Kalimera Grekland Karpathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fler byar på Karpathos

Trivsamma bergsbyn Menetes ligger cirka 7 kilometer väster om Pigadia. Vägen mellan Pigadia och Arkasa går rakt igenom byn och jag misstänker att många bara passerar förbi. Det är synd för Menetes är en fin by med smala gränder och färggranna hus. Den stora kyrkan på klippan är en av Karpathos mest betydelsefulla och firas med pompa och ståt den 15 augusti varje år. Många av öns musiker härstammar från Menetes.

 

Menetes. Karpathos.

Menetes.

 

I bergen nordväst om Pigadia ligger ett flertal byar: Aperi, Volada, Othos, Pyles och Stes. Volada ligger cirka 2 kilometer norr om Aperi. Från byn har man en nästan trolskt utsikt över de närbelägna bergen och de prunkade dalgångarna med trädgårdar och fina hus.

 

Volada. Karpathos.

Volada.

 

Från Volada går en väg rakt upp i bergen till en platå som heter Kali Limni. Leta efter skyltar som pekar mot Lastos, sedan är det bara att köra. Uppe på platån finns en taverna som heter Kali Kardia (det goda hjärtat). Att driva en taverna här uppe borde vara omöjligt. Vem hittar hit? Ganska många faktiskt. Men ingen skulle åka hit om inte maten vore god. Kali Kardia serverar otroligt god grekisk husmanskost och ägaren Thanasis är supertrevlig. Läs mer här.

OBS! Ägaren Thanasis gick bort 2021, men enligt uppgift har hans syster tagit över tavernan. Det är bäst att kolla upp den uppgiften på plats så att du inte kör upp dit i onödan.

 

Taverna Kali Kardi i Kali Limni på Karpathos.

Taverna Kali Kardia nära berget Kali Limni.
Från Othos kan man göra en avstickare till Stes. Byn är så liten att den nätt och jämt finns med på kartan: några få hus utspridda på en trädklädd platå med vinodlingar, blommor, små åkerlappar och fruktträd. När vi är på Karpathos brukar vi ta en tur till Stes. På en stenmur i början av byn brukar vi sätta oss och lyssna på fåglar och porlande vatten från en närliggande källa. Det är fantastiskt rogivande.

 

Den rofyllda byn Stes på Karpathos.

Den rofyllda byn Stes.

 

Pyles är kanske den mest grekiska av de fem bergsbyarna. Husen är slitna, och gatorna är lite bångstyrigare än i de andra byarna. Som turist känns det nästan som att man tränger sig på. Man kliver liksom rakt in i bybornas vardagsliv. Känslan varar inte länge, byborna är nämligen lika trevligt nyfikna som i alla andra byar.

 

Pyles. Karpathos.

Pyles.

 

Gillar du pelargoner och andra blommor måste du besöka Pyles, jag tror aldrig jag sett så många pelargoner på en och samma plats.


LÄS MER OM KARPATHOS

Om Karpathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera