Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Akrotirihalvön öster om Chania på Kreta
Akrotirihalvön strax öster om Chania är ett trevligt mål för en dagsutflykt, eller kanske stanna några nätter vid någon av de fina stränderna. Här bor cirka 20 000 personer fördelade på ett 20-tal mindre byar. Landskapet är till stora delar platt, högsta berget Skopla är bara 528 meter.

 

Det mytomspunna klostret Katholiko på Akrotirihalvön på Kreta.

Det mytomspunna klostret Katholiko på Akrotirihalvön.

 

Det som främst lockar turister till Akrotiri är den fina sandstranden Stavros, där delar av filmen Zorba spelades in. Akrotiri har även andra attraktioner: bland annat några intressanta kloster, ett par märkliga grottor, ett par andra stränder som är väl värda att besöka samt en trevlig vandring till ett obebott kloster.

 

Kalathas beach på Akrotirihalvön i Chania.

Kalathas beach på Akrotirihalvön.

 

Akrotiris strategiska läge har under alla år lockat bosättare, man tror till och med att det bodde människor här redan under stenåldern. Att våra förfäder valde att bosätta sig just här är kanske inte så konstigt, halvön är bördig och läget kunde knappast vara bättre tack vara att Soudabukten ligger så skyddat och strategiskt.
Vissa delar av södra Akrotiri är militärområde och kan inte besökas. Men vad gör det när det finns så mycket annat att upptäcka. En sak till: om du inte åker till Akrotiri på egen hand hamnar du här vare sig du tänkt det eller inte, det är nämligen här Chanias flygplats Ioannis Daskalogiannis ligger. (Om du flyger till Chania vill säga.)

Läs om Ioannis Daskalogiannis här.

För att komma till Akrotiri från Chania är det enklast att följa vägskyltarna mot flygplatsen. Avstånden är korta så det går lika bra med moped som med bil. Vill du inte köra själv kan du åka med lokalbuss från Chania, lokalbussen går bland annat till Stavros beach och det spännande Agia Triadaklostret.

 

Stavros beach på Akrotirihalvön i Chania.

Stavros beach på Akrotirihalvön.

 

ATT SE OCH GÖRA PÅ AKROTIRIHALVÖN

 

Agia Triada Monastery »

Cave of Panagia Arkoudiotissa »

De allierades kyrkogård »

Elefterios Venizelos grav »

Gouvernetto Monastery »

Kalathas och Tersanas beach »

Katholiko Monastery »

Stavros beach »

 

Karta över Akrotirihalvön öster om Chania på Kreta.

Karta över Akrotirihalvön.

 

Cirka 8 kilometer öster om Chanias flygplats ligger stranden Seitan beach som under senare år har blivit allt populärare. Det är en liten strand med turkost vatten som ligger i en vacker bukt. Mycket folk under högsäsong, då det går buss ner till stranden.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera