Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Katedralen Panagia Trimartyri i Chania
Chanias vackra katedral Panagia Trimartyri (de tre martyrerna) ligger på ett stort torg vid gatan Odos Halidon i Chanias gamla stadsdelar. Kärt barn har som bekant många namn, och denna heter även Virgin of the Three Martyrs och The Cathedral Trimartyri of Chania. Katedralens reser sig mot skyn och dess historia är minst lika intressant som den är vacker.

 

Katedralen Panagia Trimartyri i Chania på Kreta.

Katedralen när den firade 150 år.

 

Det finns många historier om katedralen, den bästa är följande: Enligt äldre kartor över Chania fanns här en mindre kyrka tillägnad Jungfru Maria. När turkarna ockuperade Chania gjordes kyrkan inte om till moské som annars var brukligt, i stället omvandlades den till tvålfabrik. (Inte den enda tvålfabriken i Chania för övrigt.)

 

 Virgin of the Three Martyrs . Chania. Crete. Kreta.

Virgin of the Three Martyrs och det stora torget.

 

I mitten av 1800-talet fick en tvålarbetare en uppenbarelse från ingen mindre än Jungfru Maria. Maria sa åt honom att hennes kyrka inte var ämnad som tvålfabrik och tillverkningen måste upphöra. Han kontaktade den turkiska härskaren Mustafa Pasha som fattat beslutet om att använda kyrkan för tvåltillverkning. Straffet blev att Mustafas son ramlade ner i en brunn. Han bad då Jungfru Maria om hjälp och det fick han, sonen räddades ur brunnen. Som tack skänkte Mustafa Pasha tvålfabriken till den grekisk ortodoxa församlingen och därmed upphörde kyrkan att vara tvålfabrik.


Men inte nog med det, han skänkte även pengar för att uppföra en ny, och mycket större kyrka, och resultatet är den katedral som idag så stolt visar upp sig på torget. Katedralen stod helt färdig 1862, mycket tack vare den ryske Tsaren Nikolaus, som bidrog med pengar till kyrkklockan som stod färdig 1897.

 

Katedralen i Chania på Kreta.

Inne i katedralen.

 

Katedralen är vacker invändigt som utvändigt. I katedralen, och på torget utanför, händer det nästan alltid något, exempelvis: bröllop, dop, konserter eller dans. Efter ett bröllop bildas stora folksamlingar av gäster och nyfikna för att beundra brudparen och deras blomsterutsmyckade bilar, och är man gäst får man en present, boubonjeros, som betyder lycka för brudparet. Om du är morgonpigg kan du sätta dig på en bänk utanför katedralen och lyssna på prästernas monotont hummande sång.

 

Det mycket vackra innertaket i katedralen i Chania.

Det mycket vackra innertaket i katedralen.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera