Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Lendas på södra Kreta
Lendas, eller Lentas, ligger cirka 35 kilometer söder om Zaros i Heraklion län och har cirka 80 invånare. Lendas var precis som Matala en tummelplats för hippies under de glada sextio- och sjuttiotalen. Idag finns det inga hippies kvar, vare sig i Matala eller här i Lendas. Men den coola atmosfären lever kvar.

 

Lentas beach och strand på södra Kreta.

Stranden i Lendas åt ena hållet.

 

På den gamla goda tiden bodde de flesta i tält, eller sov under bar himmel. Idag återvänder de forna hippierna med sina familjer och bor bekvämt på mysiga pensionat. Lendas är verkligen något av ett återvändarparadis. En gång Lendas alltid Lendas verkar vara valspråket.

Byn är liten och nästan helt bilfri. Nästan alla hus är pensionat eller tavernor. Ändå upplevs Lendas inte som turistiskt. Man får mer en känsla av att vara på besök på ett vuxendagis som stannat i tiden. De få gator som finns utgår från torget och leder ner till stranden.

 

Stranden i Lendas på södra Kreta.

Stranden i Lendas åt andra hållet.


Stranden är helt okej och kantas av tavernor och pensionat med bra läge. Att sitta på någon av de strandnära tavernorna och blicka ut över havet är bara det värt den långa resan hit. Här finns flera trevliga tavernor som serverar god hemlagad kretensisk mat. En av de bättre tavernorna vid stranden är El Greco. Här har jag ätit en av de godaste Fasolakia jag någonsin ätit.

 

Taverna El Greco i Lendas. Kreta.

På Taverna El Greco i Lendas äter man mycket god mat.

 

Det är inte svårt att gilla Lendas, om man är förtjust i lågmälda turistorter där lugn och ro är det främsta varumärket. Alla faciliteter utom bankomat finns. Ska du stanna länge måste du ta med pengar så det räcker för det är inte vanligt att man kan betala med kort.

Svenska Kulturcentret i Lendas heter en ideell förening som anordnar en mängd olika kurser i Lendas under sommaren. Kulturcentret erbjuder kurser i allt mellan himmel och jord, bland annat yoga, körsång, akvarellmålning, foto och teater.

 

Lendas på södra Kreta.

Vy över Lendas.

 

Lendas ligger vid vägs ände och landskapet är extremt kargt. Från min favoritby Zaros är det cirka 35 kilometer till Lendas. Till höger i bild skymtas den pyttelilla byn Ditikos där det finns en strand som är bättre än den i Lendas. Ditikos beach ligger 2 kilometer väster om Lendas.

Läs om Ditikos beach här »

HOTELL I LENDAS

Utbudet på boende är inte jättestort så det är bäst att boka i förväg. Nedan finns tips på två bra pensionat.

Lendas Paradise Studios »

Athina Residence »

Boka andra hotell i Lendas här »

 

Läs om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera