Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Eleftherios Venizelos grav ovanför Chania

Den kretensiska politikern Eleftherios Venizelos har givit namn åt många torg och gator i Grekland. Om namnet känns bekant så är Atens flygplats uppkallad efter honom.

 

Eleftherios Venizelos grav ovanför Chania på Kreta.

Eleftherios Venizelos grav ovanför Chania.

 

Eleftherios Venizelos föddes i Chania 1864 på det då turkiska Kreta. Efter juridikstudier i Aten flyttade han tillbaka till Kreta där han sedermera blev Liberala partiets ledare. Han var initiativtagare till upproret mot turkarna 1897. Han startade också ett väpnat uppror i byn Theriso år 1905 i syfte att förena Kreta med övriga Grekland.

 

Läs om byn Theriso här »

 

År 1910 flyttade han tillbaka till fastlandet igen där han blev premiärminister. Han tvingades dock avgå efter en schism med kung Konstantin I. Men han återkom som premiärminister efter en valseger 1915, men tvingades avgå igen samma år. Eleftherios utropade en egen regering i Thessaloniki och gjorde en revolt som tvingade kungen att abdikera.

 

Parken med Eleftherios Venizelos grav i Chania.

Den fina parken där Eleftherios Venizelos grav finns.

 

År 1923 vann han valet igen och tvingade då den nye kung Georg II att lämna landet, varpå Grekland blev republik. Men 1935 gjorde han ett misstag då han ledde ett misslyckat uppror på Kreta, och han blev tvungen att gå i exil och Georg II kunde återvända till Grekland.

 

Sophocles Venizelos grav ligger bredvid pappa Eleftherios Venizelos grav ovanför Chania på Kreta.

Sonen Sophocles Venizelos grav ligger bredvid pappa Eleftherios Venizelos grav.
Eleftherios Venizelos dog i exil i Paris 1936. Hans grav, och sonen Sophocles grav, ligger fantastiskt vackert i en park på berget Profitis EliasAkrotirihalvön (där Chanias flygplats ligger). Utsikten över Chania är hänförande, som du kan se på bilden nedan. Kan en grav ligga vackrare än så här? Knappast. Sophocles Venizelos var för övrigt också premiärminister vid ett flertal tillfällen.

 

Utsikt över Chania från Eleftherios Venizelos grav .

Utsikt över Chania från Eleftherios Venizelos grav.

 

Solnedgången i Chania sedd från Eleftherios Venizelos grav.

Solnedgången i Chania sedd från Eleftherios Venizelos grav.

 


Här finns även statyn av Spyros Kayaledakis som under den ryska bombningen av Chania 1897 höll den grekiska flaggan med sin kropp efter att flaggstången hade förstörts. Hans modiga handling bevittnades av stormakternas amiraler och de beordrade att bombningarna skulle stoppas.

 

Statyn av Spyros Kayaledakis och hans flagga och flaggstång ovanför Chania på Kreta.

Statyn av Spyros Kayaledakis.


Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

Läs mer om Chania på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera