Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra i Agiofaragoravinen söder om Zaros

Söder om den fina byn Sivas finns ett kloster som heter Moni Odigitrias. Där börjar vandringen genom Agiofarago Gorge. Här måste man fatta ett beslut: antingen parkerar man bilen vid klostret och går till fots till ravinens början, eller så chansar man och kör en bit till. Byn Sivas ligger söder om Zaros och nordost om Matala.

 

Agiofaragoravinen. Kreta.

Agiofaragoravinen.

 

Innan vi gick Agiofaragoravinen första gången fick vi rådet att inte köra hela vägen ner till ravinens början. Det gjorde vi inte, men vi körde ganska långt längs dåliga grusvägar. Ibland ångrade vi oss, men att vända var inte att tänka på, det fanns helt enkelt ingenstans att vända. Längre fram finns det platser att parkera på, och det går att vända med lite knixande.

 

Vandra i ravinen Agiofarago på Kreta.

Att vandra i ravinen Agiofarago är enkelt även för den ovana vandraren.

 

Att köra hela vägen ner till den stora parkeringsplatsen rekommenderar vi dock inte. Tänk på att inte parkera bilen under ett träd. Här finns gott om getter och de använder gärna bilarna som stegar för att komma åt trädens löv.
Att vandra i Agiofaragoravinen är enkelt även för den som är ovan vandrare. Det är inte ovanligt att man ser folk som går i flipflop, och en och annan barnfamilj möter man också. Ravinen Agiofarago är inte alls lika spektakulär som många andra raviner på Kreta. Men det är just det som är lite av tjusningen. Det är som att gå en promenad efter söndagsmiddagen.

Är du intresserad av fåglar har du stor chans att se gåsgamar segla ovanför dig. Det sägs att det finns lammgam i området, men det tror jag inte på, jag har i alla fall inte sett några. Lammgam har vi bara sett i Plataniaravinen, som du kan läsa om här »

 

Agios Andonios church. Agiofarago. Kreta.

Kyrkan Agios Andonios har anor från 1400-talet.

 

Några hundra meter innan ravinens slut passerar man en vacker kyrka som heter Agios Andonios. Kyrkan har anor från 1400-talet. Efter kyrkan är det inte långt kvar till alla vandrares mål och belöning: Agiofarago beach där ett svalkande dopp väntar.

Vandringen tar mellan 40-60 minuter att gå enkel väg, och ungefär samma tid på vägen tillbaka. Vi gick ner på 50 minuter och då gick vi i sakta mak.

 

Vandra i Agiofaragoravinen på Kreta.

Här slutar vandringen. Belöningen är ett dopp vid stranden, som du kan läsa om här.

 

Vill du ha en större utmaning kör du till Zaros och vandrar i Rouvasravinen.

 

Läs om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera