Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra i Rouvasravinen i Zaros på Kreta
Rouvasravinen är den kändaste ravinen i Heraklion län. Vandringen har sin början, eller slut, nära min favoritby Zaros.

Ett flertal av turisterna som väljer att bo i Zaros kommer hit för att vandra. Det finns många fina vandringsleder i närområdet. Både enkla vandringar och sådana som kräver lite mer. Byn ligger väldigt vackert vid foten av det mäktiga berget Psiloritis, eller Idaberget som vi säger på svenska. Så högt som till Psiloritis har vi inte vandrat, vi nöjer oss med att gå Rouvasravinen, och det är sannerligen en underbar vandring.

 

Rouvasravinen ligger ovanför byn Zaros. Kreta.

Rouvasravinen ligger ovanför byn Zaros.

 

Rouvasravinen är en grymt vacker ravin som bjuder på skiftande natur. Vandringen börjar antingen vid Lake Votamos, eller vid klostret Agios Nikolaos, som i sin tur ligger ovanför Eleonas Country Village. Vandringen är något kortare om man börjar vid klostret.

 

Vandra i Rouvas Gorge. Kreta.

I ravinen finns en av Kretas få ekskogar.

 

Rouvasravinen är berömd för att husera en av Kretas få ekskogar. Det är ganska läckert att komma in i en frodig skog av ek. Träden täcker på sina ställen hela ravinen och det känns som om man vandrar inomhus.


Att gå hela ravinen är ganska krävande eftersom det går brant uppåt. Man bör inte gå om man har problem med knäna. Helst bör man börja tidigt på morgonen så man slipper den värsta hettan. Hela vandringen, från klostret och tillbaka igen, tar cirka 5 ½ timme.

Vandringen slutar vid ett litet fint kapell som heter Agios Ioannis. Många greker åker upp till kapellet, och den lilla skogen i närheten, för att ha picknick. Det är en plats som gjord för picknick, och något att längta efter under den långa vandringen. Akta dig för tiggande getter bara. De är vana vid folk och gör vad de kan för att sno din macka eller din frukt.

Om du är intresserad av fåglar bör du ha ögonen öppna för det finns gott om både små och stora fåglar. Även om du inte är intresserad av fåglar så kommer du att se fåglar vare sig du vill eller inte.

 

Gåsgamar är mycket vanliga i Rouvasravinen.

Gåsgamar är mycket vanliga i Rouvasravinen.

 

Ravinen är nämligen hemvist för den enormt stora gåsgamen. Det är otroligt imponerande att vandra i Rouvas och se gåsgamar segla ovanför huvudet. Vi såg så många som sju stycken på en och samma gång segla ovanför oss. Mäktigt är bara förnamnet.

 

Psiloritis. Idaberget. Kreta.

Camilla spanar på toppen av berget Psiloritis, eller Idaberget, som vi säger på svenska.

 

Vill du vandra en mer lättvandrad ravin kör du till Sivas och vandrar i Agiofaragoravinen.

 

Läs om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera