Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Arkadi Monastery nära Rethymnon på Kreta
Arkadi Monastery, cirka 20 kilometer sydost om Rethymnon, var en gång ett av de största och rikaste klostren på Kreta.

Arkitekturen är väldigt vacker, inte bara själva kyrkan, utan även övriga byggnader på klosterområdet, som är stort. Själva byggnaderna, och den imponerande kyrkan, är värd resan hit. Men det är en tragisk händelse som gör att så många reser hit. Det kommer busslaster med turister och greker varje dag.

 

Klostret Arkadi Monastery. Kreta.

Arkitekturen i klostret är väldigt speciell och vacker.

 

Klostret är mest känd för den roll det spelade i revolutionen 1866-1869 mot de ockuperande turkiska styrkorna. Det finns hur mycket som helst att berätta om Moni Arkadi, flera böcker har skrivits om klostret, och massakern som skedde i november 1866. Är du intresserad kan jag rekommendera Arkadi, the historic monastery. Boken kostar inte många euro och finns att köpa i Arkadi, och i Rethymnon, samt i andra större orter.

 

Arkadi Monastery. Kreta.

Arkadi Monastery.


Här är en kort beskrivning av vad som hände:

Klostret var en fristad för frihetskämpar som deltog i upproret mot turkarna. Den turkiska pashan i Rethymnon utfärdade ett ultimatum om att klostret skulle upphöra med sitt bistånd till kretensiska frihetskämpar, om inte skulle klostret förstöras. Abbot Gabriel i Arkadi vägrade lyda turkarna.

Det resulterade i att turkarna attackerade Arkadi med cirka 15 000 soldater i november 1866. Då fanns 964 personer inne i klostret, de flesta kvinnor och barn, endast 325 var män, och var de som skulle försvara klostret.

Kretensarna fruktade att bli tillfångatagna av turkarna, som var kända för sin grymhet. De var mer rädda för turkarna än för döden. Abbot Gabriel beslöt att de skulle försöka kämpa emot. Vilket de gjorde, men det hjälpte inte eftersom turkarna var överlägsna i antal. På kvällen den 9 november förstörde turkarnas kanoner dörrarna och de tog sig in på klosterområdet.

Samtidigt hade kretensarna slut på ammunition och många av dem tvingades att slåss med knivar och bajonetter. Som ni förstår så var det omöjligt för kretensarna att försvara sig.

 

Krutmagasinet som Konstantinos Giaboudakis sprängde.

Krutmagasinet som Konstantinos Giaboudakis sprängde.

 

Majoriteten av de kvinnor och barn som överlevt gömde sig i ett krutmagasin. Frihetskämpen Konstantinos Giaboudakis tog sig till krutmagasinet. Han hade med sig en fackla som sägs ha tillhört Abbot Gabriel.

När turkarna kom till krutmagasinets dörr tog Konstantinos facklan och satte eld på krutet, vilket resulterande i en enorm explosion, och massor med döda, både kretensare och turkar. Efteråt plundrade turkarna klostret och fortsatte sedan med sitt mördande. Av de 964 kretensare som gömt sig i klostret lyckades 3 stycken fly, 114 stycken tillfångatogs och fördes till fängelsehålor i Rethymnon, resten av dem dog i explosionen, eller dödades av turkarna. Runt 1 500 turkar fick sätta livet till.

 

I cypressen sitter en kula kvar från slaget om Arkadi.

I cypressen till höger sitter en kula kvar från slaget om Arkadi.

 

På bilden ovan har jag ritat en pil ovanför ett gammalt cypressträd. I trädet sitter en kula från ett turkiskt vapen inkilad. Som sagt, det finns mycket intressant att berätta om Moni Arkadi, inte bara om massakern, så köp en bok om du vill veta mer.

Hur som helst får du inte missa att besöka detta mycket intressanta kloster. Klostret har öppet varje dag mellan 08.00-20.00 i säsong, andra tider på året som de stänger tidigare.

 

Arkadi Monastery. Rethymnon. Kreta.

Klostret Arkadi Monastery.

 

Om du bor i Rethymnon eller dess närhet tycker jag att du måste besöka detta mycket intressanta kloster. Känner du för att bada efter att ha sett klostret kör du till Plakias på sydkusten, gärna via den fina byn Spili.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera