Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Stavros beach öster om Chania
Stavros beach på Akrotirihalvön öster om Chania är en av Kretas kändaste stränder. Det var här som den berömda slutscenen i filmen Zorba spelades in.

Strax innan Stavros finns en mindre strand som inte är lika känd, jag kallar stranden Lilla Stavros, för jag vet inte vad den heter. Somliga kallar stranden för Thanasis Taverna Blue Beach efter tavernan som ligger vid stranden.

 

Lilla Stavros och Thanasis Taverna på Akrotirihalvön på Kreta.

Lilla Stavros och Thanasis Taverna till vänster.

 

Det bästa med Lilla Stavros är dess litenhet och den vackert belägna tavernan med ljuvlig utsikt över havet. Längs strandkanten är sanden rosafärgad på samma sätt som vid den berömda stranden Elafonissi på sydvästra Kreta.

Från Lilla Stavros till riktiga Stavros är det gångavstånd, du kan gå längs med vattnet via den långa stranden du ser på bilden här nedan.

 

Stranden som ligger mellan Lilla Stavros och Stavros beach öster om Chania på Kreta.

Stranden som ligger mellan Lilla Stavros och Stavros beach.


Stavros beach ligger väldigt vackert i en vik som närmast kan liknas vid en lagun. Sanden är gyllengul, fin som potatismospulver, och vattnet skimrar mellan turkost och blått. Stranden ligger vid foten av ett berg som bildar en vacker fond mot lagunen och bidrar till att målningen blir fullkomlig. Stavros är ett populärt utflyktsmål och ofta är här mycket folk. Du tar dig hit med buss från Chania, eller med eget fordon. Det finns gott om tavernor och det finns många hotell om du vill stanna över natten.

Boka hotell i Stavros här »

 

Stranden Stavros på Kreta där Zorba och Basil dansade sig in i filmhistorien.

Stranden där Zorba och Basil dansade sig in i filmhistorien.

 

Exakt var på Stavros beach Zorba och Basil dansade tvistas det en del om, beroende på vem man frågar får man olika svar. Filmen handlar i korthet om en pryd och tråkig engelsman (Basil) som ärvt en kolgruva på Kreta. På väg till Kreta möter han Zorba i Pireus och de slår följe till Kreta. Zorba är en oerhört livsbejakande figur som inget räds, man blir glad bara av att se honom.

 

Stavros beach på Akrotirihalvön öster om Chania på Kreta.

Stavros beach.

 

Zorba spelas formidabelt av Anthony Quinn. Basil spelades av Alan Bates och den kvinnliga huvudrollen innehades av Irene Papas, regin stod Michalis Kakogiannis för. Zorba nominerades till sju Oscars men fick nöja sig med tre, bland annat för bästa foto. Den underbara slutscenen där Zorba lärde Basil dansa har gått till filmhistorien. Filmmusiken är även den klassisk och vi är nog många som försökt dansa likt Zorba. Mikis Theodorakis skrev filmmusiken och han fick sitt internationella genombrott i och med denna film.

Sex till åtta kilometer söder om Stavros beach ligger stränderna Tersanas och Kalathas.

Läs om vad som mer finns på Akrotirihalvön »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera