Kalimera Grekland Kreta.

Saluhallen i Chania på Kreta

Chanias kulinariska hjärta är Saluhallen som ligger ett kvarter öster om torget Plateia 1866. År 1908 bestämde de styrande i Chania att det skulle uppföras en saluhall, man rev ner delar av den gamla muren och två av de mindre bastionerna för att få plats med huset. Fem år senare stod byggnaden klar, den högtidliga invigningen gick av stapeln den fjärde december 1913 av dåvarande premiärministern Elefterios Venizelos. Byggnaden, som har fyra ingångar, är i form av ett kors. Taket är delvis glasbetäckt och bildar en fin ljussättning tillsammans med många vackra taklampor.

 

Ingången till saluhallen i Chania.

Huvudingången till saluhallen.

 

Saluhallen inhyser många butiker varav många av dem säljer krimskrams. Tidigare var merparten av butikerna för grekernas skull, inte för oss turister. Men det finns fortfarande affärer som säljer välsmakande ostar, oliver i alla former, honung, olivolja från trakten och väldoftande kryddor och örter. Chaniaborna själva handlar, förutom ovanstående, också färskvaror som bröd, fisk, grönsaker och kött.

 

Saluhallen i Chania på Kreta.

Det säljs allt från färsk fisk till souvenirer inne i saluhallen.
Om du besökt saluhallen i Aten kommer du bli förvånad, i Chanias saluhall råder tystnad, inte alls som i Aten där det är tinnitusvarning på grund av den väldigt höga ljudnivån som skapas av försäljarnas skrikande marknadsföring.

De mest sevärda i Chanias saluhall är fiskstånden där den ena fisken ser konstigare ut än den andra. Om du får för dig att köpa några kilo får du fisken i en pappersstrut, precis på samma sätt som godis paketerades i Sverige för många år sedan.

 

Köpa ostar och oliver i saluhallen i Chania.

Passa på att köpa goda ostar och mumsiga oliver i saluhallen.

 

I saluhallen finns även flera tavernor med god grekisk mat på menyn. Man pekar på önskad rätt i ett värmeskåp med fönster, ibland är det bra med dessa "tittskåp", man blir nyfiken, många rätter är ovanliga och sällsynta på turistanpassade tavernor. Tveka inte att äta din lunch här, du blir inte besviken, kanske får du uppleva något nytt från det grekiska köket, för maten är genuint tillagad och oftast mycket god.

 

Tavernor i Chanias saluhall.

En av de enkla tavernorna i saluhallen.

 

Chania på Kalimera » | Kreta på Kalimera » | E-guide om Chania »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera