Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Georgioupolis öster om Chania på Kreta
Georgioupolis är en av Kretas mest omtyckta turistorter, hit återkommer många skandinaver år efter år. Det som lockar turister hit är den extremt långa barnvänliga sandstranden som sträcker sig så långt österut att man inte kan se slutet av den. En annan fördel med Georgioupolis är att det är ganska nära till både Chania och Rethymnon om man vill göra en utflykt. Till Georgioupolis kan du åka på charter från Sverige.

 

Floden Almyros som rinner ut Georgioupolis på Kreta.

Floden Almyros som rinner genom Georgioupolis.

 

Om man kommer från Chania passerar man först en bro som går över en flod som heter Almyros. I flodmynningen ligger många fiskebåtar och guppar som bevis på att byn fortfarande är en viktig fiskehamn. Till vänster efter bron finns en parkeringsplats där man kan parkera bilen. Här börjar Georgioupolis, och den långa, långa stranden.

 

Den långgrunda barnvänliga stranden i Georgioupolis. Kreta.

Den långgrunda barnvänliga stranden i Georgioupolis. Agios Nikolaos syns till höger i bild.

 

Vid strandens början går en pir ut till det lilla kapellet Agios Nikolaos som är något av en symbol för Georgioupolis. Kapellet syns som en vit prick till höger på bilden ovan. Piren och kapellet är ett populärt utflyktsmål.


Längs med strandpromenaden ligger många hotell, några är riktigt flashiga, och flera restauranger. Från strandpromenaden kan man gå upp till själva byn. Längs gatorna ligger tavernor, kaféer, ouzerior, livsmedelsaffärer, klädbutiker, moped- och biluthyrare med mera.

 

Strandpromenaden i Georgioupolis på Kreta.

Strandpromenaden i Georgioupolis.

 

Alla hamnar förr eller senare på stora torget som är Georgioupolis hjärta. På torget finns massor med tavernor, kaféer och barer, samt ett och annat gyrosställe. Torget lever upp på kvällen, då stängs all biltrafik av, och folk strömmar till för att se och synas, ta en drink och kanske äta en bit mat.

 

Torget i Georgioupolis. Tavernor. Kreta.

Torget i Georgioupolis stängs av för trafik på kvällen.

 

HOTELL I GEORGIOUPOLIS

Jag har inte bott i Georgioupolis så jag har inga tips att komma med. Däremot har jag fått tips om ett fantastiskt pensionat som ligger ovanför Georgioupolis, i den lilla byn Exopoli. Pensionatet heter Alkion, och där skulle jag mer än gärna bo några nätter.

Boka Alkion här »

Boka andra hotell i Georgioupolis här »

Georgioupolis ligger cirka 45 kilometer öster om Chania, och cirka 25 kilometer väster om Rethymnon.

Den stora sevärdheten i närheten av Georgioupolis är sjön Kournas, som är Kretas största insjö. Det är cirka 4 kilometer till sjön, en del väljer att gå sträckan, det går även att åka leksakståg från Georgioupolis, och självklart köra med eget fordon.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera