Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tyska kyrkogården i Maleme på Kreta

Cirka 16 kilometer väster om Chania ligger turistorten Maleme. Det var vid flygplatsen i Maleme som slaget om Kreta började den 20 maj 1941 då tyskarna släppte ner tusentals soldater i fallskärm.

 

Maleme kyrkogård. Kreta.

Den tyska kyrkogården i Maleme väster om Chania.

 

Kulle 107 nära flygplatsen spelade en viktig roll i slaget. Där ligger idag den tyska kyrkogården. Det är en mycket vacker och fridfull plats, vacker trots att det är en kyrkogård. Här ligger 4465 tyska soldater begravda, de flesta var unga pojkar när de dog.

 

Boforskanonen utanför Tyska kyrkogården i Maleme.

Den svenska Boforskanonen utanför Tyska kyrkogården.

 

Utanför kyrkogården finns ett kafé som också fungerar som ett litet krigsmuseum. Här finns bland annat en svensk Boforskanon. I närheten av Tyska kyrkogården finns en minoisk grav som upptäcktes så sent som 1966. Den är inte mycket att se, så den kan du hoppa över.

 

Den minoiska graven nära Tyska kyrkogården i Maleme på Kreta.

Den minoiska graven nära Tyska kyrkogården i Maleme.
Grekerna begravdes på kyrkogårdar i deras hembyar. Det finns för övrigt två andra "allierade kyrkogårdar", en på Leros och en på Rhodos. De allierade har en egen kyrkogård som ligger nära Souda öster om Chania.

Läs om de allierades kyrkogård här »

Vill du fördjupa dig i ämnet finns en utmärkt bok om Kreta under andra världskriget, boken heter Kreta: erövring och motstånd och är skriven av Antony Beevor (som även skrivit böckerna "Berlin" och "Stalingrad"). Boken gavs ut på svenska 2004 och jag kan varmt rekommendera den.

 

Tyska kyrkogården i Maleme.

Den tyska kyrkogården i Maleme väster om Chania.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera