Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Archanes nära Heraklion på Kreta
Archanes (3 470 inv) ligger cirka 15 kilometer från Heraklions hamn, och ungefär lika långt från flygplatsen i Heraklion.

Archanes är en mycket pittoresk by med lång historia. Ända sedan minoisk tid har Archanes varit ett jordbrukscentrum och här produceras både vin och olivolja av hög klass.

 

Archanes. Heraklion. Kreta.

Gränder i Archanes.

 

Vinerna som produceras i området är kända över hela Kreta och börjar även vinna mark i övriga Grekland. Kanske vi en dag kan köpa vin från Archanes på Systembolaget. Det hade i så fall varit mycket trevligt. Det finns flera vingårdar runt omkring Archanes, bland annat Minos Wines och Peza Union i Peza öster om Archanes, och Boutari Wines utanför byn Skalani söder om Archanes.

Att inte tycka om Archanes är svårt. Byn är som sagt väldigt fin och det är synd och skam att inte fler turister hittat hit. Om Archanes legat vi havet skulle det med all säkerhet ha gått charter hit. Det skulle mycket väl kunna ha varit en sömnig jordbruksby som vilken som helst, men så är inte fallet.

 

Hotell i Archanes nära Heraklion på Kreta.

Archanes på kvällen.

 

Många av byns hus är restaurerade och gatorna har fått ny stenbeläggning. För några år sedan fick byn pris av EU för den varsamma renoveringen. Jag kan lova att det är ett sant nöje att strosa runt i gränderna och njuta av den förnämliga arkitekturen.


Helst ska man stanna över natten så att man får möjlighet att äta på någon av de många tavernorna. Råvarorna är av högsta klass. På de ställen vi har ätit har maten överlag varit utomordentligt välsmakande. Många tavernor ligger på stora torget som är något av byns hjärta. Här, och i de närliggande gränderna, finns även flera kaféer och ouzerior. Restaurant Lykastos på torget och Kritamon Restaurant nära torget är två av flera mycket bra restauranger.

 

Restaurant Lykastos. Archanes. Heraklion. Kreta.

Restaurant Lykastos i Archanes.

 

HOTELL I ARCHANES

Om du ska flyga hem från Heraklion kan jag rekommendera dig att sova sista natten i Archanes. Det blir en mycket lugnare och trevligare avslutning på semestern än att avsluta i bullriga Heraklion. Även om du inte ska flyga hem kan jag rekommendera dig att stanna en natt eller två.

Boka hotell i Archanes här »

Strax söder om Archanes ligger byn Vathipetro där resterna av en minoisk villa, och en vinpress från minoisk tid finns att beskåda. Det är ganska fantastiskt att det producerades vin i området redan för 4000 år sedan. Undrar hur det smakade?

Om du är intresserad av film och litteratur kan jag tipsa om Nikos Kazantzakis museum i byn Mirtia som ligger några kilometer öster om Archanes. Nikos Kazantzakis är mannen bakom kända litterära verk som Zorba och Kristi sista frestelse. Båda har filmatiserats. Museet i Mirtia har öppet varje dag mellan 09.00-19.00.

Läs om filmen Zorba här »

 

Torget i Archanes. Kreta.

Torget i Archanes.

 

Den tyska befälhavaren general Kreipe kidnappades utanför Archanes den 26 april 1944. Läs mer om denna dramatiska händelse här »

 

Läs om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera