Elafonissi beach på sydvästra Kreta
Elafonissi är sandsträndernas och det turkosfärgade vattnens förlovade land. Stranden ligger vid Kretas sydvästligaste spets där naturen har skapat ett strandparadis utan motstycke. I mångas ögon är det Greklands bästa strand, somliga säger att det är den bästa i hela Europa. Det är med andra ord inte svårt att ta med Elafonissi på en topplista, närmare tropikerna än så här kommer man inte, tavlan vore komplett om det inte vore för avsaknaden av palmer.

Strandområdet är stort som flera fotbollsplaner, hav och sand så långt man kan se. Vattnet är kristallklart, färgerna skiftar mellan turkosgrönt och klarblått, vid bra väderlek liknar Elafonissi en gigantisk swimmingpool. En liten annorlunda detalj är att vattnet är rosaskimrande längs hela strandlinjen, färgen kommer från pulveriserade snäckor. En stor lagun bryter av på mitten av strandområdet, utanför lagunen ligger den lilla ön Elafonissi som gett stranden dess namn, runt ön finns ett flertal mindre stränder, sanddyner och klippformationer. Fantastiskt är bara förnamnet!

Vid parkeringsplatsen finns även en ganska medioker självservering som säljer snabbmat och dricka. En annan liten snackbar finns på stranden. Synd på en så fin strand, en bättre taverna skulle sitta som en smäck. Ett annat alternativ är att gå upp till någon av de tavernor vi passerade på vägen till stranden. Tavernan närmast stranden heter Panorama, lite längre upp ligger Elafonissi, och längst upp kan man smörja kråset på Innachorion.

Ett ännu bättre alternativ är att luncha innan Chrisoskalitissa där ligger en mycket trevlig taverna med bra mat och rogivande utsikt. Tavernan heter Glykeria och ägs av en svensk-grekisk familj.

Läs om Glykeria här »

Elafonissi. Kreta.

Stranden som ligger på den lilla ön Elafonissi.


Elafonissi. Kreta.

Elafonissi.


RESA HIT
Från Chania är det cirka 80 kilometer till Elafonissi. Enklast är att kör till Elafonissi med eget fordon, så slipper man passa busstiderna. Kan du inte köra själv kan du åka buss som utgår från busstationen i Chania. Bussen stannar i flera av turistorterna väster om Chania, som Agia Marina och Platanias.

Det finns två vägar till Elafonissi. Vi brukar alternera och köra ena vägen dit och andra vägen hem. Vägen är snirklig och vissa tycker att den är otäck att åka på, men det tycker inte vi. Om du bor i Paleochora kan du åka badbåt till Elafonissi därifrån.

HOTELL & PENSIONAT
Nästa alla som reser till Elafonissi kommer hit över dagen. Men det finns några boende för den som vill stanna över natten. Det bästa hotellen ligger i Chrissoskalittissa som ligger nära Elafonissi.

Här är tips på tre bra hotell nära Elafonissi.

Elafonisi Resort by Kalomirakis Family »

Glykeria »

Nireides »

Elafonissi är en mycket barnvänlig strand.

Elafonissi är en mycket barnvänlig strand.
Elafonissi är sandsträndernas och det turkosfärgade vattnens förlovade land.

Strandparadiset Elafonissi. Som du ser finns det inga solstolar och parasoll för uthyrningen. Ibland finns det, ibland inte.

Om Kretas andra paradistrand - Fallasarna - kan du läsa om här »


MER OM KRETA

ANVÄNDBARA E-GUIDER

BOKA HOTELL & FÄRJA

FLER TIPS INFÖR RESAN

MER OM GREKLAND

Kreta »
Chania »
Rethymnon »
Fallasarna »
Bilder »
Forum Kreta »

E-guide om Chania län »
E-guide om Heraklion län »
E-guide om Lasithi län »
E-guide om Rethymnon län »
Kalimeras Öluffarskola »

Booking.com »
Ferriesingreece.com »
Båttidtabell Kreta »

Allmänna råd inför resan »
Pengar och bankomater »
Resmål 2018 »
Turistsäsonger »
Öluffa i Grekland »

Alla öar i Grekland »
Grekiska fastlandet »
Stränder i Grekland »
Karta över Grekland »
Vädret i Grekland »
Beställ nedräknare »
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera