Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Kokkari på Samos
Kokkari eller Pythagorion, det är frågan? Så länge jag har jobbat med Kalimera har det tvistats om vilken ort som är bäst. Svaret är: båda. Men så enkelt är det egentligen inte, för i regel är man antingen för eller emot Kokkari, precis som det är med Pythagorion.

Det är lite som att gilla Elvis eller Tommy, antingen tycker man om Kokkari, eller så tycker man om Pythagorion. Jag tillhör kategorin som föredrar Pythagorion, men jag gillar Kokkari också, fast inte lika mycket. :-)

Hur som helst så ligger Kokkari (1 060 inv) cirka 14 kilometer norr om Samos flygplats, som i sin tur ligger strax väster om Pythagorion (1 270 inv).

 

Kokkari på Samos.

Det välkända motivet i Kokkari.

 

Motivet ovan är mycket välkänt och används ofta i turistbroschyrer och på resesajter. Jag kan förstå det, det är sannerligen en förtjusande tavla som man kan titta länge på. Om du tittar noga ser du en blå strimma i vattnet till vänster. Så osannolikt blått är vattnet ofta längs stranden i Kokkari.

 

Kokkari beach. Samos.

Stranden i Kokkari sedd från ena hållet.


Att vattnet är så blått beror på att det ofta blåser och vågorna slår mot stranden och rör runt i sanden, och piskar upp vitt skum. Det är ganska häftigt om du frågar mig. Stranden består av klappersten och småsten och sträcker sig längs hela den här delen av Kokkari. Badskor rekommenderas.
Stranden i Kokkari på Samos.

Stranden i Kokkari sedd från andra hållet.

 

Längs med stranden, och vägen ovanför, finns en mängd affärer, kaféer och tavernor. Att det blåser ofta gör att det brukar vara många vindsurfare här. De är otroligt duktiga och ett sant nöje att studera från en solstol. Om det skulle blåsa så mycket att det blir jobbigt kan du trösta dig med att det är hyfsat nära till andra stränder, som Lemonakia, Tsamadou och Tsambou.

 

Hamnpromenaden i Kokkari på Samos.

Den mysiga hamnpromenaden i Kokkari åt ena hållet.


Restauranger, tavernor och barer i Kokkari på Samos.

Hamnpromenaden i Kokkari åt andra hållet.

 

Om vi följer stranden till dess slut kommer vi till den del av Kokkari där den berömda bilden jag nämnde är fotograferad. Fortsätter vi uppför trappan vid den lilla stranden ser vi den mycket trevliga hamnpromenaden framför oss. Här ligger restauranger, tavernor, kaféer och barer på en enda lång rad. Läget kan knappast bli mer perfekt, och det är lätt att bli sittandens länge. Man vill liksom inte gå härifrån.

Jag skriver på sidan om Pythagorion att hamnpromenaden där var en av de mysigaste jag besökt. Hamnpromenaden i Kokkari kommer nästan upp i samma klass. Tycker jag.

 

Tavernor i Kokkaris gränder på Samos.

Tavernor i Kokkaris gränder.

 

Skulle du tröttna på hamnpromenaden kan du i stället strosa runt i gränderna som ligger bakom hamnpromenaden. Även här finns det tavernor och kaféer, samt ett flertal affärer. Avslutningsvis vill jag bara säga att Kokkari är en mycket trevlig turistort med stor charm. Tycker du att Pythagorion känns för stort passar Kokkari dig perfekt.

Ett stort plus med Kokkari är att det är nära till Samos stad (Vathy), till bergsbyn Manolates, samt till stränderna Lemonakia, Tsamadou och Tsabou.

HOTELL I KOKKARI

Eftersom Kokkari är en populär charterort är mycket uppbokat av charterbolag, men det finns även många trevliga familjepensionat för dig som reser på egen hand. Om jag skulle bo i Kokkari i stället för i Pythagorion så hade jag troligen valt att bo på Kamelia.

Boka Kamelia »

Boka andra hotell i Kokkari här »


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera