Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Falassarna beach på västra Kreta

Fallasarna beach in English. Kreeta suomeksi.

Falassarna ligger väster om Kissamos som i sin tur ligger väster om Chania. För att komma hit kör man kustvägen upp mot byn Platanos där man tar av till vänster. Efter en stund ser man havet framför sig, och en myriad av växthus. Vyn är mycket vacker trots alla växthus.

 

Stranden Falassarna på Kreta.

Vy över Falassarna.Många som anser att Elafonissi är Kretas bästa strand, faktum är att det är nästan lika många som tycker att Falassarna är öns bästa strand. I vår senaste omröstning om Greklands bästa strand kom Elafonissi på andra plats, och Falassarna på tredje plats. (Vann gjorde PlakaNaxos.) Personligen tycker jag att Elafonissi är ett par tre strån vassare än Falassarna.

 

Falassarna beach på västra Kreta.

Falassarna beach.

 

Precis som Elafonissi består Falassarna av ett flertal stränder. Den första heter Big beach och är väldigt lång, men framförallt är den otroligt bred. Här får det plats hur mycket folk som helst, även under högsäsong. Om man går till slutet av stranden kommer man till några mindre strandfickor som skiljs åt av stenar och klippor.

 

Big beach i Falassarna på Kreta.

Big beach i Falassarna.

 

Efter Big beach hittar vi fler småstränder, samt Falassarna beach. Det är en bit att gå så enklast är att köra och parkera bilen ovanför. Falassarna beach är inte lika lång som Big beach och känns därför mer gemytlig. Det turkosa vattnet är förstås alldeles oemotståndligt oavsett vilken av stränderna du väljer. Det kan gå höga vågor när det blåser från väst.

Falassarnaär precis som Elafonissi mer en strand än en by. Det finns inget centrum eller så, husen ligger utkastade lite hur som helst. Men vill du stanna över natten har du flera hotell att välja på, och någon brist på tavernor är det inte. Affär finns också, men ingen bankomat. Belöningen för den som stannar över natten är förstås att se solen gå ner i havet. Det gör man inte så ofta.
Stränderna i Falassarna på Kreta.

En av stränderna i Falassarna.Några kilometer efter Falassarna beach ligger den antika staden Falassarna. Det är inte längre dit än att man kan gå. Strax innan man kommer fram till själva staden, eller ruinerna av staden, finns en slags tron på vänster sida. Den har förbryllat arkeologer under många år, och ännu är det ingen som vet vad den hade för syfte.

 

Den antika staden Falassarna på Kreta.

Den antika staden Falassarna.

 

Den antika stadens blomstringsperiod var mellan år 400 f.kr-67 f.kr. Man tror att det var romarna som intog staden och förstörde delar av den. Sedan dess har jordbävningar och landhöjningar gjort sitt med resten. Idag finns inte mycket kvar att se, det är mest ruiner. Utanför utgrävningsområdet kan man studera skisser över hur man tror att staden såg ut. Om skissen stämmer ser det ut att ha varit en alldeles fantastisk stad.

RESA TILL FALASSARNA

Enklast är att köra till Falassarna med eget fordon, då slipper man passa busstiderna. Kan du inte köra själv kan du åka buss som utgår från busstationen i Chania. Bussen stannar i flera av turistorterna väster om Chania, som Agia Marina och Platanias. Vägen till Falassarna är inte på långa vägar lika lång och snirklig som vägen till Elafonissi.

Läs om Elafonissi här »

 

Tavernor i Falassarna på Kreta.

En av tavernorna i Falassarna.

 

HOTELL I FALASSARNA

Nästan alla som reser till Falassarna kommer hit över dagen. Men det finns gott om boende för den som vill stanna över natten. Vi har inte bott här, men det ska vi göra nästa gång vi är på Kreta.

Här är tips på bra hotell i Falassarna.

Falasarna Bay »

Kavousi Resort »

Boka andra hotell i Falassarna här »

 

Läs om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera