Kalimera Grekland Ikaria.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Piratkepshus på Ikaria

Ett piratkepshus är ett hus som är nästan dolt av en stor sten, vilket gör att huset ser ut som om det har keps. Jag antar att många hus hade keps på sig när pirater härjade i området. Husen var svåra att upptäcka, och är så än idag. Jag har bara upptäckt några stycken. Antingen finns det endast ett fåtal kvar, eller så är de väl dolda.

 

Piratkepshus nära klostret Mavrianou på Ikaria.

Piratkepshus nära klostret Mavrianou.

 

Ett av dessa hus ligger i det jag kallar för "vilda västern", som ligger söder om Nas. Om du följer kusten från Nas passerar du byn Nanouras, som är en obetydlig fiskeby med en gullig hamn. Därefter följer du kusten mot nunneklostret Mavrianou. Om du hade valt den övre vägen skulle du ha kommit till byn Vrakades. Mikis Theodorakis bodde i Vrakades när har var förvisad till Ikaria under juntatiden. Hans hus - "House with scorpions" - är idag museum.

 

Klostret Mavrianou. Ikaria.

Klostret Mavrianou.


Någon kilometer före klostret Mavrianou finns ett av Ikarias bäst bevarade piratkepshus. Huset ligger i en smal kurva och är svårt att upptäcka så det gäller att hålla ögonen öppna. Memorera bilden ovan så du vet vad du ska leta efter.

Strax efter kepsen kan man svänga vänster till klostret Mavrianou som härstammar från 1600-talet. Klostret var i drift ända till 1960 då den sista nunnan flyttade ut. Klostret är tyvärr stängt, men det ligger mycket vackert och är därför värd den lilla sidoutflykten. En Ikarian jag talat med sa att öborna försöker få med klostret på FN:s världsarvslista. Det tror jag blir svårt, så speciellt är det inte.

 

Klostret Theoktistis. Ikaria.

Ikarias kändaste kepshus är klostret Theoktistis, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM IKARIA

Om Ikaria Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera