Kalimera Grekland Ikaria.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Armenistis på Ikaria
Ikarias kronjuvel Armenistis är en pittoresk liten kustby med knappt 130 invånare. Antalet stiger rejält under sommaren eftersom Armenistis är Ikarias största "turistort". Jag skriver för säkerhets skull "turistort" inom citationstecken, för någon turistort i vanlig bemärkelse är det inte. Vi är ju trots allt på Ikaria.

 

Armenistis på Ikaria sett från Valeta studios.

Armenistis sett från Valeta studios. Livadi beach till vänster.

 

Otvivelaktigt är det här som de flesta utländska turisterna bor, och visst finns här både souveniraffärer, resebyråer och strategiskt placerade tavernor, ändå upplever inte jag Armenistis som en turistort. Här är lite för oordnat grekiskt för att jag ska känna mig som turist. Ja, det är svårt att förklara vad det är, jag kan bara hoppas att du förstår vad jag menar när du kommer hit.

Det finns tre skäl till att Armenistis är Ikarias populäraste by: stränderna Livadi och Messakti, samt den populära vandringsleden "Round of Raches On Foot". Hade det inte varit för dessa egenskaper skulle Armenistis ha blivit vid sin läst: en liten fiskeby vid havet.

 

Harbour Street i Armenistis på Ikaria.

Den lilla stranden och "Harbour Street" i Armenistis.
Där Livadia beach slutar börjar Armenistis. Här ligger några pensionat med fin utsikt, ett bageri och busshållplats. Bageriet är även kafé. På bageriets uteservering sitter både bybor och turister och gottar sig med kaffe och utsikt. Strax efter bageriet går en bro över en bäckravin. På våren, om det har regnat mycket, rinner det vatten i ravinen. Då är det inte ovanligt att se sköldpaddor och vattenormar längs ravinen.

Där bron slutar delar sig vägen. Vägen rakt fram går igenom byn och fortsätter sedan till Nas, som är nästa by. Går du höger i korsningen kommer du till "harbour street", på vägen ner mot vattnet passerar du resebyråer, en torrlagd båt där man kan köpa böcker, tavernorna Paschali och Delfini, samt några souveniraffärer. Längs vattnet finns flera tavernor och en stor Supermarket.

I den övre delen av Armenistis finns bland annat supermarket, cykel- och mopeduthyrare, ett gyrosställe, några tavernor och ganska många pensionat. Däremot finns det ingen bank, men det finns bankomat.

 

Taverna Paschali. Armenistis. Ikaria.

Taverna Paschali ligger på båda sidor om vägen.

 

Att äta på någon av tavernorna vid vattnet är naturligtvis lockande, och de är alla bra, men Paskalia och Delfini är nog de två bästa. Taverna Paschali har bord på bägge sidor om backen. Här serveras mycket god mat till låga priser, inte bara det, den serveras av övärldens kanske trevligaste och gladaste tavernaägare, han heter Haris och är ett fenomen som glädjespridare, man blir lycklig bara av att se honom.

 

Taverna Delfini. Armenistis. Ikaria.

Den lilla stranden i Armenistis.


HOTELL I ARMENISTIS

I Armenistis kan man välja mellan att bo i själva byn, eller ovanför stränderna Livadi och Messakti. Vi brukar oftast bo vid bortre delen av Livadia beach, och då gärna på Valeta Studios, som är ett fenomenalt pensionat. Via länkarna nedan kan du läsa mer om Valeta, och få tips om andra hotell.

 

Boka Valeta Studios i Armenistis på Ikaria.

Boka Valeta Studios »

 

Valeta Studios »

Erofili Beach Hotel »

Cavos Bay Hotel & Studios »

Armenistis View Studios »

Boka andra hotell i Armenisis här »


LÄS MER OM IKARIA

Om Ikaria Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera