Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Nikos Xylouris från Anogia på Kreta
På torget i Anogia finns ett litet museum tillägnat den mytomspunne sångaren Nikos Xylouris, som dog i cancer 1980 endast 55 år gammal. Han kallas både "The voice of Crete" och "The archangel of Crete".

 

Nikos Xylouris Museum ligger vid torget i Anogia på Kreta.

Nikos Xylouris Museum ligger vid torget i Anogia.

 

Xylouris arbetade i unga år som herde i Anogia, när han var tolv tillverkade han en lyra (kretensk fiol) och lärde sig att spela. Han släppte sin första skiva 1958. Han blev först världsberömd på Kreta, och sedermera i hela Grekland. Xylouris var politiskt engagerad och blev något av en symbol för frihet när juntan styrde Grekland mellan 1967-1974.

Ingen av oss icke-greker kan förstå hur stor han var i Grekland under sin levnad, och faktiskt är fortfarande, något som tydligt märks i Anogia, där museet finns, där han står staty och har en teater uppkallad efter sig.

 

Nikos Xylouris. Anogia. Kreta.

Staty av Nikos Xylouris i Anogia.


Museet ligger i samma hus som han föddes och är mer som ett kafé än ett museum. Det kostar inget att gå in, men ägarna ser gärna att man beställer något att dricka som symboliskt inträde. Kanske en raki eller ett glas hemgjort vin, och några oliver till det, och dagen är räddad. Inne i museet finns mängder med fotografier på Nikos Xylouris. Gå gärna in och ta en kopp kaffe och prata en stund med de trevliga släktingarna till Xylouris.

 

Sångaren Nikos Xylouris från Anogia på Kreta.

Nikos Xylouris Museum i Anogia.

 

Nikos Xylouris lika berömda bror Psarantonis ses ibland vandra runt som en helt vanlig man i Anogia. (Jag har träffat honom både i Anogia och i Platanias väster om Chania.) Antonis Xylouris, som Psarantonis egentligen heter, spelar lyra på ett sätt som ingen annan gör.

Vissa gillar hans musik över allt annat, medan andra tycker att det bara är ett fasligt gnisslande. Jag tycker om Psarantonis musik när jag är på Kreta. Hemma i Sverige kan jag inte lyssna på honom. Då är det ett fasligt gnisslande.

 

Konsert med Nikos Xylouris bror Psarantonis i Platanias på Kreta.

Konsert med Nikos Xylouris bror Psarantonis i Platanias på Kreta.

 

När vi ändå är inne på musik måste jag nämna Loudovikos of Anogia som också han kommer från Anogia. (Hans riktiga namn Giorgos Dramountanis.) Loudovikos är en av mina absoluta favoriter bland Greklands många bra kompositörer och artister. Musik (och text) är grekisk, men låter ibland mer som klassisk musik än grekisk. Loudovikos of Anogia har släppt ett tiotal skivor, och jag tycker att alla är bra. Kort kan man säga att det är musik som det går att meditera till, så vacker är den.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera