Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Klostret Moni Toplou på östra Kreta
Moni Toplou ligger några kilometer öster om Dionysos Village utanför Sitia. Det är ett av de mest betydelsefulla klostren på Kreta, tillägnad Jungfru Maria och Aposteln Johannes.

 

Ingången till Moni Toplou.

 

Klostret grundades i mitten av 1500-talet, troligen på ruinerna av ett tidigare kloster. Det förstördes av en jordbävning 1642, men återbyggdes av venetianarna som befäste klostret så att det mer liknar ett fort än ett kloster. Klostret blomstrade fram till år 1646 då östra Kreta ockuperades av turkarna. Under de följande åren var klostret obebott ibland, och bebott ibland, helt beroende på vem som härskade i regionen.

 

Moni Toplou. Kreta.

Moni Toplou.


Under den tyska ockupationen gömde sig kretensiska motståndsmän i klostret. De hade en gömd trådlös radio i klostret. När tyskarna upptäckte radion straffades en abbot och två munkar, de torterades och avrättades. Klostret har öppet varje dag 09.00-13.00, och 14.00-18.00, från april till oktober.

 

Moni Toplou Monastery. Kreta.

Moni Toplou är en fridfull oas.

 

Försök komma hit på morgonen innan turistbussarna kommer. De passerar här på vägen till palmstranden Vai.

En liten rolig grej är att vi har en pelargon hemma i Sverige som plockades utanför Moni Toplou 1993. Vi fick ett skott av granne för snart tio år sedan, och den blommar fortfarande lika vackert varje år, med vita blommor.

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera