Ikaria i Grekland

Ikaria in English. Ikaria suomeksi.

Om Ikaria »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »


Seychellerna på Ikaria i Grekland.Ikaria ingår - tillsammans med Chios, Fourni, Lesbos, Oinousses, Psara, Samos och Thymena - i den Östra Egeiska ögruppen. Lesbos är ögruppens största ö (1 636 km2, 90 000 inv) och Thymena den minsta (10 km2, 120 inv). På Ikaria bor det cirka 8 400 personer fördelade på 255 km2. Högsta berget mäter 1 037 meter över havet. Huvudstaden Agios Kirikos har cirka 2200 invånare. Närmsta grannö är Fourni som ligger strax väster om Samos. Majoriteten av öborna arbetar med jordbruk, djurhållning (får och getter) och fiske. Turistindustrin är förstås också viktigt, men inte som på exempelvis Samos, och absolut inte som på Mykonos som ligger väster om Ikaria.

Ikaria är inte som andra öar. Det skulle man förvisso kunna säga om alla grekiska öar, ingen ö är ju den andra lik, men Ikaria skiljer sig mer än andra öar. Det är en bångstyrig och lite egen ö som inte faller vem som helst i smaken. Många tycker säkert att det är en kärv och ogästvänlig ö vid en första titt. Men så är det inte, det tar bara lite längre tid att smaka av Ikaria, och när man väl har gjort det är man fast. Om man tillhör rätt målgrupp förstås.

Gillar du att vandra i vacker orörd natur hör du absolut till rätt målgrupp. Få öar erbjuder nämligen lika fina vandringsleder som Ikaria. Amorgos och Kreta är kanske de enda öarna som går att jämföra med Ikaria när det gäller vandring. På tal om Kreta så är det inte helt fel att jämföra Ikaria med Kreta, jag tänker då på det oturistiska Kreta man finner bortom de stora turistorterna i norr. Om du har varit på Kreta och tycker om de oturistiska delarna kommer du att tycka lika mycket om Ikaria. Jag själv brukar titulera Ikaria som Kreta light.

Armenistis. Ikaria.

Ikarias populäraste turistort är Armenistis.


Vill du läsa om Ikaria på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden om Ikaria & Fourni innehåller 22 A4-sidor, 74 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »


Ikaria är känt för sin vackra natur..

Ikaria är känt för sin vackra natur, som här i Nas.Men om jag nu inte gillar att vandra då? Tja, gillar du att sola och bada vid fina sandstränder, äta god grekisk mat och dricka lokalproducerat vin på mysiga tavernor, göra dagsutflykter med bil eller moped i ett extremt spännande och scenisk landskap, eller kanske bara sitta på en balkong och läsa en god bok och måhända kasta ett öga ut över ett nästintill horisontlöst hav, då är Ikaria något för dig också. Det enda som "saknas" på Ikaria är shopping, och det kanske inte gör dig så mycket.

Att det inte finns något att shoppa är även det lite typiskt Ikaria. På många öar finns det stora supermarkets, det finns till och med Lidl på en del öar, exempelvis på Samos. Öborna är inte mycket för utveckling, det märks inte minst när man kommer som turist. Det är ytterst få saker som finns för vår skull, och kanske är det därför inte så många "vanliga" turister reser hit. Man får liksom klara sig själv om du förstår vad jag menar. Ikaria har emellertid många återvändande turister, det är inte ovanligt att träffa folk som bara åker till Ikaria. Kanske blir även du en Ikariafanatiker när du har varit här.

Att utvecklingen går långsamt på Ikaria tror jag dels beror på människorna - de vill inte ha någon utveckling, det tycker det är bra som det är - dels på öns historia som skiljer sig från de flesta andra öar, som exempel kan nämnas att ön under fem månader i början 1910-talet var en egen stat. En egensinnig befolkning ville vara sin egen. Under den korta perioden som egen stat hann man med att införa en egen valuta, man tog fram en egen flagga och en egen nationalsång, man till och med hade egna frimärken.

Hur är människorna då? Man skulle kunna tro att de är introverta efter att ha läst texten ovan. Men det är precis tvärtom, de är gästfria, uppriktiga, varma, nyfikna, och inte minst vänliga. Fast det kanske tar ett tag innan man inser det. Som sagt, Ikaria är inte som andra öar.

Klostret Theoktistis. Ikaria.

Ikaria har unika sevärdheter, som klostret Theoktistis.


Du kan läsa mer om Ikaria via länkarna överst på denna sida. En mycket kort summering av den informationen finns här:

Att resa hit är enkelt även om det inte går någon charter. Smidigast är att flyga till Samos och resa vidare med båt. Näst bästa alternativ är att flyga till Aten och flyga inrikes till Ikaria. Buss finns. Hyrbil är annars det bästa alternativet eftersom avstånden är långa och de små vägarna i bergen är i dåligt skick. Bil- och mopeduthyrningsfirmor finns i turistorterna.
Läs mer om att resa hit här »

Ikaria har förärats en mängd fina byar, de flesta helt opåverkade av turism. De två största byarna är Agios Kirikos och Evdilos, och den populäraste turistorten är Armenistis. Andra byar är Christos Raches, Therma, Manganitis, Gialiskari och Karkinagri.
Läs mer om byarna här »

Ikaria har en del väldigt fina sandstränder, främst på nordvästra sidan av ön, nära Armenistis. Mina favoriter är Livadia och Messakti som ligger nära Armenistis. Vill du bada på en riktigt exotisk strand tar du dig till Seychellerna (se bild överst på sidan). Det finns många flera stränder, som Nas beach, Faros beach och Kambos beach.
Läs mer om stränderna här »

De största sevärdheterna är den vackra naturen och det dramatiska och vandringsvänliga landskapet. Här finns även flera så kallade pirathus, och en mängd fina kloster och kyrkor. Och så var det här som Ikaros störtade när han flög för nära solen. Bara en sån sak.
Läs mer om sevärdheterna här »

Det finns hotell och pensionat i de större byarna och i alla turistorter. Det svåra är bestämma sig för var på ön man ska bo. Det beror bland annat på att det finns två hamnar och att det är en stor ö. Personligen föredrar jag att bo i Armenistis.
Tips på hotell hittar du här »
E-guide om Ikaria.

Livadia beach är en av flera stränder i Armenistis.

Livadia beach i Armenistis är en av flera stränder fina stränder på Ikaria. Andra härliga stränder är Messakti och Seychellerna.

Läs mer om Ikaria via länkarna överst på denna sida.

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera