Kalimera Grekland Paros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖKNaoussa på Paros

Jag har tillbringat mer än fyra månader i Naoussa under en period av flera år. På den tiden längtade jag inte till Grekland, jag längtade till Naoussa. För mig var Naoussa det perfekta resmålet, inget kunde jämföras med denna charmigt pittoreska by, här fanns allt jag önskade mig, Naoussa var mitt paradis. Idag har jag sett och upplevt så mycket mer av Grekland, Naoussa har halkat ner något på listan till förmån för andra byar.

 

Fiskehamnen i Naoussa på Paros.

Den mysiga fiskehamnen med tavernor och kaféer.

 

Men fortfarande pirrar det i magen varje gång jag återvänder, och jag blir aldrig besviken, Naoussa är fortfarande en bedårande fiskeby. Tilläggas ska att Naoussa är Paros andra stora turistort efter Parikia, men precis som i Parikia är mixen av turism och grekiskt vardagsliv av det trevliga slaget.

Vad är det då som gjorde att jag var, och är till viss del än idag, så förälskad i Naoussa? Först och främst fastnade jag för fiskehamnen vid den venetianska fästningen, det måste vara en av de mysigaste fiskhamnarna i Grekland.

 

Restauranger och tavernor i Naoussa på Paros.

Den bedårande fiskehamnen i Naoussa.

 

Längs den smala kajkanten ligger taverna efter taverna och däremellan en och annan bar, bord och stolar står så nära vattnet att om man gungar för mycket på stolen faller man i plurret. Fiskebåtar guppar i hamnen och efter några glas lokalt vin filosoferar man över vilken båt som fiskat makrillen som ligger på tallriken.
Om man är här under dagen ser man bläckfisk och makrill som hänger på tork, fiskare som arbetar med sina nät och turister som frenetiskt fotograferar varenda kvadratmeter av hamnen. Många av tavernorna i lilla hamnen serverar god mat. Vilken som är bäst är svårt att säga, de har snarlika menyer. Läget är inte heller så viktigt eftersom nästan alla ligger bra till.

Den venetianska fästningen i fiskhamnen härstammar från en tid då Naoussa var Paros viktigaste hamn och by, då härjade pirater i Kykladerna och Naoussa ansågs som den bästa och säkraste hamnen i området. Alla ville komma åt Naoussa, många lyckades också, bland annat den ökände piraten Barbarossa, även venetianarna, turkarna och ryssarna har ockuperat Naoussa.

 

Det finns många små affärer i gränderna i Naoussa.

Det finns många små affärer i gränderna i Naoussa.

 

Den 23 augusti är det fest i Naoussa, man firar minnet av ett stort slag mot turkarna, slaget iscensätts på nytt, båtar och bybor kläs ut och anfallet försöker i möjligaste mån efterlikna dåtidens sjöslag. Men huvudsyftet är naturligtvis att få en anledning att festa, dansa, äta god mat och skjuta raketer - vilket greker är otroligt duktiga på, det finns alltid något som kan firas.

Hamnen må vara en favorit i Naoussa, men frågan är om inte gränderna som leder till och från hamnen är minst lika sevärda. Egentligen är Naoussa en ganska stor by (nästan 2 500 inv), man kan dela in den i tre delar: en del som klättar mot höjden ovanför hamnen, nästa börjar ungefär där huvudgatan slutar och även här klättrar husen uppför en höjd, slutligen har vi den gamla och helt bilfria stadsdelen som sammanbinds med hamnen.

Tavernor i Naoussa på Paros.

Huvudgatan i Naoussa.

 

Många av de labyrintiska gränderna utgår från huvudgatan, några slutar i hamnen, andra slingrar sig runt tills man är tillbaka där man började, vissa gränder verkar inte själva veta vart de leder, och det slutar ofta med att man går vilse. Men vad gör det, i gränderna finns många vattenhål i form av barer, tavernor och gyroshak, den shoppinglystnes vilsenhet kanske slutar hos en juvelerare eller en hantverkare, eller varför inte i en klädbutik. Här inne i gränderna finns det mesta man kan tänka sig. Plus en ansenlig mängd söta små torg, kyrkor och kapell, och så många blommande bougainvilleor att man nästan tröttnar på dem, men bara nästan. :-)

 

Gränder i Naoussa på Paros.

En av många gränder i bilfria Naoussa.

 

Huvudgatan som går genom byn är på kvällar och nätter fylld med hungriga flanörer, här ligger många trevliga tavernor och ett par kaféer och barer. Under det stora trädet är det mysigt att sitta och njuta av kaffe och metaxa och ta del av folklivet.

Under bron som leder in mot Naoussa flyter en liten bäckliknande rännil, följer man vägen och bäcken en bit upp kommer man snart fram till några mysiga tavernor med prunkande trädgårdar.


Många reser från Parikia till Naoussa för att åka badbåt till stränderna Kolymbithres och Monastiri, vilket nästan alla som bor i Naoussa också gör, men det finns stränder på närmare håll.

 

Piperi beach i Naoussa på Paros.

Piperi beach i Naoussa.

 

Alldeles i början av byn ligger Piperi beach, kanske inte Paros bästa strand, den kan bli ganska skitig när det blåser och vågorna rullar in, men stranden är helt okej om man vill ta ett dopp eller två. Gillar du klippor ska du runda udden efter Piperi, där bakom döljer sig härliga klippbad och fantastiska snorkelvatten.

 

Agii Anargiri beach i Naoussa på Paros.

Agii Anargiri beach i Naoussa.

 

Tio minuters promenad öster om Naoussa centrum ligger ytterligare en strand: Agii Anargiri beach, där det finns flera pensionat och några tavernor.

Förutom stränderna Piperi och Agii Anargiri i Naoussa, är det nära till de fantastiska sandstränderna Kolymbithres och Monastiri. Båda stränderna nås med badbåt från hamnen i Naoussa.

HOTELL I NAOUSSA

Jag tror att det finns fler ställen att bo på i Naoussa än i Parikia. Utbudet är sannerligen hur stort som helst, och de flesta hotell och pensionat håller mycket bra standard. Vi bor alltid på Hotel Senia, och har så gjort ända sedan det var ett enkelt pensionat. Idag är det omgjort till ett lite lyxigare hotell, men med samma charm, och samma underbara ägare. Här nedan hittar du tips på flera bra hotell i Naoussa.

Bungalows Marina »

Christina Hotel »

Hotel Senia »

Manis Inn »

Margarita's House »

Boka andra hotell i Naoussa här »


LÄS MER OM PAROS

Om Paros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera