Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Aradenabron nära Anopoli på Kreta
Aradenabron är en av Kretas mest intressanta sevärdheter. För mig är Aradenabron mer fascinerande än det minoiska palatset Knossos utanför Heraklion på östra Kreta.

Det kanske inte låter så spännande att åka och titta på en bro, men jag kan lova att det är nervkittlande, för att inte säga hårresande. Som om inte det vore nog är vägen till bron minst lika rafflande. Om du är i närheten, som i Chora Sfakion eller Loutro, så tycker jag att du ska köra upp till bron. Du kommer inte att ångra dig, jag lovar.

 

Aradenabron på södra Kreta.

Aradenabron på södra Kreta. Skulle du våga köra bil över bron?

 

Aradenabron ser på bilden ovan ser ut som vilken bro som helst. Men skenet bedrar. Första gången vi kom hit parkerade vi bilen strax innan bron och gick fram till där bilden är tagen. Jag stod som förstenad. Det är ju träplankor på bron utbrast jag! Hur vågar folk köra över?

 

Aradenabron. Kreta.

Aradenabron.

 

När så första bilen kom körandes över bron blev jag skräckslagen av ljudet. Varje planka är lös och när bilarna kör över dem smattrar det oroväckande högt i hela ravinen. Det både ser, och låter, fasansfullt. Tycker jag. Andra tycker bara att det är kul.


Jag är exceptionellt fascinerad av Aradenabron, och jag vet inte hur många gånger jag har kört hit bara för att se och lyssna. Antagligen beror min fascination på att jag är extremt höjdrädd. Här får min höjdrädsla verkligen vatten på sin kvarn.

Det tog mig många försök innan jag trotsade min fobi och besegrade bron. Vi vandrade till andra sidan ravinen och kom då fram till motsatta sidan av bron. Det var dåligt väder och att gå samma väg tillbaka lockade inte. Framförallt inte när jag såg vår bil parkerad på andra sidan bron. Jag tog ett djupt andetag och sprang över bron utan att se ner i ravinen, eller att titta på de slitna plankorna. Väl framme kände jag ett lyckorus som jag inte känt sedan jag gifte mig. Att åka bil över skulle jag dock aldrig få för mig att göra.

 

Aradena bridge in Crete.

Aradenabron underifrån. När en bil kör över dånar det i ravinen.
Bron byggdes 1986 och bekostades av en välbärgad familj med anknytning till den pyttelilla byn Agios Ioannis. Om det inte vore för bron skulle byn med all säkerhet ha dött ut. I byn finns en taverna som bara har öppet under sommarmånaderna. Från bron till Agios Ioannis är det cirka 5 kilometer.

 

Aradenabron och Aradenaravinen. Kreta.

Aradenabron och Aradenaravinen.

 

På andra sidan bron kan du studera resterna av byn Aradena. Det som återstår är ruinerade hus, samt en mycket vacker bysantinsk kyrka som heter Archangel Michael. Vid brofästet finns en liten kiosk som säljer snacks och dryck.

Om du är riktigt äventyrlig av dig, och tycker att det är en baggis att köra över bron, kan du hoppa bungyjump från bron. Det är ett hopp på 138 meter! Läs mer här: www.bungy.gr

Missa inte denna fascinerande bro om du bor i Chora Sfakion eller Loutro.

Läs om vägen upp till Aradenabron här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera