Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Matala på södra Kreta
De flesta av oss har hört talas om - och sett bilder från - Matala: byn med de märkliga grottorna som beboddes av hippies på sextio- och sjuttiotalet. Att se platsen i verkligheten är ett måste när man är på Kreta.

Först var Matala den minoiska staden Phaestos hamn, sedan den gamla stadsstaten Gortys hamn, och sedan kom romarna. Det var romarna som högg ut de idag så berömda grottorna. De behövde någonstans att begrava sina döda, och eftersom de gillade katakomber passade platsen perfekt. Efter romartiden användes grottorna som bostad åt kringvandrande herdar. Fram till slutet av 1960-talet var Matala en liten försynt fiskeby som ingen tog någon större notis om.

 

Today is life, tomorrow never comes.  Matala. Kreta.

Matala i ett nötskal.

 

Allt förändrades när några hippies upptäckte platsen och helt sonika flyttade in i grottorna. Rykten om Matala spred sig över världen och fler och fler hippies anlände. När Matala blev för hippt drog de flesta hippies vidare (bland annat till Lendas, och till palmstranden Vai på östra Kreta), eller gav upp sina hippieliv och flyttade hem.

 

Matala beach. Kreta.

Matala beach.

 

Matala förändrades när backpackers började resa hit, de ville bo i rum och inte i grottor, och de hade inget emot av att äta på restaurang i stället för att laga egen mat.
Mysiga Matala på södra Kreta.

Mysiga Matala.

 

Som du säkert förstår är det ingen som bor i grottorna idag. Men de går att besöka under dagtid. Annat var det på sextiotalet när några av dåtidens kändaste musiker bodde i Matalas grottor, bland annat Cat Stevens, Donovan och Joni Mitchell.

Ryktet om att Bob Dylan bodde i Matala på 1960-talet är tyvärr bara ett rykte. Bob Dylan sägs även ha bott på Ios.

 

Läs mer om Bob Dylan och Ios här »

 

Stranden och grottorna i Matala på Kreta.

Stranden och grottorna i Matala.

 

Joni Mitchell skrev senare en låt om sin tid som hippie i Matala. Låten heter Carey och finns på hennes formidabla album Blue som kom 1971. En av passagerna i låten går så här:

Maybe I'll go to Amsterdam
Or maybe I'll go to Rome
And rent me a grand piano and put some flowers 'round my room
But let's not talk about fare-thee-wells now
The night is a starry dome
And they're playin' that scratchy rock and roll
Beneath the Matala Moon

Har du aldrig hört Carey tycker jag att du ska köpa skivan Blue, den räknas ofta som en av de hundra bästa plattorna genom alla tider. Du kan se Joni Mitchell sjunga Carey på Youtube.


Idag är Matala en fullfjädrad turistort med hotell, pensionat, restauranger, barer, diskotek, kaféer, affärer, bagerier, resebyråer, banker etc, etc. Dock finns mycket av den gamla stämningen kvar och det är fortfarande en oerhört cool plats. Det finns till och med flera övervintrande hippies kvar, och sådana som önskar att de hade varit hippies på "den gamla goda tiden". Det som lockar turister idag är, förutom grottorna och hippiemyten, den fina stranden och de avspända restaurangerna som kantar stranden.

 

Tavernor i Matala. Kreta.

Tavernor i Matala.

 

En av de bästa restaurangerna heter Scala Fish Tavern och ligger på motsatta sidan om grottberget. Här har vi ätit fantastiskt god mat, inte minst serverar de god färsk fisk. Det bästa är kanske inte maten utan den förtrollande utsikten över de gåtfulla grottorna. Vill du äta på en taverna som serverar äkta grekisk husmanskost kan jag rekommendera Giannis Family Grill House som ligger ovanför stranden på vägen till Scala Fish Tavern. Kom tidigt, där brukar bli fullt.

HOTELL I MATALA

För att lära känna Matalas själ bör man stanna över natten. Det finns gott om övernattningsmöjligheter, de flesta ligger samlade längs en gata som går upp till vänster, innan man kommer fram till stranden. Här är några förslag på boende.

Dimitris Villa Hotel »

Matala View »

Hotel Neos Matala »

Boka andra hotell i Matala här »

 

Grottor i Matala. Kreta.

Matala sett från en av grottorna.

 

Matala ligger cirka 70 kilometer sydväst om Heraklion. Missa inte stränderna Komos och Kalamaki som ligger strax norr om Matala.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera