Kalimera Grekland Karpathos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mesochori på Karpathos

Från bergsbyn Lefkos (ej att förväxla med kustbyn Lefkos) är det cirka 7 kilometer till Mesochori. Vägen blir allt brantare, bergen högre och skogen tätare. Stora områden har tråkigt nog drabbats av elaka skogsbränder. Sommaren 2004 härjade två stora bränder i området, en i maj och en i juni. Bränderna nådde som väl är inte fram till Mesochori, och ännu bättre är att skogen har återhämtat sig.

 

Mesochori. Karpathos.

Vy över vackra Mesochori.

 

Mesochori är i mina ögon den vackrast belägna byn på Karpathos. Panoramat över byn och de sagolika bergen i fjärran går inte att se sig mätt på. Varje gång jag står och tittar över Mesochori tänker jag på filmen Sagan om Ringen. Du förstår varför när du kommer hit.
Byn är helt fri från motorfordon. Här finns ett flertal tavernor, några affärer och pensionat. Att planlöst gå omkring i de smala gränderna med slitna vackra hus och grönskande trädgårdar är som en lisa för själen. Längst ner i byn finns en stor festplats kring två mindre kyrkor: Stavros och Agios Nikolaos, båda från 1700-talet. Härifrån är utsikten över havet och de majestätiska bergen fullständigt bedårande. Ännu läckrare utsikt var det från Café Skopi som låg alldeles intill, men som tyvärr har stängt igen.

 

Kyrkan Panagia Vrysiani i Mesochori på Karpathos.

Kyrkan Panagia Vrysiani i Mesochori.

 

Om du går i giftastankar kan jag rekommendera dig att besöka kyrkan Panagia Vrysiani som ligger i byn. Under kyrkan finns en naturlig källa, och det sägs att om en ogift kvinna dricker vatten ur källan kommer hon inom en inte alltför avlägsen framtid att bli gift. Det finns dock ett minus (eller ett plus), mannen måste härstamma från Karpathos. :-) Panagia Vrysiani är en av Karpathos viktigaste kyrkor och firas med en stor fest den 8 september varje år. Du ser kyrkan till vänster i bild.


LÄS MER OM KARPATHOS

Om Karpathos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera