Chania på Kreta

Chania på Kreta.Chania är Kretas västligaste provins med en yta på 2 376 km2 och en befolkning på cirka 108 000. Högsta berget Pachnes (2453 m) ligger i Lefka Ori (Vita bergen). Staden Chania har drygt 54 000 invånare, vilket gör Chania till Kretas näst största stad efter Heraklion.

Chania stavas på tre olika sätt: Chania, Hania och Xania. Namnet uttalas ungefär som ordet "schack", eller som det ljud som hörs när man harklar sig, betoningen ligger på sista stavelsen: Chaniá. Harkla dig och betona sista bokstaven så kommer du ganska nära det rätta uttalet.

Chania är det ultimata resmålet på denna så fulländade ö. Om jag får bestämma. Vad är det som gör Chania så speciellt? Det går inte att förklara i några korta meningar, svaret på frågan kräver en hel guide.

Vad är det då som gör Chania, och hela provinsen, så speciell? Det går inte att förklara i några korta meningar. Men lite kort kan jag säga att storheten med själva Chania är dels staden i sig: sin historiskt intressanta och alldeles förtjusande gamla stadsdel, den venetianska hamnen med sitt myllrande folkliv och vattennära tavernor, mixen mellan gammalt och nytt och alla dessa avtryck från olika kulturer: ottomanska, venetianska, grekiska och judiska.

Dels är det närheten till en mängd andra sevärda städer, byar, stränder och sevärdheter.

Venetianska hamnen i Chania..

Venetianska hamnen i Chania.


RESA HIT
Inget kan vara enklare, alla stora charterbolag i Skandinavien flyger till Chania. Befinner du dig redan i Grekland är det en enkel match att ta dig till Chania, med inrikesflyg eller med båt. Chania är inte bara en bra bas för att utforska resten av Kreta, det är också en bra utgångspunkt om man ska öluffa i andra delar av den grekiska övärlden.

Även om alla stora charterbolag säljer resor till Chaniakusten är det få som erbjuder boende i själva staden Chania. I regel bor man i någon av de närliggande orterna väster, söder och öster om Chania. Några exempel är Agia Marina, Agii Apostoli, Kato Stalos, Platanias och Maleme väster om Chania, Kalives, Almyrida och Georgioupolis öster om Chania, samt Paleochora i söder. Några charterbolag har även resor till Chanias trevliga förort Nea Chora.

Reser du på egen hand är det naturligtvis enklast att flyga direkt till Chania, näst bäst är att köpa en flygstol till Heraklion och fortsätta med buss (cirka 2½ tim) till Chania. Andra alternativ är att flyga till Aten och vidare med båt eller inrikesflyg, eller till Santorini och åka färja därifrån. Flygbuss från flygplatsen till Chania går ofta och kostar cirka 3 €. Taxi kostar cirka 20 €.

Chania har daglig båtförbindelse med Atens hamnstad Pireus. Chanias hamn ligger i Souda cirka 10 kilometer öster om staden. Mellan Souda och Chania tar du dig enklast med buss (cirka 2 €) eller taxi (cirka 12 €).

Paleochora på sydvästra Kreta.

Paleochora är en mycket trevlig turistort i Chania län.
RESA RUNT
Så länge du bara rör dig i Chania stad behöver du inget annat transportmedel än dina fötter. Ska du se andra delar av ön, vilket du självklart ska göra annars hade du inte köpt den här guiden, är buss eller bil de bästa alternativen. Vägarna är i bra skick, trafiken är typiskt grekisk: intensiv och kaotisk, inte minst i och omkring Chania stad, och längs de stora motorvägarna.

Moped är inte det ideala transportmedlet på Kreta, trafiken är som sagt ganska livlig och avstånden är betydliga. Moped lämpar sig främst för korta sträckor, som till stränderna väster om Chania och till halvön Akrotiri. Bil är alltså att föredra.

Chania och närområdet trafikeras med stadsbussar, turtätheten är stor och biljetterna billiga. Stadsbussar trafikerar även stränderna väster om Chania, bussarna till exempelvis Kato Stalos, Agia Marina och Platanias utgår från torget Plateia 1866. Härifrån går även bussen till färjeterminalen i Souda.

Med lokalbuss (KTEL) kan du ta dig runt hela Kreta, bussarna är av hög kvalité, de håller oftast tiden och priserna är förhållandevis låga. Busstationen ligger på Odos Kidonias - gå Odos Halidon till Plateia 1866, sväng höger där torget slutar och fortsätt cirka hundra meter. Biljetter köps vid den nyrenoverade busstationen. Busstationen är jättefin, där finns till och med en taverna där man kan sitta och vänta på bussen.

Busstidtabell: http://www.e-ktel.com/en/

Närmsta strand finns i Nea Chora som ligger nära Chania.

Närmsta strand finns i Nea Chora som ligger nära Chania.


Taxibilar finns överallt, det är bara att vinka så stannar de. Taxistationen i Chania ligger i ena hörnet av Plateia 1866, telefonnummer: 28210-94300 eller 28210-98700. Var noga med att göra upp om priset innan du sätter dig i taxin om den inte kör med taxameter.

Från venetianska hamnen i Chania utgår dagligen utflyktsbåtar till bland annat Kalathos island och Stavros beach (där filmen Zorba delvis spelades in) på halvön Akrotiri, och till småöarna Lazaretta och Theodorou väster om Chania. Från hamnen kan du även åka korta turer med glasbottenbåt.

Resebyråer och charterarrangörer erbjuder olika utflyktspaket för dig som inte vill, eller kan, resa runt på egen hand. Fördelen med att åka på organiserade utflykter, exempelvis till Knossos, är att guide ingår. De vanligaste utflykterna är Knossos i Heraklion, vandring i Samariaravinen och strandparadisen Elafonissi och Fallasarna. Biljetter köper du på resebyråer eller hos din charterarrangör.

ATT SE OCH GÖRA I CHANIA
I vår E-guide om Chania län guidar jag runt i Chanias gamla stadsdelar. E-guiden innehåller 42 A4-sidor, inklusive 158 bilder, två enkla kartor och mina favoriter. Den del där jag guidar runt i Chania består av nio A4-sidor och massor av bilder. Om du ska besöka Chania har du mycket glädje av den guiden, och den kostar inte mer än en grekisk sallad.

Beställ E-guiden om Chania län här »

Restauranger i Chania.

En av många fina gränder i Chania.


Ett exempel på vad jag beskriver i E-guiden är Odos Theotokopoulou, som i mitt tycke är den absolut trivsammaste, och kanske också den vackraste, av alla Chanias gator. Vid kajkanten, där Odos Theotokopoulou har sin början, stannar många utflyktsbussar och taxibilar eftersom denna del av gamla stan är helt bilfri. På Theotokopoulougatan, och i de intilliggande kvarteren, ligger majoriteten av gamla stans hotell och pensionat, nästan alla hus längs gatan är renoverade, det är en färgstark gata där många greker bor.

Se bilder från Odos Theotokopoulou här »

Chanias kulinariska hjärta är Saluhallen ett kvarter öster om torget Plateia 1866. Saluhallen inhyser 76 butiker varav ett fåtal säljer krimskrams, merparten av butikerna är där för grekernas skull, inte för oss turister. Men det hindrar ju inte ett besök, har du plats i resväskan kan du köpa hem välsmakande ostar, oliver i alla former, flytande honung, olivolja från trakten och väldoftande kryddor och örter. I saluhallen finns även flera trevliga tavernor med god grekisk mat på menyn. Läs om saluhallen här »

Annat som jag skriver om är bland annat: Sjöfartsmuseet, Arkeologiska museet, torgen Plateia Elefterios Venizelos och Plateia 1821, stadsparken, gatorna Odos Halidon och Odos Skridlof (lädergatan), katedralen Trimartiri och den katolska kyrkan, moskéer och minareter, fyren och vågbrytaren, varvsdockorna, den Venetianska hamnen, samt om Elefterios Venizelos grav. Självklart skriver jag om mycket annat också, som tips på bra tavernor och restauranger.

Mysiga restauranger i Chania.

En av många mysiga restauranger i Chania.
HOTELL & PENSIONAT
Det finns massor med bra boendealternativ i Chania. Vi bor alltid i de gamla stadsdelarna, det är hur mysigt som helst.

Här nedan är de hotell som bokats flest gånger via Kalimera 2018.

Hanim Lounge & Studios »

Kydon Hotel »

Palazzo Duca »

Porto Antico »

Porto Veneziano »

Vranas Studios »

Boka andra hotell i Chania här »

Hotel Porto Veneziano . Chania.

Hotel Porto Veneziano ligger till vänster i bild.


Venetianska hamnen i Chania på Kreta.

Venetianska hamnen i Chania. Se även bild överst på sidan.

Det finns även en Venetiansk hamn i Rethymnon. Den är mycket mindre, men lika vacker.

Fler bilder från Kreta finns här »


MER OM KRETA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Kreta »
Rethymnon »
Elafonissi »
Fallasarna »
Resebrev »
Geografiskt läge »
Karta »
Forum Kreta »
Noahs Arche i Chania »
Gavdos - närmsta ö »

E-guide om Chania län »
E-guide om Heraklion län »
E-guide om Lasithi län »
E-guide om Rethymnon län »
Kalimeras Öluffarskola »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Kreta »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »Startsida »

Sök »

Forum »

Boka hotell »

Kalispera.se »

Picturesfromgreece.com »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera