Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kritsa på östra Kreta
Kritsa ligger cirka 10 kilometer sydväst om Agios Nikolaos på östra Kreta. Kritsa är stor som en stad, men kallas allmänt för "Kretas största by". Strax innan Kritsa ligger den berömda kyrkan Panagia Kera på höger sida. Den är väl värd att stanna till vid.

Kritsa är uppdelad i två delar, en nedre och en övre, den övre delen av byn är äldst och intressantast. Det är mycket svårt att köra, och parkera, i den övre delen av byn så parkera bilen i den nedre delen och gå in i byn till fots.

 

Huvudgatan i Kritsa kantas av hantverksaffärer.

Huvudgatan i Kritsa kantas av hantverksaffärer.

 

Kritsa är omtalad för att vara något av konsthantverkarnas Mecka. Huvudgatan som går genom byn kantas av turistaffärer som säljer allt mellan himmel och jord, främst broderade textilier, keramik, olivträdshantverk och läderprodukter, men även lokalproducerad olivolja, honung, örter, kryddor och självklart kan man även köpa raki. Fattas bara annat.

 

Kritsa. Kreta.

Kritsa.

 

Från huvudgatan utgår trånga gator och gränder åt alla håll. Det är ett sant nöje att planlöst strosa runt i de äldre delarna av byn. Vissa kvarter är väldigt gamla och husen är mycket slitna, man känner att här har tiden tagit en paus. Jag älskar att spatsera runt i byar som Kritsa och fantisera om svunna tider. Det är både vackert och sorgligt på samma gång.


För att lära känna denna speciella bys själ måste man stanna över natten. På dagarna kommer många turister hit på utflykt, och då kan det bli trångt i byn. På kvällarna är det nästan bara bybor i rörelse, och man får nästan ha byn för sig själv. Det finns några hotell och pensionat, och det råder ingen brist på vare sig barer, kaféer eller tavernor.

 

De gamla delarna av Kritsa på Kreta.

De gamla delarna av Kritsa.

 

Under en av våra många resor runt Kreta upplevde vi en magisk kväll på den enkla tavernan Agadiko, som ligger på huvudgatan i Kritsa. Fantastisk mat, bra musik, hög stämning, trevlig personal och mycket bra priser. Det var en sådan där kväll man aldrig vill ska ta slut. Efteråt gick vi sakta hem längs öde gator och bubblade av lycka. Om du har en natt över i livet kan jag rekommendera dig att spendera den i Kritsa.

HOTELL I KRITSA

Vi har bott på Argyro Rent Rooms och vi trivdes så bra att vi kommer bo där även nästa gång vi åker till Kritsa.

Boka Argyro Rent Rooms »

Boka andra hotell i Kritsa här »

 

Kritsa sett från vägen som går till Katharoplatån.

Kritsa sett från vägen som går till Katharoplatån. Kritsa ligger sydväst om Agios Nikolaos.

 

Jag kan rekommendera en sväng upp till Katharoplatån, som ligger cirka 16 kilometer ovanför Kritsa. Missa inte heller kyrkan Panagia Kera som ligger strax före Kritsa.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera