Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

De allierades kyrkogård i Souda på Kreta

På Akrotirihalvön ligger de allierades kyrkogård. Kyrkogården ligger nära Souda som är Chanias hamn. I maj 1941 anföll tyskarna Kreta från luften. Kreta ansågs som en oerhört strategisk plats och ön var en viktig militärbas för de allierade. Soudabukten ansågs som Medelhavets bästa naturhamn.

 

De allierades kyrkogård i Souda öster om Chania på Kreta.

De allierades kyrkogård och hamnen i Souda.

 

Tyskarna landsatte tusentals soldater i Maleme mellan 20 och 31 maj. Försvaret av Kreta leddes av en nyzeeländare och inkluderade 32 000 man. Trots de allierades övertag kunde tyskarna erövra hela Kreta. En stor förlust för de allierade, en ännu större förlust för Grekland, framförallt för kretensarna. Kreta återerövrades först i andra världskrigets slutskede.

 

På gravstenarna i de allierades kyrkogård på Kreta står det ”A soldier of the 1939-1945 war.”

A soldier of the 1939-1945 war.

 

På kyrkogården finns ettusenfemhundratjugosju exakt likadana gravstenar, många med namn, andra helt anonyma. På de anonyma gravarna står: A soldier of the 1939-1945 war. Majoriteten av soldaterna var väldigt unga, många var bara i tjugoårsåldern när de dog. Det är stor skillnad mellan gravarnas utseende på de allierades kyrkogård och på tyskarnas kyrkogård i Maleme.

 

På Kreta ligger de allierades kyrkogård i Souda och tyskarnas kyrkogård i Maleme.

Så är ser gravstenarna ut på tyska kyrkogården i Maleme.
Man får sig verkligen en funderare när man står på kyrkogården: så meningslöst krig är. Av dem som ligger begravda här var 862 från Storbritannien, 446 från Nya Zeeland, 197 från Australien, 9 från Sydafrika, 5 från Kanada, 1 från Indien, samt 7 soldater av okänd nationalitet. Grekerna begravdes på kyrkogårdar i deras hembyar. Det finns för övrigt två andra "allierade kyrkogårdar", en på Leros och en på Rhodos.

 

De allierades kyrkogård på Akrotirihalvön på Kreta.

De allierades kyrkogård i Souda på Akrotirihalvön.

 

Det finns 1527 gravar på de allierades kyrkogård i Souda öster om Chania på Kreta.

Några av de 1527 gravarna på de allierades kyrkogård i Souda öster om Chania.

 

Tyskarna har som sagt en egen kyrkogård på Kreta, den ligger nära Maleme väster om Chania. Det var vid flygfältet i Maleme som huvudanfallet började, här landsattes de tyska fallskärmsjägarna.

 

Läs om Tyska kyrkogården i Maleme här »

 

Vill du fördjupa dig i ämnet finns en utmärkt bok om Kreta under andra världskriget, boken heter Kreta: erövring och motstånd och är skriven av Antony Beevor (som även skrivit böckerna "Berlin" och "Stalingrad"). Boken gavs ut på svenska 2004 och jag kan varmt rekommendera den.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera