Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sitia på östra Kreta

Sitia (9 350 inv) ligger cirka 35 kilometer öster om Mochlos och cirka 72 kilometer öster om Agios Nikolaos. Första anblicken av Sitia ger ett ganska dystert intryck. Från vägen syns en massa fabriker och man undrar var man har hamnat. Men när man väl kommer in i staden förändras känslan och man märker att Sitia är en riktigt fin stad med smala gator kantade av nya och gamla hus, och en attraktiv hamnpromenad med tavernor och kaféer.

 

Hamnpromenaden i Sitia på östra Kreta.

Hamnpromenaden i Sitia.

 

Som så många andra städer på Kreta har Sitia en lång historia. Den börjar som så ofta under minoisk tid. Storhetstiden var dock under 1500-talet när venetianarna styrde över Grekland. Staden har förstörts tre gånger: 1508 av en jordbävning, 1538 av pirater och 1651 av turkarna. Efter ödeläggelsen 1651 var Sitia obebodd ända fram till 1870 då staden började byggas upp på nytt. Det enda som återstår från venetiansk tid är resterna från ett fort som ligger ovanför staden. Idag används fortet som friluftsteater.

 

Den mysiga hamnpromenaden Sitia på östra Kreta kantas av bra tavernor och kaféer.

Den mysiga hamnpromenaden kantas av trevliga tavernor och kaféer.

 

Det finns många bra restauranger, tavernor, kaféer i Sitia.

Ett av flera mysiga kaféer i Sitia.
Till skillnad mot Agios Nikolas besöks Sitia inte av särskilt många utländska turister. Många passerar dock förbi eftersom vägen till den omtalade palmstranden Vai går igenom Sitia. Från Sitia är det 35 kilometer till Mochlos (min favoritby på östra Kreta), 72 kilometer till Agios Nikolaos, och cirka 20 kilometer till den berömda palmstranden Vai.

 

Från Sitia är det cirka 20 kilometer till den berömda palmstranden Vai på östra Kreta.

Från Sitia är det cirka 20 kilometer till den berömda palmstranden Vai.

 

Utanför staden ligger en av Kretas tre flygplatser, de andra är Heraklion och Chania. Till skillnad mot Heraklion och Chania kunde man tidigare bara flyga inrikes från Sitia, och bara till Aten.

 

Det finns många affärer och butiker längs gatorna i staden Sitia.

En av shoppinggatorna i Sitia.

 

Från och med sommaren 2017 är flygplatsen i Sitia öppen även för internationellt flyg. Apollo är ett av de första charterbolagen som flyger hit. Jag undrar om det kommer fler turister till Sitia nu. Det skulle definitivt gagna hela regionen. Det är lite väl långt till Heraklion (2.30 tim med bil) som tidigare var närmsta internationella flygplats.

 

I Sitia på Kreta finns det många långa trappor som håller ihop staden.

En av många långa trappor i Sitia.

 

Sitia är en genuin stad som domineras av grekiskt vardagsliv.

Sitia domineras av grekiskt vardagsliv.


Sitia har en sganska stor hamn varifrån det finns båtförbindelse med Heraklion och Pireus, samt och öarna Anafi, Kassos, Karpathos, Milos, Rhodos och Santorini.

 

Från hamnen i Sitia går det färjor till Heraklion samt öarna Anafi, Kassos, Karpathos, Milos, Pireus, Rhodos och Santorini.

Hamnen i Sitia.

 

Stranden i Sitia är inget att skryta om, i alla fall inte om man jämför med många andra stränder på Kreta. Nu gör inte det så mycket eftersom det är nära till palmstranden Vai. I slutet av Sitiabukten finns en muromgärdad by strax till vänster. Byn är konstgjord och heter Dionysos Village och är ingen by utan ett gigantiskt hotell. När vi var här senast hade hotellet gått i konkurs och låg helt öde. Det såg spöklikt ut.

 

Stranden Sitia beach på östra Kreta.

Stranden i Sitia.

 

Den övergivna byn och hotell Dionysos Village ligger utanför Sitia på östra Kreta.

Den övergivna ”byn” Dionysos Village ligger utanför Sitia.

 

Min fru har en minst sagt avig inställning till Sitia. Inte utan orsak. Vi hade rest runt i Grekland ganska länge och det var hög tid att klippa håret. När vi kom till Sitia hittade jag en frisersalong som såg bra ut, satte mig i en stol och blev klippt. I en soffa bakom mig satt Camilla och tittade på. Hon tyckte att hårfrisörskan klippte bra och bestämde sig för att klippa sig hon också. Jag tänkte att det där tar ju tid och gick en runda på stan.

 

Bra herr- och damfrisörer på östra Kreta.

Att bli klippt som en anka i Sitia.

 

När jag kom tillbaka var hon färdigklippt. Hon såg inte glad ut när hon frågade mig hur det blev. Och blev, det blev det. Men frågan är – fortfarande – vad det blev. Frisörskan hade med all säkerhet aldrig klippt ett sådant hår tidigare. Eller vad det kunde bero på. Hon klippte bara halva håret, i page dessutom, något som Camilla avskyr. Om jag är snäll kan jag säga att hon såg ut som en anka. När hon hämtat sig från chocken gick vi tillbaka, klippningen måste göras om. Men då var det stängt för dagen, och vi skulle åka vidare så hon fick vara anka ganska länge. Hon kan skratta åt det idag, men inte då. :-)

HOTELL I SITIA

Jag har aldrig bott i Sitia, men om jag skulle göra det hade jag valt att bo på Elysee Hotel, som ser mycket trevligt ut, och ligger väldigt bra till. Vill du bo vid stranden passar Apollon Hotel perfekt.

Boka Apollon Hotel här »

Boka Elysee Hotel här »

Boka andra hotell i Sitia här »


VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I SITIA

 

Missa inte den mysiga byn Mochlos när du reser till Sitia på östra Kreta.

Missa inte min favoritby Mochlos, som du kan läsa om här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera