Maritime Museum och Archaeological Museum. Innan jordbävningen 1881 var Chios stad omgärdat av en mur, kallad Kastro. Tyvärr förstördes stora delar av muren under jordbävningen, men delar av den finns fortfarande kvar.

 

Den gamla stadsmuren i Chios stad liknar den i Rhodos gamla stad.

Den gamla stadsmuren i Chios stad liknar den i Rhodos gamla stad.

 

Norr om Chios stad ligger Vrontados (5 300 inv) som är en slags förort till Chios stad. Staden, för man får räkna det som en stad, är känd för två saker: att vara födelseplats för skalden Homeros, och för det årliga fyrverkerikriget.

Vi börjar med Homeros, som man tror levde någon gång på 700-talet f Kr. Han kallas den västerländska litteraturens fader, och antas ha skrivit Odyssén och Iliaden. Det finns ett antal öar, och byar på fastlandet, som hävdar att diktaren Homeros föddes på just deras ö, eller i deras by. Chios anses av många vara den ö där han faktiskt föddes.

 

Klippan Daskalopetra i Vrontados på Chios där Homeros satt och tänkte.  Homeros föddes på Chios sägs det.

Klippan Daskalopetra i Vrontados där Homeros satt och tänkte. På bilden gör jag det.

 

Ovanför Vrontados finns en klippa som heter Daskalopetra där det sägs att Homeros satt och tänkte. Sant eller inte är det förstås ingen som vet, men klippan finns där, och med lite fantasi känner man historiens vingslag. Homeros sägs ha dött på Ios där det finns en grav där han sägs ligga begravd.

 

Läs om Homeros grav på Ios här »


Det årliga fyrverkerikriget kallas allmänt Chios Rocket War och går av stapeln mellan påskafton och påskdagen varje år. I Vrontados finns två stora kyrkor: Saint Mark och Virgin Mary Erethianis. Det är mellan dessa kyrkor som kriget står. På båda sidor laddas det upp med tusentals fyrverkeripjäser (vissa säger 50 000 pjäser) som klockan 20.00 avfyras mot varandra.

 

De berömda väderkvarnarna mellan Chios stad och Vrontados i Grekland.

De berömda väderkvarnarna mellan Chios stad och Vrontados.

 

Jag har inte sett detta skådespel live, men har sett filmer på Youtube, och det ser helt galet ut. Trots att jag är väldigt förtjust i allt som har med fyrverkerier att göra skulle jag inte vilja vara i Vrontados under "Chios Rocket War". Kolla på Youtube.

 

På torget i den bilfria mastixbyn Mesta på Chios finns flera bra grekiska restauranger och tavernor.

Torget i mastixbyn Mesta.

 

De i mitt tycke intressantaste byarna ligger på södra Chios, i det som kallas Mastihochoria, eller Mastic Villages, eller varför inte Mastixbyarna, som vi säger på svenska. Området är känt för sin framställning av mastic, eller mastix. Tre av byarna i Mastihochoria är Mesta, Olympi och Pyrgi.

Mastix är en buske som växer i hela Medelhavsområdet, men det är endast på Chios som man använder kådan från busken. Det sägs att mastixbusken på Chios har speciella egenskaper, och kan användas på andra sätt än buskar som växer i övriga Medelhavet. Dessutom är det bara buskarna som växer på södra Chios som är användbara. Är inte det konstigt så säg.

Kådan sägs vara läkande och används i en mängd olika produkter, bland annat i kosmetika, tuggummi, kryddor, sprit, vin, sylt, juicer, marmelader och sötsaker.

 

I Chios stad finns flera affärer som man kan handla produkter som innehåller Mastix.

Affären i Chios stad där det finns massor med produkter som innehåller Mastix.

 

I Chios stad finns en affär som bara säljer mastixrelaterade produkter. En liknande butik finns på flygplatsen i Aten. Busken har ända sedan antiken varit den viktigaste inkomstkällan för de boende på södra Chios. I augusti 2012 startade en pyroman ett flertal bränder på södra Chios. Branden spred sig fort och tog sex dagar släcka. Pyromanen greps, men vad hjälpte det, cirka 15 000 hektar mark förstördes, och det innebar en katastrof för de boende.


Den bilfria byn Mesta liknar ett fort och är den finaste byn på Chios.

En av många trånga gränder i den bilfria byn Mesta.

 

Av byarna i Mastihochoria håller jag Mesta (350 inv) för den absolut finaste. Byn är byggd som ett fort och är helt muromgärdad. De stenbelagda gränderna är på sina ställen så smala att man kan röra husen på båda sidorna när man passerar förbi. I byn finns ett mysigt torg med flera bra tavernor. Byn är för övrigt helt fri från bilar. Olympi (375 inv) är snarlik Mesta men är inte lika gemytlig.

 

Mastixbyn Pyrgi på ön Chios med sina unika hus där husfasaderna är målade i en mosaik av svart och vitt.

Mastixbyn Pyrgi med sina unika hus

 

Byn Pyrgi (cirka 1200 inv) är så vitt jag vet unik i hela Grekland. Precis som Mesta och Olympi härstammar Pyrgi från medeltiden, och är även den byggd som en ointaglig fästning. Det som gör Pyrgi unik är att husfasaderna är målade i en mosaik av svart och vitt. Om du är i krokarna bör du se alla tre byarna. Har du bara tid med en by så väljer du Mesta eller Pyrgi.

 

Läs mer om Pyrgi här »

 

Mina favoritbyar på norra Chios är Kardamyla, Marmaro och Nagos på sydöstra Chios, samt Volissos och Limnia på sydvästra delen av ön. Marmaro ligger cirka 37 kilometer norr om Chios stad. Marmaro kallas även Kardamila eller Kardamyla och är Chios näst största stad. Vi har bott en vecka i Marmaro och det var helt perfekt för det fanns massor att se och göra i närområdet.

Extra plus för att det är nära (5 km) till den mysiga byn och stranden Nagos (se bild längre ned).

 

Marmaro är en av de finaste byarna på norra Chios i Grekland.

Marmaro är min favoritby på norra Chios.


Nagos beach på nordöstra Chios i Grekland är perfekt för barnfamiljer med små barn.

Nagos beach på nordöstra Chios.

 

Läs mer om Nagos här »

 

STRÄNDER PÅ CHIOS

Om det är fina stränder du är ute efter så har du kommit helt rätt. Det finns nämligen massor med stränder på Chios. Det kanske inte är så konstigt eftersom det är en så stor ö. Men det som är konstigt är - återigen - att så få känner till att Chios har begåvats med fina stränder.

 

Giosonas beach är en av många fina oexploaterade stränder på ön Chios i Grekland.

Giosonas beach är en av många fina oexploaterade stränder på Chios.

 

Det spelar ingen roll vad för slags strand du föredrar, alla typer finns på Chios: sandstränder, småstenstränder, klapperstenstränder och klippbad. Vad som är än mer fantastiskt är att det inte är några svårigheter att hitta en öde strand som man har helt för sig själv.

 

Karfas beach är den bästa stranden på Chios i Grekland.

Karfas beach är Chios populäraste strand.

 

Den populäraste stranden är Karfas som ligger söder om Chios stad. Karfas är inte bara Chios populäraste strand, den anses även vara Chios bästa strand. Till Karfas går det charterresor från bland annat Norge och Holland. Här finns massor med hotell och pensionat, och det finns gott om tavernor, restauranger, affärer och ett stort utbud av vattensporter.


Agia Fotini på södra Chios är en mycket trevlig liten turistort med en fin strand.

Agia Fotini på södra Chios är en mycket trevlig liten turistort.

 

Strax söder om Karfas ligger Agia Fotini (eller Agia Fotia). Agia Fotini är en liten trevlig semesterort med en fin småstenstrand och bra strandnära tavernor. Om du tycker att Karfas känns stort och turistiskt är det hit du ska åka. Nästa gång jag reser till Chios kommer jag nog att bo i Agia Fotini. Lugnt och fridfullt, och en bra bas för utflykter på södra Chios.

 

Komi beach söder om Agia Fotini och söder om Chios stad.

Komi beach som ligger söder om Agia Fotini.

 

Söder om Agia Fotini ligger byn Komi som i mångt och mycket liknar Agia Fotini. Stranden är lång och består av sand uppblandat med småsten. Ovanför stranden ligger hotell, pensionat, affärer och ett flertal tavernor och kaféer.

Inte långt från Komi ligger Mavra beach som är Chios mest spektakulära strand. Kanske är det därför den har så många namn? Stranden kallas även Mavra Volia beach, Volia beach och Mavro Gialos beach.

 

Mavra beach på Chios i Grekland är en strand med svart sand och liknar stränderna på Santorini.

Den högra delen av Mavra beach.

 

Mavra betyder "svart" på grekiska, och det förstår man när man kommer hit, stranden består nämligen av svarta stenar, stora som små. Stenarna blir väldigt varma, så badskor är att föredra. Stranden är tvådelad och skiljs åt av en klippa. Ska jag vara ärlig, och det ska jag, så är Mavra beach mer iögonfallande än bra.

Det var några av stränderna på Chios. Som du förstår finns det några hundra till. Inte minst uppe i norr där det kryllar av avlägsna stränder av olika slag. Mina favoritstränder är Vroulidia beach som ligger söder om Mavra, Nagos beach på nordöstra Chios, samt Managros och Giosonas i nordväst. Om du hyr en bil kommer du säkert hitta en egen favoritstrand.

 

Vroulidia beach på södra Chios i Grekland.

Vroulidia beach på södra Chios.

 

Läs mer om Vroulidia beach här »


SEVÄRDHETER PÅ CHIOS

Det finns hur mycket som helst att se och göra på Chios. Inte minst finns det en hel drös med intressanta kyrkor, kloster, fästningar och vakttorn. Ett av dessa vakttorn ligger på en halvö som heter Trachili (se bild överst på sidan) söder om Mesta.

Många av byarna på Chios får också räknas in bland sevärdheterna, jag tänker då först och främst på de unika byarna Mesta, Olympi och Pyrgi. Att vandra mellan dessa masticbyar kan jag varmt rekommendera. Även byn Volissos på nordvästra Chios är sevärd.

När det gäller kloster så får man inte missa Nea Moni som ligger nästan exakt mitt på ön. Nea Moni grundades år 1042 e.Kr och räknas som ett av grekiska övärldens viktigaste kloster. Det finns till och med på UNESCO:s världsarvlista.

 

Klostret Nea Moni får du inte missa när du reser till Chios i Grekland.

Klostret Nea Moni.

 

År 1822 invaderade turkarna Chios och massakrerade på kort tid 23 000 Chiosbor. De som inte dödades togs till fånga och såldes på slavmarknaderna i Kairo och Smyrna (Izmir). Man tror att så många som 47 000 Chiosbor såldes som slavar. De som inte dödades, eller förslavades, flydde från ön.

När turkarna kom till Nea Moni bodde det 600 munkar i klostret och ungefär 3 500 civila hade sökt skydd i klostret. Alla mördas av turkarna. Skelettdelar och skallar från dessa stackare är begravda i ett av kapellen i klostret.

 

Skelettdelar och skallar från de mördade Chiosborna är begravda i ett av kapellen i klostret Nea Moni.

Skelettdelar och skallar från de mördade Chiosborna är begravda i ett av kapellen i klostret.

 

En annan intressant sevärdhet är Cave of Olympi (eller Sykias Cave) som ligger 6 kilometer söder om byn Olymbi. Man tror att stalaktiterna i grottan formades för 150 miljoner år sedan. 1985 började utgrävningarna av grottan. Sju år senare öppnades den för publik.

Cave of Olympi sägs vara en av de vackraste grottorna i hela Grekland. Det kan jag tyvärr inte hålla med om. Jag har besökt många grottor i Grekland, och kan räkna upp ett flertal som är häftigare än Cave of Olympi. Drogarati cave Kefalonia, Sendoni cave och Dikteon CaveKreta, är några exempel på det. Dock är Cave of Olympi väl värd ett besök. Grottan är öppen varje dag utom måndagar.

 

Jag är barnsligt förtjust i ödebyar, som Mikro ChorioTilos, och ChorioChalki. En sådan by finns även här på Chios. Den heter Anavatos och ligger väster om klostret Nea Moni. Byn - som är från 1300-talet - ligger på en hög klippa med branta sluttningar. Läget gjorde att byn var lätt att försvara när inkräktande pirater och turkar härjade i Medelhavet.

 

Ödebyn Anavatos på Chios liknar byarna Mikro Chorio på Tilos och Chorio på Chalki.

Ödebyn Anavatos är mycket intressant.

 

Men inte ens Anavatos kom undan när turkarna anföll Chios 1822. När de närmade sig Anavatos gjorde invånarna sig beredda på en lång belägring. Men någon svek (sägs det) byborna och öppnade portarna till byn och turkarna släpptes in. De som inte massakrerades tog sina liv genom hoppa ut för klippan.

Efter massakern övergavs Anavatos och är idag ett skyddat monument över en tragisk tid i Chios historia. När man står i byn och tittar ner längs de branta klipporna, och tänker på alla som hoppade, så är det inte utan att man blir lite ledsen i ögat.

HOTELL PÅ CHIOS

Som du förstår är utbudet på hotell och pensionat gigantiskt. Att skaffa rum är alltså inga problem, problemet - om jag får kalla det så - är att bestämma sig för var på Chios man ska bo. De flesta utländska turister väljer att bo i Karfas, eller i dess närhet, som Megas Limnionas.

Personligen väljer jag att bo i Mesta, eller i någon av de andra unika byarna på södra Chios. Jag har även bott i kustbyn Marmaro på norra Chios, och det vill jag lova var en upplevelse av rang. Vi var de enda turisterna i hela området. Oavsett var du väljer att bo bör du boka rum i förväg.

Boka hotell på Chios här »


LÄS MER OM CHIOS

Om Chios Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera