Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chania på Kreta

Crete in English. Chania suomeksi.

Chania är Kretas västligaste provins med en yta på 2 376 km2 och en befolkning på cirka 108 000. Högsta berget Pachnes (2453 m) ligger i Lefka Ori (Vita bergen). Staden Chania har drygt 54 000 invånare, vilket gör Chania till Kretas näst största stad efter Heraklion.

 

Chania på Kreta.

Venetianska hamnen i Chania.

 

Läs om venetianska hamnen här »

 

Chania stavas på tre olika sätt: Chania, Hania och Xania. Namnet uttalas ungefär som ordet "schack", eller som det ljud som hörs när man harklar sig, betoningen ligger på sista stavelsen: Chaniá. Harkla dig och betona sista bokstaven så kommer du ganska nära det rätta uttalet.

 

Chania är en bra bas för att utforska västra och södra Kreta, exempelvis paradisstranden Elafonissi.

Chania är en bra bas för att utforska västra Kreta, exempelvis Elafonissi.

 

Vad är det då som gör Chania, och hela provinsen, så speciell? Det går inte att förklara i några korta meningar. Men lite kort kan jag säga att storheten med själva Chania är dels staden i sig: sin historiskt intressanta och alldeles förtjusande gamla stadsdel, den venetianska hamnen med sitt myllrande folkliv och vattennära tavernor, mixen mellan gammalt och nytt och alla dessa avtryck från olika kulturer: ottomanska, venetianska, grekiska och judiska. Dels är det närheten till en mängd andra sevärda städer, byar, stränder och sevärdheter. Till och med solnedgången är fantastisk.

 

Här kan du läsa om 18 fina stränder nära Chania »
RESA TILL CHANIA

Inget kan vara enklare, alla stora charterbolag i Skandinavien flyger till Chania. Befinner du dig redan i Grekland är det en enkel match att ta dig till Chania, med inrikesflyg eller med båt. Chania är inte bara en bra bas för att utforska resten av Kreta, det är också en bra utgångspunkt om man ska öluffa i andra delar av den grekiska övärlden.

Även om alla stora charterbolag säljer resor till Chaniakusten är det få som erbjuder boende i själva staden Chania. I regel bor man i någon av de närliggande orterna väster, söder och öster om Chania. Några exempel är Agia Marina, Agii Apostoli, Kato Stalos, Platanias och Maleme väster om Chania, Kalives, Almyrida och Georgioupolis öster om Chania, samt Paleochora i söder. Några charterbolag har även resor till Chanias trevliga förort Nea Chora.

Reser du på egen hand är det naturligtvis enklast att flyga direkt till Chania, näst bäst är att köpa en flygstol till Heraklion och fortsätta med buss (cirka 2½ tim) till Chania. Andra alternativ är att flyga till Aten och vidare med båt eller inrikesflyg, eller till Santorini och åka färja därifrån. Flygbuss från flygplatsen till Chania går ofta och kostar inte många kronor. Taxi kostar cirka 40 €.

Chania har daglig båtförbindelse med Atens hamnstad Pireus. Chanias hamn ligger i Souda cirka 10 kilometer öster om staden. Mellan Souda och Chania tar du dig enklast med buss eller taxi.

 

Bra grekiska restauranger i Chanias gamla stad.

Odos Angeloy är en av många fina gator i Chania.

 

Odos Angeloy och är Odos Theotokopoulou, som i mitt tycke är den absolut trivsammaste, och kanske också den vackraste, av alla Chanias gator. Vid kajkanten, där Odos Theotokopoulou har sin början, stannar många utflyktsbussar och taxibilar eftersom denna del av gamla stan är helt bilfri. På Theotokopoulougatan, och i de intilliggande kvarteren, ligger majoriteten av gamla stans hotell och pensionat, nästan alla hus längs gatan är renoverade, det är en färgstark gata där många greker bor.

 

Se bilder från Odos Theotokopoulou här »

 

RESA RUNT I CHANIA

Så länge du bara rör dig i Chania stad behöver du inget annat transportmedel än dina fötter. Ska du se andra delar av ön, vilket du självklart ska göra annars hade du inte köpt den här guiden, är buss eller bil de bästa alternativen. Vägarna är i bra skick, trafiken är typiskt grekisk: intensiv och kaotisk, inte minst i och omkring Chania stad, och längs de stora motorvägarna.

Moped är inte det ideala transportmedlet på Kreta, trafiken är som sagt ganska livlig och avstånden är betydliga. Moped lämpar sig främst för korta sträckor, som till stränderna väster om Chania och till halvön Akrotiri. Bil är alltså att föredra.

Chania och närområdet trafikeras med stadsbussar, turtätheten är stor och biljetterna billiga. Stadsbussar trafikerar även stränderna väster om Chania, bussarna till exempelvis Kato Stalos, Agia Marina och Platanias utgår från torget Plateia 1866. Härifrån går även bussen till färjeterminalen i Souda.

 

Från busstationen i Chania går det bussar till hela Kreta.

Busstationen i Chania.

 

Med lokalbuss (KTEL) kan du ta dig runt hela Kreta, bussarna är av hög kvalité, de håller oftast tiden och priserna är förhållandevis låga. Busstationen ligger på Odos Kidonias - gå Odos Halidon till Plateia 1866, sväng höger där torget slutar och fortsätt cirka hundra meter. Biljetter köps vid den nyrenoverade busstationen. Busstationen är jättefin, där finns till och med en taverna där man kan sitta och vänta på bussen.

Busstidtabell: http://www.e-ktel.com/en/

 

Närmsta strand finns i Nea Chora som ligger nära Chania.

Närmsta strand finns i Nea Chora som ligger nära Chania.

 

Taxibilar finns överallt, det är bara att vinka så stannar de. Taxistationen i Chania ligger i ena hörnet av Plateia 1866, telefonnummer: 28210-94300 eller 28210-98700. Var noga med att göra upp om priset innan du sätter dig i taxin om den inte kör med taxameter.

Från venetianska hamnen i Chania utgår dagligen utflyktsbåtar till bland annat Kalathos island och Stavros beach (där filmen Zorba delvis spelades in) på halvön Akrotiri, och till småöarna Lazaretta och Theodorou väster om Chania. Från hamnen kan du även åka korta turer med glasbottenbåt.

 

Koum Kapi öster om gamla stan är en ganska okänd del av Chania.

Koum Kapi öster om gamla stan är en ganska okänd del av Chania.

 

Resebyråer och charterarrangörer erbjuder olika utflyktspaket för dig som inte vill, eller kan, resa runt på egen hand. Fördelen med att åka på organiserade utflykter, exempelvis till Knossos, är att guide ingår. De vanligaste utflykterna är Knossos i Heraklion, vandring i Samariaravinen och strandparadisen Elafonissi och Falassarna. Biljetter köper du på resebyråer eller hos din charterarrangör.
ATT SE OCH GÖRA I CHANIA

I vår E-guide om Chania län guidar jag runt i Chanias gamla stadsdelar. E-guiden innehåller 42 A4-sidor, inklusive 158 bilder, två enkla kartor och mina favoriter. Den del där jag guidar runt i Chania består av nio A4-sidor och massor av bilder. Om du ska besöka Chania har du mycket glädje av den guiden, och den kostar inte mer än en grekisk sallad.

 

Beställ E-guiden om Chania län här »

 

Det finns många mysiga restauranger i de gamla stadsdelarna av Chania.

En av många mysiga restauranger i Chania.

 

Chanias kulinariska hjärta är Saluhallen ett kvarter öster om torget Plateia 1866. Saluhallen inhyser 76 butiker varav ett fåtal säljer krimskrams, merparten av butikerna är där för grekernas skull, inte för oss turister. Men det hindrar ju inte ett besök, har du plats i resväskan kan du köpa hem välsmakande ostar, oliver i alla former, flytande honung, olivolja från trakten och väldoftande kryddor och örter. I saluhallen finns även flera trevliga tavernor med god grekisk mat på menyn.

 

Läs om saluhallen här »

 

Annat som jag skriver om i E-guider är bland annat: Sjöfartsmuseet, Arkeologiska museet, torgen Plateia Elefterios Venizelos och Plateia 1821, stadsparken, gatorna Odos Halidon och Odos Skridlof (lädergatan), katedralen Trimartyri och den katolska kyrkan, moskéer och minareter, fyren och vågbrytaren, varvsdockorna, den Venetianska hamnen, samt om Elefterios Venizelos grav. Självklart skriver jag om mycket annat också, som tips på bra tavernor och restauranger.

 

Venetianska hamnen i Chania på Kreta.

Venetianska hamnen i Chania. Jämför med Venetianska hamnen i Rethymnon.

 

BOKA HOTELL I CHANIA

Det finns massor med bra boendealternativ i Chania. Vi bor alltid i de gamla stadsdelarna, det är hur mysigt som helst. Här finns några tips på bra hotell och pensionat.

Hanim Lounge & Studios »

Kydon Hotel »

Palazzo Duca »

Porto Antico »

Porto Veneziano »

Samaria Hotel »

Casa del Amore »

Boka andra hotell i Chania här »

 

Fler bilder från Chania finns här »


LÄS MER OM KRETA

Om Kreta Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge

Forum

E-guider

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera