Kalimera Grekland Patmos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Patmos i Grekland

Patmos in English.

Patmos tillhör Dodekaneserna och ligger nästan så långt upp det går att komma i Dodekaneserna. Närmsta grannöar är Lipsi och Leros. Det är en liten ö både till yta och till antal invånare, här bor 3 050 personer fördelade på två större byar, och några mindre samhällen.

 

Skala, Chora och Johannesklostret på Patmos i Dodekaneserna.

Skala på Patmos. Chora och Johannesklostret syns uppe till höger.

 

Huvudstaden heter Chora (540 inv), och den största turistorten heter Skala. Ytan är 34 km2 och högsta berget - Hondros - mäter 228 meter över havet. Att högsta berget är så lågt, så att säga, är lite ovanligt, många öar har mycket högre berg än så.

 

Johannesklostret i Chora på Patmos kallas för Greklands Jerusalem.

Johannesklostret i Chora.

 

Patmos är en trivsam liten ö som lockar turister som längtar efter sol och bad, och besökare från den kristna världen som ska besöka det berömda Johannesklostret. Patmos benämns ofta som Greklands Jerusalem.

 

Tavernor och restauranger vid stranden i Skala på Patmos i Tolvöarna.

Taverna vid stranden i hamnbyn Skala. Johannesklostret i mitten av bilden.
RESA TILL PATMOS

Smidigast är att flyga till Samos (det finns ingen flygplats på Patmos) och fortsätta med båt till Patmos. Den lilla färjan Nisos Kalymnos går från Pythagorion på Samos till Patmos varannan dag. Båtförbindelserna med Atens hamnstad Pireus är också bra, oftast daglig förbindelse under högsäsong.

Båttidtabell för Patmos »

Boka färjebiljetter online här »

 

RESA RUNT PÅ PATMOS

Patmos är en liten ö med få vägar. Bästa sättet att utforska ön är med moped. Det finns även cykel att hyra. I Skala finns ett flertal uthyrare av bil, moped och cykel.

Buss går mellan hamnen och Chora. Vissa turer går den även till Kambos beach och till Grikos. Utflyktsbåtar till Lipsi, Marathi och Arki avgår från Skala vid bra väder.

 

Utflyktsbåtar till Lipsi, Marathi och Arki och Patmos stränder utgår från hamnen i Skala.

Utflykts- och badbåtar i hamnen i Skala.

 

BYAR PÅ PATMOS

Skala är Patmos hamn och den by där det mesta händer och även där majoriteten av turisterna bor. Det finns gott om tavernor, kaféer och barer. I Skala finns en strand som duger utmärkt för ett morgon- eller kvällsdopp. Missa inte Restaurang Pantelis inne i gränderna nära hamnen, ser ut som en turistfälla, men skenet bedrar. Bra mat och låga priser.

 

Restaurant Pantelis i Skala är en av Patmos bästa tavernor.

Restaurant Pantelis i Skala är mycket bra.

 

Skala ligger vid den smalaste delen av Patmos. Stranden längst till vänster på bilden nedan heter Hohlakas, och är inget att skriva hem om, men solnedgången är fin därifrån.

 

Skala och Hohlakas beach på Patmos i Grekland.

Vy över Skala.

 

Skala på Patmos är en av Dodekanesernas mysigaste byar.

En tidig morgon med frukost i Skala.


Chora på Patmos liknar en by i Kykladerna med ett virrvarr av vita hus och smala gränder.

En av många trånga gränder i Chora.

 

Chora ser från håll ut som en ointaglig fästning. Johannesklostret dominerar totalt. Det är en typisk grekisk chora med många små gränder kantade av vitkalkade hus. Chora är ganska ödslig och tyst, bortsett från området där klostret ligger, och på torget.

 

Tavernor och restauranger i Chora på Patmos i Grekland.

Torget i Chora.

 

Grikos är en liten fiskeby cirka 4 kilometer sydost om Skala. Det är min absoluta favoritby på Patmos. Byn ligger i en fantastiskt vacker bukt med turkost vatten som är väl skyddad från nordliga vindar. Här finns en fin strand, ett flertal mycket bra tavernor, kaféer, mopeduthyrare, samt flera hotell och familjeägda pensionat. Grikos passar dig som gillar lugn och ro.

 

Grikos är den finaste byn på Patmos med bra restauranger, hotell och en fin strand.

Grikos är min favoritby på Patmos.

Läs om underbara Grikos här »

 


STRÄNDER PÅ PATMOS

Psili Amos är Patmos klart bästa strand. Tyvärr ligger den lite avigt till. Antingen åker man badbåt från Skala, resan tar ungefär en timme enkel väg, eller så tar man sig dit på egen hand. Kör du moped eller bil tar du dig först till Diakofti och parkerar där, och går sedan över berget. Det tar cirka 30 minuter att gå.

 

Sandstranden Psili Amos beach är Patmos bästa strand.

Psili Ammos.

 

Stranden består av vit finkornig sand och inbjuder verkligen till bad. Gott om skugga från tamariskträd. Den trevliga strandtavernan under träden är i sig värd promenaden hit.

 

Läs mer om fina Psili Ammos beach här »

 

Kambos beach på nordöstra Patmos är öns populäraste strand.

Kambos beach på nordöstra Patmos.

 

På nordöstra delen av Patmos ligger några av öns bästa stränder. Den första av stränderna är Meloi som ligger mycket fint i en bukt. Kambos beach är en av de bättre stränderna, och kanske även den populäraste. Det är en lång, ganska fin sandstrand i en bukt med grönblått vatten. Här finns det mesta man kan tänka sig när det gäller strandfaciliteter.

 

Livadi Geranou beach är av Patmos många fina sandstränder.

Livadi Geranou. En gång mötte vi ett monster på stranden, som du kan se här.

 

Lambi beach längst upp i nordost är en lång klapperstenstrand. Hit åker många för att äta flamberad saganaki. Jag kan varmt rekommendera den! Petra beach är också fin, om än lite stenig. Även Sapsila är en mysig strand, precis som Vagia är, och Livadi Geranou (se bild ovan). Twin Beaches är inte heller dum.

 

Här kan du se Patmos 15 bästa stränder »

 


SEVÄRDHETER PÅ PATMOS

Uppenbarelsegrottan och Johannesklostret (se bild längre upp på sidan) är det förstås ingen som missar. Grottan är inte mycket att se såvida man inte tror på det som står i bibeln. Johannesklostret är mer världsligt och väl värt ett besök. Klostret grundades på 1000-talet och är ett av Greklands mest betydelsefulla kloster.

 

Evangelisten Johannes fick en uppenbarelse från Gud och skrev Apokalypsen på Patmos i Grekland.

En av innergårdarna i det mäktiga Johannesklostret.

 

Det var här som evangelisten Johannes fick en uppenbarelse från Gud om att jorden skulle gå under. Johannes blev år 95 (efter Kristus) förvisad till Patmos från Efesos i Turkiet. Han gömde sig i en grotta under två år. I grottan samtalade han med Gud och det resulterade i den så kallade Uppenbarelseboken, eller Apokalypsen.

Grottan finns fortfarande kvar, och så gör även den spricka i berget där Johannes talade med Gud. Så sägs det. Om det inte vore för sprickan skulle det inte ligga så många kryssningsbåtar utanför Patmos hamnstad Skala. Grottan är minst sagt välbesökt, och inte bara av kryssningsbesökare. Jag har också varit där, och jag är bara en vanlig öluffare. :-)

HOTELL PÅ PATMOS

Om du inte kommer under högsäsong är det inga problem att hitta bra hotell på plats. När båtarna lägger till i hamnen väntar rumsuthyrare med färgglada skyltar och broschyrer. Flest alternativ finns i Skala och det är också där flest turister bor. I Chora är det svårt att hitta rum.

 

Captain's House är det bästa hotellet i Skala på Patmos.

Captain's House är ett mycket trevligt pensionat med bra läge i Skala.

 

Här tips på tre bra ställen i Skala.

Boka Byzance Hotel här »

Boka Captain's House här »

Boka Skala Hotel här »

Boka andra hotell på Patmos här »


LÄS MER OM PATMOS

Om Patmos Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera