Fetaost och fetknoppar i Nikia på NisyrosIbland gör man bort sig i Grekland. Jag har gjort det flera gånger, precis som Camilla har gjort. Denna bjuder Camilla på.

Vi var i den lilla fina byn Nikia på Nisyros. Några år tidigare hade vi ätit den godaste greksallad någonsin just här. Eller rättare sagt så var det den godaste fetaost vi någonsin ätit. Det var de som ägde den lilla tavernan som tillverkat osten. När vi ätit färdigt frågade vi var man kunde köpa osten. Det kunde man inte, men eftersom vi gillade den så mycket så fick vi en bit. Det var deras sista ost, sedan var den slut. Och den fick vi!

Nu satt vi på samma taverna med två vänner från Sverige. Vi hade kört till Nikia bara för att få smaka denna magiskt goda fetaost igen. Våra vänner, som inte var med första gången, längtade också efter att få smaka. Vi beställde fyra grekiska sallader och några kalla öl. När salladerna kom in var det ingen fetaost med. Vi frågade om de hade glömt osten, och fick till svar att den var slut, inte bara deras hemgjorda fetaost, utan all fetaost! Lite snopet att längta så mycket efter Greklands godaste fetaost och inte få någon ost alls.

Nåja, salladen var god ändå, och Nikia är alltid Nikia. På den här resan var vi av någon anledning - som jag inte minns - väldigt intresserade av blommor och andra växter, som fetknoppar. Medan vi satt där och åt såg Camilla en jättestor och jättefin fetknopp en bit bort från vårt bord. Så hon pekade dit där fetknoppen växte, och sa högt på svenska: ser du fetknoppen däruppe!

Nikia ligger vid vulkanen på Nisyros.

Nikia ligger vid vulkanen och är en mycket fin by.


Det mysiga torget med tavernor i Nikia.

Det mysiga torget i Nikia.


Fetaost och fetknoppar i Nikia på Nisyros.

Några som satt vid ett bord nära fetknoppen, som Camilla pekade på, reagerade med väldigt sura miner, och vi fattade inte varför. Ända tills vi hörde att de pratade svenska, och var från Sverige.

För säkerhets skull satte jag dit glada gubbar på svenskarnas ansikten. Fetknoppen Camilla pekade på är till höger i bild.

Läs om Nisyros här »

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera