Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vill ni ha ett glas rosévin?

En grekisk bild berättar. Avsnitt 65.

 

Vi var i Heraklion för första gången. Efter tre dagar hyrde vi en bil och körde österut. Vi hade inte bestämt var vi skulle bo nästa natt. Kändes inte jobbigt alls, det kändes bara bra, och kanske det skulle bli i nästa by. Men så blev det inte, och inte i nästa heller, och inte i nästa heller för den delen.

Under dagen besökte vi Analipsi, Anissaras, Hersonissos, Sissi och Malia. Det enda ställe som tilltalade oss var Sissi, men vi fortsatte resan. Nu gällde det att hitta någonstans där vi skulle stanna för natten. Vi tog sikte på Lasithiplatån. Vägen upp till platån gick genom ett häpnadsväckande vackert landskap. Faktiskt bland det vackraste vi har sett.

När vi kom upp på Lasithiplatån körde vi först vilse. Hur vi nu kunde göra det. Vi hade tänkt bo i byn Agios Georgios, men när vi kom dit ångrade vi oss och körde till Tzermiado som vi gillade bättre. Tzermiado såg ruffigt ut till en början, men tog sig efter en stund.

Det var inte svårt att välja hotell i Tzermiado, det fanns nämligen bara ett hotell att välja på. Rummet på Hotel Kourites kostade 45 € inklusive frukost. Vi hade betalt 100 € om de hade sagt det. Vi hade inget val än att bo här.

 

Det kan vara 30 grader varmt i Heraklion på Kreta och bara 10 grader på Lasithiplatån.

Vi kom fram vid sextiden på kvällen, det var kallt, bara tio grader.
Vi kom fram vid sextiden på kvällen, det var kallt, bara tio grader. Efter att vi gått en runda i den lilla byn återvände vi till pensionatet. Värdinnan bjöd in oss till tavernan som fanns i samma byggnad. Hon sa att det skulle bli fest på senare på kvällen. Vi tog en varm dusch, klädde oss i jeans och fleece och gick ner till tavernan.

Tre bord av femtio var upptagna. Fler turister än så var det inte i Tzermiado. Kylan var märkbar även fast vi befann oss inomhus. Då tände värdinnan en brasa och sa åt oss att sätta oss framför den, och då försvann kylan i ett nafs. Sedan frågade hon om vi ville ha ett glas vin, och det ville vi så klart, men vi kunde inte bestämma oss om vi ville ha rött eller vitt. Då frågade värdinnan om vi möjligen kunde tänka oss ett glas rosévin. Ja, det vill vi gärna ha, sa vi.

 

Hotel Kourites i Tzermiado i Kreta är det bästa hotellet på Lasithiplatån.

En brasa och två glas ”rosévin”, vad mer behöver man. :-D

Vi följde henne med blicken när hon gick till baren och tog fram två vinglas. Där tog hon fram en karaff rött vin och en karaff vitt vin och fyllde därefter glasen med hälften vitt och hälften rött. När hon kom tillbaka sa hon: varsågoda, här är två glas rosévin. Vi kunde inget annat än att le. Det här var första gången vi suttit framför en öppen brasa i Grekland, och vi gör gärna om det.

Det var hur mysigt som helst att sitta inomhus och äta. Maten var fantastiskt god och till den drack vi retsina. Självklart fick vi raki efteråt. Ur högtalarna spelades Dalares. Bara en sån sak. Efter en stund gick vi ut och tittade på stjärnorna. Vi funderade över hur det var på Lasithiplatån innan de fick elektricitet. Det blev strax kallare och vi gick in och satte oss framför brasan igen. Det kändes som att vi befann oss i en bok av Agatha Christie.

Det blev en sen, och en alldeles underbar, kväll.

 

Här finns fler bilder från denna underbara dag och kväll »

 

Läs om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »

 

Fler avsnitt från serien "En grekisk bild berättar" »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera