Erikousa i Grekland

Erikousa. Grekland.

Ö-grupp: Joniska | Folkmängd: 100 | Yta: 4,5 km2 | Flygplats: Nej | Charter 2018 : Nej | E-guide: Nej
Erikousa bildar tillsammans med öarna Othoni och Mathraki, Diapondia-öarna, norr om Korfu, längst upp i nordvästra Grekland. På gränsen mellan Joniska och Adriatiska havet. Det är en mycket liten ö som är nästan rund. Öarna befolkades ursprungligen först via Korfu till Othoni. Därefter från Othoni till de övriga två öarna, de första nybyggarna var en familj med namnet Katehis. Idag heter därför cirka 60-70 % av befolkningen Katehis i efternamn på öarna.

Det är en härlig liten lugn och riktigt "tillbakalutad" ö med en by Porto (hamnbyn) och sedan några spridda bosättningar runt ön. Många av husen på ön, är sommarhus till förmögna greker. Här finns en polisstation som ligger nere vid hamnen och även ett "stadshus" inne i byn. Ön är mycket grön med pinjeträd, cypresser samt andra träd och buskar, där finns även en del olivträd.

Mycket lugnt och stilla flyter dagarna, man kan bara njuta av livet, sol, bad och den goda grekiska maten, samt vandra runt på den vackra ön. Två långa och härliga sandstränder med kristallklart vatten, vacker natur, mycket grönt runt hela ön.

Porto har en liten minimarket Oasis, mycket begränsat utbud. Inför säsongen 2014 kommer en ny minimarket att öppna på hotell Erikousa. Ett antal tavernor finns i byn, hotell Erikousa har även restaurang och bar. I byn finns även Café/Bar Marlera och vid stranden taverna Anemmilos vid stranden. Det finns inga bankomater och ingen som tar kort, det är kontanter som gäller. Det går numera att betala med kort på Erikousa Hotel. Både för boendet och för det man beställer i baren och restaurangen, samt i deras nyöppnade minimarket.

Porto beach. Erikousa.

Porto beach.


RESA HIT
Snabbaste sättet är att flyga till Korfu, och sedan ta färjan Alexandros från Korfu stad. Färjan Alexandros snurrar runt bland Diapondia-öarna och kommer ungefär varannan dag till ön, ankomst och avgångstiderna varierar med hur hård sjö det är. Har man bokat på hotell Erikousa kommer de och hämtar i Sidari på Korfu. De kan även ordna taxi från flygplatsen upp till Sidari.

RESA RUNT
Här finns varken bilar eller moppar att hyra, Erikousa hotell har cyklar för utlåning till gästerna. Det är vandringar och cykelutfärder runt ön som gäller. Det finns utmärkta vandringsleder runt ön, för det mesta följer man vägarna på ön. Det finns förslag på fem olika vandringar på ön, ingen av dessa är speciellt lång av naturliga skäl. Härliga vyer över ön, in mot fastlandet och ut över havet. Högsta punkten på ön är lite över 100 m ö.h. Kartor finns att hämta bl.a. på Erikousa hotell. Helt på grekiskt vis stämmer inte naturen och kartan alltid överens, men med lite klurande hittar man rätt. Ön är inte så stor, en felnavigering blir därför inte någon större katastrof.

Ett enkelt men nog så underhållande skådespel är att gå ner till hamnen när färjan kommer. Då är det ett drama i den högre skolan, när färjekaptenen skall jaga bort segelbåtarna som förtöjt längs kajen. Ett förskräckligt tutande och många höga röster. Utsikten från helikopterplattan är hänförande över havet, de övriga öarna och fastlandet, vid klar sikt kan man se Italien i fjärran.

Porto. Erikousa.

Vy över Porto.


Erikousa.

Erikousa.


BYAR
Det finns bara en by på ön och det är Porto. Men runt ön finns det ett antal bosättningar med 3-5 hus som lokalbefolkningen kallar byar. Man ser knappt dessa hus när man vandrar runt på ön.

BAD & STRÄNDER
Ön har två sandstränder med kristallklart vatten den ena vid Porto är svagt rosafärgad, dock inte så rosa som stränderna på Elafonissos, samt stranden Brakini som ligger österut på ön, 1,8 km från Porto. Stranden inne i byn är mycket barnvänlig (se bild överst på sidan). Stranden vid Fikis på andra sidan byn, är en grusstrand och är ganska liten, men lika fint vatten.

SEVÄRDHETER
Det finns inte mycket att se utanför Porto, förutom naturen, men den är i gengäld mycket vacker.

Erikousa. Sunset.

Solnedgången är en sevärdhet på Erikousa.


Porto på Erikousa.


BOENDE
Det finns ett hotell på ön Hotel Erikousa. De har WIFI, öppet maj till oktober. George Katehis ägaren av Hotell Erikousa, är en mycket trevlig och service inriktad, mycket god mat på hotellet. George bjuder alla förstagångs besökande Skandinaver på middag.

Hemsida: www.hotelerikousa.gr
E-post: erikousa@otenet.gr
Telefon: +30 26630 71110
Mobil: +30 6944608472

Renas apartments för 2-4 personer +30 6944784009
Anemomylos rooms to let (vid stranden) Maria +30 6946111535

Stort tack till PA Gustafsson som skrivit texten, och till George Katehis som har bidragit med bilder!

Hotel Erikousa.

Hotel Erikousa.


MER OM ERIKOUSA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Resebrev »
Forum Erikousa »
Korfu - närmsta ö »

E-guide om Parga »
E-guide om Lefkas »
E-guide om Kefalonia »
E-guide om Zakynthos »
Kalimeras Öluffarskola »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Erikousa »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera