Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Katholiko Monastery på Akrotirihalvön
Det mytomspunna, och obebodda, klostret Katholiko ligger på Akrotirihalvön, inte långt ifrån klostret Gouvernetto och grottan Panagia Arkoudiotissa, där det finns en "drickande björn" av sten.

Det tar cirka 15-20 minuter att gå från Gouvernetto till Panagia Arkoudiotissa, och därifrån tar det cirka 15-20 minuter att gå till Katholiko Monastery.

 

 

Katholikoklostret på Akrotirihalvön öster om Chania på Kreta.

Ingången till Katholikoklostret på Akrotirihalvön.

 

Den branta slingrande stigen ner till klostret går längs ett mycket vackert landskap, till vänster syns en ravin och framför den ser man havet. Stigen sluttar brant, det känns i knäna. Efter ett tag svänger stigen tvärt vänster och snart ser man klostret nedanför. Den sista sträckan går via en trappa med 140 trappsteg.

 

Trappan med de 140 trappstegen som leder ner till Katholiko Monastery på Kreta.

Trappan med de 140 trappstegen som leder ner till Katholiko Monastery.


Man tror att Katholikoklostret grundades av eremiter så tidigt som på 700-talet. Vissa källor antyder att det kunde vara så tidigt som på 600-talet. Helt klart är detta Kretas äldsta kloster. Själva kyrkan är delvis insprängd i berget. Från klostret leder en mäktig stenbro bred som en tennisplan över en djup bäckravin. Hela platsen är magisk, så vackert, så stillsamt.

 

Katholiko Monastery. Kreta.

Katholiko Monastery på Akrotirihalvön.

 

Klostret har varit obebott länge. Hur länge vet jag inte, men med tanke på att det växer olivträd i ett av husen så torde det varit obebott under lång tid.

Katholikoklostret är i mitt tycke en av Kretas intressantaste sevärdheter. Känner du för att bada efter att du beundrat klostret kan du fortsätta ner till havet där Katholiko beach ligger. Stranden är liten, men naggande god, som man brukar säga. Den lilla bukten där stranden ligger användes som hamn när munkarna bodde i klostret.

 

Katholiko beach. Akrotiri. Kreta.

På väg till Katholikoklostret och Katholiko beach.

 

Det finns massor att se och göra på Akrotirihalvön, så missa inte en utflykt hit om du är på västra Kreta.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera