Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Eupalinos vattentunnel & Panagia Spiliani
Strax ovanför Pythagorion ligger Eupalinos vattentunnel och klostret Panagia Spiliani. Båda är väl värda ett besök. Bilväg finns ända fram, men det är inte längre än att man kan gå dit. Om det inte är för varmt vill säga.

Eupalinos har gått till historien som Europas förste ingenjör och för byggandet av den imponerande vattenledningstunneln ovanför Pythagorion. Den drygt 1 kilometer långa tunneln byggdes på 500-talet f.Kr med syfte att leda dricksvatten från en källa i berget till en akvedukt i Pythagorion. För att spara tid började man gräva från två håll. Ändå lyckades man mötas på mitten, det diffade inte många meter. Med tanke på dess längd, 1036 meter, måste man säga att bygget är en stor bedrift.

 

Eupalinos vattentunnel. Samos.

Ingången till Eupalinos vattentunnel.

 

Den första klaustrofobiska delen av tunneln är öppen för turister varje dag utom måndagar. Inträdet kostar cirka 4 €. Nedgången till tunneln sker genom en fasligt trång trappa, in- och utpassering sker på samma ställe, längre in blir tunneln som väl är bredare.

Första gången jag skulle gå ner fick jag panik och vände i trappan. Jag har varit där flera gånger sedan dess, men då har jag väntat utanför medan ressällskapet utan att tveka gått ner i tunneln.

 

Utsikt över Pythagorion från klostret Panagia Spiliani på Samos.

Utsikt över Pythagorion från klostret Panagia Spiliani. Till höger i bild syns början av Potokaki beach.


Från det synnerligen vackert belägna klostret Panagia Spiliani har man en bedårande utsikt över Pythagorion och Potokaki beach. Klostergården är lummig och fin, stora cypresser står stolta som OS-medaljörer bredvid kyrkan.

 

Klostret Panagia Spiliani. Pythagorion. Samos.

Klostret Panagia Spiliani.

 

Inne i en grotta, till vänster om kyrkan, finns ett märkligt litet kapell som gett klostret dess namn. Det grekiska ordet för grotta är nämligen spilia. Det näpna kapellet har på sin höjd plats för fyra fem besökare åt gången. Inne i grottan är det svalt och skönt, en perfekt plats att svalka sig på. Klostret ligger på gångavstånd från Eupalinos vattentunnel. Öppet varje dag. Fri entré.

 

Kapellet som ligger i en grotta i Panagia Spiliani på Samos.

Det lilla kapellet som ligger i en grotta i Panagia Spiliani. Kapellet är idag blåmålat.


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera