Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Milatos cave på Kreta

Milatos cave är en av Kreta mest intressantaste grottor och den har ett mycket stort historisk värde. Grottan ligger cirka 50 kilometer öster om Heraklion, 7 kilometer öster om Sissi och 32 kilometer nordväst om Agios Nikolaos.

 

Ingången till Milatos cave. Kreta.

Ingången till Milatos cave.

 

Milatos cave - som är väl skyltad - har ett mycket tragiskt förflutet. År 1823 - under den turkiska ockupationen - gömde sig omkring 2 700 personer i och runtomkring grottan. Den turkiska armén var ute efter dem. Kretensiska frihetskämpar gjorde allt som stod i deras makt för att slå tillbaka turkarna. Men de var alltför få och gav upp efter nästan två veckors frustrerande kamp.

 

Milatos cave. Kreta.

Det lilla kapellet i Milatos cave.
Turkarna hämnades och massakrerade många av frihetskämparna i milatosgrottan på Kreta.

Man kan inte försteställa sig hur klaustrofobiskt det kändes att gömma sig i grottan.

 

Turkarna hämnades och massakrerade många av frihetskämparna i grottan. Överlevande kvinnor och barn såldes som slavar till Egypten. Med den historien i bakhuvudet är det inte utan att man mår illa när man besöker grottan. Det är en befrielse att komma ut därifrån och i stället vila ögonen på den vackra utsikten. Ta med ficklampa, det finns inget lyse i grottan.

 

Den lilla kustbyn Milatos som ligger söder om Milatos cave. Kreta.

Den lilla kustbyn Milatos som ligger söder om Milatos cave.

 

Strax söder om grottan ligger Paralia Milatos, en liten by vid havet med många strandnära tavernor. I byn finns en strand som inte hör till Kretas bästa. Den duger dock om man vill tvätta av grottdammet.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera