Loutro på södra Kreta
Loutro nära Chora Sfakion på södra Kreta är en tämligen unik plats. Byn är helt fri från motorfordon och det är extremt ovanligt. Visst finns det många byar utan biltrafik i Grekland, men nästan alla bilfria byar går att köra till. Loutro nås endast med båt, eller till fots. (Öarna Hydra och Telendos är också bilfria.) Som du förstår är det befriande tyst i Loutro. Byn ligger vackert vid foten av ett mäktigt berg.

Det är en liten by som nästan helt saknar gator. Strandpromenaden - som kantas av hotell, pensionat, tavernor, barer, kaféer och affärer - är byns hjärta. Tidigare var Loutro en liten fiskeby, men idag är det mesta anpassat för turism. Lågmäld sådan. Här finns inget att göra förutom att äta, dricka, sola, bada, vandra och slöa. Gillar du att läsa böcker kan du knappast finna en bättre plats att göra det på. Ibland behöver man vila hjärnan från intryck, och även då är Loutro den ultimata platsen.

För mig som uppskattar lugn och ro är Loutro ett paradis. Men jag kan tänka mig att många upplever Loutro som alldeles för stillsamt, kanske rent av tråkigt. Så om du gillar liv och rörelse är kanske Loutro inget för dig. Jag tycker dock att alla borde ge Loutro en chans, just för att det är en så unik plats. Tänk att få sitta på en taverna precis vid vattnet och njuta av god grekisk mat utan att höra bilar eller mopeder. De enda ljud som hörs kommer från havet, och från några högtalare som sänder ut stillsam grekisk bakgrundsmusik. En lisa för själen kallar jag det.

Sommaren 2015 spelades den svenska filmen Tsatsiki, farsan och olivkriget spelas in i Loutro . Filmen hade premiär på juldagen samma år. Många trodde att den lilla byn skulle invaderas av turister efteråt, men så skedde inte.

Loutro på södra Kreta.

Loutro på södra Kreta.


Booking.com
Loutro. Strand. Kreta.

Loutro. Chora Sfakion ligger till höger bakom berget.


Att välja taverna är inte enkelt eftersom de flesta serverar god mat och har samma inbjudande läge. Om jag måste välja en favorit så är det Taverna Blue House som ägs av bröderna Vangelis och Georgos. Här har jag ätit många gånger och jag har aldrig blivit besviken, snarare tvärtom. Även Taverna Notos är en mycket bra taverna.

Mitt i byn finns en klapperstenstrand som är helt okej. Solstolar finns att hyra under sommaren. Till höger om färjeläget finns flera klippbad med ljuvligt vatten som är perfekt för den som gillar att snorkla. Precis som från Chora Sfakion kan du åka taxibåt till närliggande stränder som Marmara och Sweetwater beach.

Den kända vandringsleden E4 passerar här och därför är det många vandrare som har Loutro som bas. Men man behöver inte vara van vandrare för att gå E4:an, i alla fall inte delar av den. En väldigt trevlig vandring går från Loutro till Finix på andra sidan kullen. Vandringen börjar vid kyrkan och går brant uppåt tills man når plan mark. Uppe på kullen finns resterna av ett Venetianskt fort. Här finns även husruiner som härstammar från en stad (Old Finix) som låg här under bysantinsk tid.

Efter en kort stund vandring ser man Finix, eller Phoenix, framför sig. Om du tycker att Loutro känns för stojigt kan du slå ner dina bopålar i Finix i stället. Här finns ett par pensionat, en taverna och en liten klapperstenstrand. Tavernan heter Old Phoenix och rekommenderas varmt. Ovanför tavernan ligger ett pensionat med samma namn.

Tavernor i Loutro. Kreta.

Kvällarna i Loutro är magiska.
Från Finix kan man fortsätta till Likkos som är nästa lilla kustsamhälle. Stigen är lätt att följa och underhålls av tusentals getter. Efter cirka 30 minuter är man framme i Likkos. Även här finns rum att hyra och en taverna att smörja kråset på. Tyvärr är stranden allt annat än bra. Från Likkos går en stig längs kusten som leder till Marmara beach, och slutet av Aradenaravinen.

HOTELL & PENSIONAT I LOUTRO
För att verkligen lära känna Loutro
, och få uppleva de magiska kvällarna och morgnarna, för att inte tala om solnedgången, bör man stanna över natten. Det finns många hotell, och de flesta är bra, och alla har perfekt läge.

Att komma till Loutro utan att ha bokat hotell i förväg är inte smart, för risken är att man blir utan rum och blir tvungen att återvända till Chora Sfakion. Nedan finns länkar till de hotell i Loutro som bokades flest gånger via Kalimera år 2017.

Hotel Porto Loutro on the Hill »
Sifis »
Villa Niki »

Boka andra hotell i Loutro här »

Finix (Phoenix) nära Loutro.

Fina Finix (Phoenix) nära Loutro.


Stranden i Loutro på södra Kreta.

Loutro.

Du tar dig till Loutro med båt från Chora Sfakion, Sougia eller Paleochora.


Kreta på Kalimera »

Bilder från Kreta »

E-guider om Kreta »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera