Lendas i Heraklion län på Kreta
Lendas, eller Lentas, ligger cirka 35 kilometer söder om Zaros och har cirka 80 invånare. Lendas var precis som Matala en tummelplats för hippies under de glada sextio- och sjuttiotalen. Idag finns det inga hippies kvar, vare sig i Matala eller här i Lendas. Men den coola atmosfären lever kvar. På den gamla goda tiden bodde de flesta i tält, eller sov under bar himmel. Idag återvänder de forna hippierna med sina familjer och bor bekvämt på mysiga pensionat. Lendas är verkligen något av ett återvändarparadis. En gång Lendas alltid Lendas verkar vara valspråket.

Byn är liten och nästan helt bilfri. Nästan alla hus är pensionat eller tavernor. Ändå upplevs Lendas inte som turistiskt. Man får mer en känsla av att vara på besök på ett vuxendagis som stannat i tiden. De få gator som finns utgår från torget och leder ner till stranden.

Stranden är helt okej och kantas av tavernor och pensionat med bra läge. Att sitta på någon av de strandnära tavernorna och blicka ut över havet är bara det värt den långa resan hit. Här finna flera trevliga tavernor som serverar god hemlagad kretensisk mat. En av de bättre tavernorna vid stranden är El Greco. Här har jag ätit en av de godaste Fasolakia jag någonsin ätit.

Taverna El Greco i Lendas. Kreta.

På Taverna El Greco i Lendas äter man mycket god mat.


Lendas beach och strand.

Stranden i Lendas åt ena hållet.


Det är inte svårt att gilla Lendas, om man är förtjust i lågmälda turistorter där lugn och ro är det främsta varumärket. Alla faciliteter utom bankomat finns. Ska du stanna länge måste du ta med pengar så det räcker för det är inte vanligt att man kan betala med kort.

Svenska Kulturcentret i Lendas heter en ideell förening som anordnar en mängd olika kurser i Lendas under sommaren. Kulturcentret erbjuder kurser i allt mellan himmel och jord, bland annat yoga, körsång, akvarellmålning, foto och teater.

Ditikos beach är en bättre strand än den i Lendas. Stranden ligger 2 kilometer väster om Lendas.

HOTELL & PENSIONAT I LENDAS
Utbudet på boende är inte jättestort
så det är bäst att boka i förväg. Nedan hittar du tips på två bra pensionat.

Lendas Paradise Studios »

Athina Residence »

Boka andra hotell i Lendas här »

Lentas beach och strand.

Stranden i Lendas åt andra hållet.
Vy över Lendas.

Lentas ligger vid vägs ände och landskapet är extrem kargt. Till höger i bild skymtas den pyttelilla byn Ditikos där det finns en strand.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera