Mathraki i Grekland

Mathraki norr om Korfu i Grekland.

Ö-grupp: Joniska | Folkmängd: 45 | Yta: 3 km2 | Flygplats: Nej | Charter 2018: Nej | E-guide: Nej
Mathraki bildar tillsammans med öarna Othoni och Erikousa, Diapondia öarna, norr om Korfu, längst upp i nordvästra Grekland. På gränsen mellan Joniska och Adriatiska havet. Det är en mycket liten långsmal ö cirka 5 km lång. Öarna befolkades ursprungligen först via Korfu till Othoni. Därefter från Othoni till de övriga två öarna, de första nybyggarna var en familj med namnet Katheris. Idag heter därför cirka 60-70 % av befolkningen Katheris i efternamn på öarna.

Mathraki är en mycket liten grön ö med endast 45 bofasta, där finns havet, solen och vinden. Nästan bilfri, ytterst lite trafik med ett härligt lugn och mer än ”tillbakalutad, nästan liggande ö”, med enda byn Chorio mitt uppe på ön. Njuta av livet, solen, havet, den goda maten och promenader i naturen, är vad som gäller på ön. Här finns tre tavernor, ett kafenion och en minimarket. Vid Plakes, där finns en av öns tre tavernor, Dolphins. Från Plakes uppåt och in mot ön, finns efter första backen, en taverna och minimarket med hyfsat utbud, Levante. Corfu Paradise har Tavernan Taka-Taka, Kafenion ligger uppe vid kyrkan i Chorio.
Ön är mycket grön med pinjeträd, cypresser och givetvis andra träd, buskar och örter.

Här finns inga bankomater och ingen som tar kort, det är kontanter som gäller.

Mathraki..

På Mathraki är det nära till allt. (Skylt i hamnen.)


RESA HIT
Snabbaste sättet är att flyga till Korfu, och sedan ta färjan Alexandros från Korfu stad. Färjan Alexandros snurrar runt bland Diapondia öarna och kommer ungefär varannan dag till ön, ankomst och avgångstiderna varierar med hur hård sjö det är. Det finns även taxibåt från Agios Stefanos på Korfu.

RESA RUNT
Här finns varken bilar, moppar eller cyklar att hyra. Det är vandringar runt ön som gäller. Man följer vägarna på ön. Härliga vyer över ön, in mot fastlandet, Korfu och ut över havet. Högsta punkten på ön är lite över 115 m.ö.h. De flesta vägarna är belagda och i bra skick lätt att promenera. Men vägen från Plakes ner till södra delen är en riktigt sandig och gropig väg, men lätt att gå på.

Plakes. Mathraki.

Hamnen Plakes.
BYAR
Det finns bara en by på ön och det är Chorio, kallas även Ano Panta. Men runt ön finns det ett antal bosättningar med några få hus som lokalbefolkningen har namn på. Chorio är en liten gullig by med ett fåtal hus och en kyrka, många av husen är numera sommarhus. Vid kyrkan i byn ligger öns Kafenion.

BAD & STRÄNDER
Ön har en över 2 km lång härlig sandstrand som heter Portello med kristallklart vatten, den sträcker sig från hamnen Plakes och söderut mot Arvanitiko. Vid Corfu Paradise i Arvanitiko finns en liten organiserad sandstrand. Dessutom finns det en liten strand på nordöstra sidan, en stig leder ner från Kato Mathraki kyrkan.

SEVÄRDHETER
Det finns inte mycket att se förutom den vackra naturen och givetvis Portellostranden, byn Chorio, två hamnar en för färjan vid Plakes och en för fiskebåtar på västsidan vid Apidies.

Chorio. Mathraki.

Del av byn Chorio.


Portello beach. Mathraki.

Portello beach på Mathraki.


BOENDE
Hotel Corfu Paradise med restaurangen Taka-Taka, de har WIFI, ligger helt för sig själv på södra delen av ön, vid Arvanitiko. Läget och de närmaste omgivningarna kan ge ett lite negativt första intryck, men det är ett alldeles utmärkt boende, mycket fräscha lägenheter och mycket god mat.

Hemsida: www.corfuparadise.com
E-post: info@corfuparadise.com
Telefon: +30 2663-3072108

Allmän och nyttig information om Mathraki, information om boenden mm.
www.mathraki-island.com

Stort tack till PA Gustafsson som skrivit texten och bidragit med bilder!

Hotel Corfu Paradise och Restaurang Taka-Taka.

Hotel Corfu Paradise och Restaurang Taka-Taka.


MER OM MATHRAKI

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Resebrev »
Forum Mathraki »
Korfu - närmsta ö »

E-guide om Parga »
E-guide om Lefkas »
E-guide om Kefalonia »
E-guide om Zakynthos »
Kalimeras Öluffarskola »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Mathraki »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera