Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pythagorion på Samos

Pythagorion (1 270 invånare) är mitt tycke den trevligaste (och största) turistorten på Samos. Även om turismen dominerar finns här även ett tydligt grekiskt vardagsliv. I gränderna bakom hamnpromenaden bor både greker och turister, här möter man gubbar som säljer fisk och grönsaker och i affärerna sitter gummor och väntar på sina kunder.

 

Pythagorion på Samos. Vågbrytaren där matematikern Pythagoras står staty.

Pythagorion. Vågbrytaren där matematikern Pythagoras står staty till vänster.

 

Pythagorion erbjuder en härlig blandning mellan gammalt och nytt, här finns många historiska minnesmärken, och antika pelare och kolloner ligger lite varstans. Är du intresserad av historia kan jag rekommendera ett besök i det relativt nyöppnade arkeologiska museet. Utgrävningar pågår för fullt utanför museet.

När vi ändå är inne på intressanta sevärdheter finns det två mycket fascinerande sådana strax ovanför Pythagorion: klostret Panagia Spiliani och den minst sagt märkliga Eupalinostunneln.

 

Läs om klostret och den klaustrofobiska tunneln här »

 

Längs huvudgatan i Pythagorion finns många affärer, snabbmatställen, taxi och bankomater.

Längs huvudgatan i Pythagorion finns många affärer, snabbmatställen, taxi och bankomater.

 

Men nu är det kanske inte grekiskt vardagsliv och sevärdheter som drar turister till Pythagorion, troligen är det den mysiga hamnpromenaden som går längs hela den hästskoliknade bukten som lockar. Personligen är jag barnsligt förtjust i hamnpromenader, jag kan sitta i timmar över en kopp kaffe eller en öl och studera folklivet.

 

Bra restauranger, tavernor, kaféer och barer i Pythagorion på Samos.

Hamnpromenaden i Pythagorion på kvällen.
Under mina många resor till Grekland har jag besökt ett otal hamnpromenader, många är trevliga, men inte många är så trivsamma som den i Pythagorion. Den är både charmig, turistisk och gemytlig på samma gång, här ligger mängder med tavernor och barer, längs kajkanten samsas stora lyxbåtar med segelbåtar, utflyktsbåtar och fiskebåtar. Från vågbrytarpiren längst ut avgår båtar till bland annat Leros, Lipsi och Patmos. På den andra piren, eller vågbrytaren, står matematikern Pythagoras - själva emblemet för Pythagorion - staty.

 

Barer och restauranger i  Pythagorion på Samos.

Pythagorion på kvällen.

 

Nöjeslivet i Pythagorion är ganska stillsamt, även om det finns klubbar som öppnar sent och stänger tidigt. Nästan alla turister, och många greker också för den delen, börjar kvällen med en drink eller ett glas vin på någon av de många barerna på hamnpromenaden. Den bar vi tycker är trevligast är Gregorys bar, som ligger till höger om man kommer via huvudgatan.

Några av tavernorna längs hamnpromenaden är inget annat än turistfällor, gå på magkänslan när du väljer taverna och försök blunda för alla tröttsamma inkastare. Det finns några tavernor på hamnpromenaden som sticker ut bland mängden, en av dessa är Restaurant Elia, som ligger ganska nära vågbrytaren där Pythagoras står staty. Här lagar den svensktalande ägaren Michalis helt fantastiskt god mat. Ända sedan Michalis öppnade har det varit långa köer till restaurangen. Boka bord.

 

Restaurant Elia på hamnpromenaden i Pythagorion på Samos.

Restaurant Elia på hamnpromenaden i Pythagorion.

 

De bästa restaurangerna ligger inne i gränderna, sitter det många greker på en taverna brukar det borga för god mat och låga priser. Den i mitt tycke absolut bästa tavernan i Pythagorion är Esperides. Här serveras otroligt god grekisk mat, (det vattnas i munnen bara jag tänker på det) lägg där till fantastisk service och rimliga priser och du har den perfekta tavernan. Esperides ligger på en tvärgata till höger om huvudgatan, om du kommer från hamnpromenaden. Boka gärna bord.

 

Restaurant Esperides i Pythagorion på Samos i Grekland.

Restaurant Esperides i Pythagorion.

 

En bit upp i samma gränd som Esperides ligger Restaurang Irodion som också det är en mycket bra taverna. Även här brukar det vara mycket folk så man bör boka bord, hur tråkigt det än kan låta att behöva göra det på semestern.
Remataki beach är den bästa stranden i Pythagorion på Samos.

Remataki beach är den bästa stranden i Pythagorion.

 

En tredje restaurang jag gärna rekommenderar är Taverna Maritza som ligger nära den ståtliga kyrkan Transfiguration of the Christ. Bakom kyrkan finns resterna av Castle of Logothetis varifrån man har fin utsikt över Potokaki beach. Taverna Maritsa är en familjeägd taverna som specialiserat sig på fisk och skaldjur, men de har även andra rätter. I slutet av hamnpromenaden ligger deras fiskebåtar (se bild längre ned) som de fiskar med varje dag.

 

Starkvin från Samos på hamnpromenaden i Pythagorion.

Många uppskattar att ta ett glas Samosvin eller ett glas öl på hamnpromenaden. Vi också. :-)

 

Det finns två små stränder i själva Pythagorion, men de flesta väljer att gå till Potokaki beach som ligger intill flygplatsen några kilometer utanför staden. Den bästa av stränderna i Pythagorion är Remataki beach som ligger längst till vänster i byn, om du har näsan mot vattnet. Stranden är som sagt väldigt liten, och det är oftast trångt om saligheten. Många väljer att spendera dagen här, och jag kan i viss mån förstå dem, för det är nära hit, och det finns många tavernor att välja på när det är dags att äta lunch. Den i mitt tycke bästa restaurangen längs stranden är Faros, som ligger längst bort.

 

Taverna Maritza i Pythagorion på Samos är en mycket bra restaurang.

Taverna Maritzas fiskebåtar på hamnpromenaden.

 

Den andra stranden heter Tarsanas. Den ligger vid andra sidan hamnpromenaden och är inte mycket att skriva hem om. Stora stenar och höga vågor gör det svårt att komma i vattnet.

Till sist vill jag tipsa om en hejdundrande fest som går av stapeln den 5 augusti varje år. Då är det fyrverkeri- och båtbrännarfest i Pythagorions hamninlopp. Läs om festen här »

HOTELL I PYTHAGORION

Många som åker charter till Pythagorion bor vid Potokaki beach, men det finns även många hotell i själv Pythagorion. Reser du på egen hand har du många boendealternativ att välja mellan.

Tips på hotell i Pythagorion finns här »

 

Potokaki beach ligger några kilometer väster om Pythagorion Samos.

Potokaki beach ligger några kilometer väster om Pythagorion.

 

Avstånd från Pythagorion: Chora 3 km, Ireon 8 km, Papas 10 km, Kokkari 15 km, Votsalakia 35 km.


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera