Kalimera Grekland Chios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Den svartvita mastixbyn Pyrgi på Chios

Pyrgi är en av ett tjugotal mastixbyar på Chios, de kändaste av dessa byar är Mesta, Olympi och just Pyrgi. Området där mastixbyarna ligger kallas för Mastihochoria och ligger på södra Chios.

 

Torget i Pyrgi på Chios som omges av unika svartvita hus.

Torget i Pyrgi som omges av unika svartvita hus.

 

Mastix är en buske som växer i hela Medelhavsområdet, men det är endast på Chios som man använder kådan från busken. Det sägs att mastixbusken på Chios har speciella egenskaper. Kådan från mastixbusken sägs vara läkande och används i en mängd olika produkter, bland annat i kosmetika, tuggummi, kryddor, sprit, vin, sylt, juicer, marmelader, medicin och sötsaker, med mera med mera.

 

Kaféer, tavernor och restauranger i byn Pyrgi på Chios.

Kafé i Pyrgi.

 

Byn Pyrgi (cirka 1200 inv) är så vitt jag vet unik i hela Grekland. Precis som Mesta och Olympi härstammar Pyrgi från medeltiden, och är byggd som en ointaglig fästning. Det som gör Pyrgi unik är att husfasaderna är målade i en mosaik av svart och vitt, husen ser ut som schackbräden. En annan sak som gör Pyrgi unik är att det sägs att Christofer Columbus kom från Pyrgi. Jag återkommer till det.

 

De unika svartvita husen i byn Pyrgi på Chios i Grekland.

Gränden som leder till torget i Pyrgi.

 

När vi kom till Pyrgi första gången hade vi förstås läst på om byn och vi hade sett bilder på de unika husen. Ändå var vi inte riktigt förberedda på vad vi sedan såg. Det var en mycket speciell känsla att träda in i byn och se något som vi aldrig tidigare hade sett.
Många av husen i Pyrgi på Chios vackert dekorerade och ser ut som schackbräden.

Många av husen i Pyrgi är så här vackert dekorerade.

 

De dekorativa motiven på husens fasader kallas Xysta. Man använder en blandning av cement och svart vulkansand för att täcka väggarna, sedan målas hela härligheten över med vit kalk, och slutligen skrapar man bort delar av den vita kalken, och resultatet blir oerhört häftigt. Pyrgi kallas allmänt för the painted village, och det med all rätt.

 

De dekorativa motiven på husens fasader i Pyrgi kallas Xysta.

Mönstren på fasaderna kan liknas vid ett schackbräde.

 

Pyrgi kallas allmänt för the painted village, och det med all rätt.

När fasaderna blir slitna gör man om hela proceduren.

 

Precis som i de andra medeltida byarna på Chios är Pyrgis stenhus byggda nära varandra och ser ut att bilda en försvarsmur, och var det också när pirater härjade i området. Byns gränder är smala och täckta med valv efter valv, smala stenbelagda gator, unik arkitektur och balkonger fulla av blommor som förhöjer byns skönhet.

 

Tornet gjorde att byn fick namnet Pyrgi, det kommer från det grekiska ordet för torn: pyrgos..

En av gränderna i Pyrgi.


På medeltiden var byn en befäst bosättning, med defensiva murar och torn i de fyra hörnen. Det fanns också ett stort torn mitt i byn. Detta torn gav byn namnet Pyrgi, som kommer från det grekiska ordet för torn: pyrgos. I byn finns även tre äldre kyrkor: Agioi Apostoloi (1400-talet), Virgin Mary och Taxiarchis.

 

Kyrkan Agioi Apostoloi i Pyrgi på Chios är från 1400-talet.

Kyrkan Agioi Apostoloi är från 1400-talet.

 

Så vad gör man då i Pyrgi som turist? Tja, man strosar runt i de trånga gränderna och förundras av de sällsynta husen och den genuina stämningen som råder i byn. I delar av byn känns det som att man har förflyttats bakåt i tiden. När man har sett sig mätt på byn sätter man sig på det mysiga torget som omges av tjusiga hus och äter en god lunch.

 

Det genuina Grekland finns på Chios, och då i byarna Pyrgi, Mesta och Olympi.

I delar av Pyrgi känns det som att man har förflyttas bakåt i tiden.

 

En rundtur i Pyrgi avslutas gärna med en lunch på det mysiga torget där kyrkan Virgin Mary ligger.

En rundtur i Pyrgi avslutas gärna med en lunch på det mysiga torget där kyrkan Virgin Mary ligger.
Så var det det där med Christofer Columbus. 1474 reste Columbus med ett skepp till Chios, där han stannade ett år i just Pyrgi. Enligt vissa historiker var Christofer Columbus ättling till en genuesisk familj från Pyrgi, andra har visat att han var stationerad på Chios innan han gav sig iväg över Atlanten. Vissa säger till och med att Christofer Columbus var grek och att han kom från Pyrgi. Men det sistnämnda får man så klart ta med en stor nypa salt. Det finns ett hus i Pyrgi som det sägs att Christofer Columbus bodde i under sin tid i Pyrgi.

 

Huset i Pyrgi på Chios där Christofer Columbus bodde 1474.

Huset i Pyrgi där det sägs att Christofer Columbus bodde 1474.

 

Visst hade det varit häftigt om Christofer Columbus faktiskt kom från Chios. Då skulle ön ha fostrat två världskändisar: Christofer Columbus och skalden Homeros. Homeros sägs ha bott på Chios där han arbetade som lärare. Det finns en klippa som heter Daskalopetra på Chios där det sägs att Homeros satt och tänkte.

 

Läs mer om Homeros i Grekland här »

 

HOTELL I PYRGI

Utbudet är väldigt skralt och det beror säkert på att få turister väljer att bo i Pyrgi, de flesta åker antagligen bara dit över dagen. (Vi bor helst i grannbyn Mesta.) Nedan finns två av de få boendealternativen i Pyrgi.

Traditional Guest house Chrisyis »

Xista Manor House »


LÄS MER OM CHIOS

Om Chios Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera