Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Agios Nikolaos på östra Kreta
Agios Nikolaos är Lasithi läns huvudstad och administrativa centrum. I staden bor cirka 11 400 personer vilket gör den till Kretas femte största stad efter Heraklion, Chania, Rethymnon och Ierapetra.

 

Lake Voulismeni i Agios Nikolaos på Kreta.

Lake Voulismeni i Agios Nikolaos.

 

Agios Nikolaos har lockat turister ända sedan 1960-talet, och gör så än idag, fast i mindre omfattning. Agios Nikolaos var ett av mina första drömresmål i Grekland. När jag första gången såg en bild från Agios Nikolaos bestämde jag mig att dit måste jag bara åka. På den tiden användes bilder från Agios Nikolaos för att marknadsföra Grekland. Bilden var över den pittoreska lilla sjön i centrum av byn. Den såg otroligt häftig ut tyckte jag, och många med mig.

 

Lake Voulismeni i Agios Nikolaos. Kreta.

Lake Voulismeni i Agios Nikolaos.


Sjön, som sägs vara bottenlös, heter Lake Voulismeni och fick kontakt med havet via en kanal som började grävdes i slutet av 1860-talet. Mycket av livet i Agios Nikolaos kretsar kring just Lake Voulismeni som kantas av tavernor, kaféer och barer.

Faktum är att bilden jag hade i huvudet stämmer med verkligheten, det är väldigt fint, och att sitta längs vattnet och äta en bit mat är sannerligen både mysigt och förnöjsamt. Man kan lätt tro att restaurangerna längs med sjön är turistfällor, men de jag har ätit på har varit väldigt bra.

 

Tavernor och restauranger i Agios Nikolaos på Kreta.

Det finns gott om tavernor och restauranger i Agios Nikolaos.

 

Agios Nikolaos största sevärdhet är Arkeologiska museet, som har en omfattande kollektion från östra Kreta. Förmodligen har museet den näst mest betydelsefulla minoiska samlingen på Kreta och innehåller lerkistor, keramiska musikinstrument och guld från ön utanför Mochlos. Museet ligger på Paleologou Konstantinou 74.

 

Kitroplatia beach som är en två stränder i Agios Nikolaos på Kreta.

Kitroplatia beach som är en av två stränder i Agios Nikolaos.

 

Det finns två stränder i Agios Nikolaos: Kitroplatia beach och Ammos beach. Stränderna ligger på var sin sida om hamnen. Kitroplatia tycker jag är bäst. Några kilometer söder om Agios Nikolaos ligger stränderna Almyros och Ammoudara. Almyros är långgrund och barnvänlig och den bästa av de två stränderna, tycker jag.

 

Ammoudara beach söder om Agios Nikolaos på Kreta.

Ammoudara beach söder om Agios Nikolaos.

 

Almiros beach söder om Agios Nikolaos på Kreta.

Almiros beach söder om Agios Nikolaos.

 

HOTELL I AGIOS NIKOLAOS

Utbudet är mycket stort och det finns hotell i alla prisklasser. Ett mycket trevlig och familjeägt pensionat är Mantraki Hotel Apartments som ligger mycket centralt och det är nära till det mesta.

Boka Mantraki Hotel Apartments »

Boka andra hotell i Agios Nikolaos här »

Om du bor i Agios Nikolaos har du nära till den genuina bergsbyn Kritsa, och till Mochlos, som är vår favoritby på den här delen av Kreta.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera