Kalimera Grekland Marathi.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Marathi i Grekland

Marathi i in English.

Marathi ligger mittemellan Lipsi och Arki i norra Dodekaneserna. Letar du efter en grekisk ö där du kan du leka Robinson Kruse behöver du inte leta längre, Marathi är precis vad du sökt efter. Visserligen är ön bebodd, men här bor så få att ön upplevs som obebodd. Marathi är så litet till ytan att det knappt går att mäta och det är också Greklands minsta bebodda ö, här bor ett tiotal personer under sommarmånaderna, under vinterhalvåret reduceras befolkningen till tre personer. Undrar vad de gör hela dagarna?

 

Den lilla ön Marathi är Greklands minsta bebodda ö.

Den enda byn och den enda stranden på Marathi.

 

Det finns inte mycket att göra, inte ens under högsäsong. Med andra ord är Marathi en idealisk ö för dig som önskar göra ingenting och för dig som vill fly undan dagens stressade konsumtionssamhälle. Marathi är de utbrändas paradis och borde ordineras på recept av läkare.

Här finns tre tavernor, tre pensionat, två bryggor, en kyrkogård, en pytteliten kyrka, några getter och en ganska fin sandstrand. Det finns inga mataffärer, inga bilar, inga mopeder, inga byar och inga vägar. Trots att ön är så liten är det ändå en del turister som reser hit, men de flesta stannar bara några timmar för att äta lunch och ta ett dopp på den lilla stranden. Turister som stannar över natten är lätträknade.

 

Restauranger på ön Marathi nära Lipsi i Grekland.

Bada och äta är den huvudsakliga sysselsättningen på Marathi.

 

Jag behöver väl knappast nämna att du bör packa ner en stor trave böcker i ryggsäcken om du ska bo på Marathi. En mer fulländad "sitta-och-läsa-böcker-i-skuggan-ö" finns troligen inte. Här kommer fem förslag på böcker att läsa på Marathi:
- Berättelsen om Pi av Yann Martel.
- Expedition L av Erlend Loe.
- Flugornas herre av William Golding.
- Robinson Crusoe av Daniel Defoe.
- Och så var de bara en av Agatha Christie.

 

Lilla söta Marathi är ett paradis för dig som söker lugn och ro och gillar att segla.

Lilla söta Marathi är ett paradis för dig som söker lugn och ro.
RESA TILL MARATHI

Charter med Apollo och TUI. Nej, jag skojar bara. Till Marathi går det självklart ingen charter. Hur skulle det se ut. :-)

Det finns ingen reguljär båttrafik till Marathi, i stället är man hänvisad till utflyktsbåtar från Leros, Lipsi eller Patmos. Ska du stanna på Marathi säger du bara till hur länge du ska stanna och tar sedan samma utflyktsbåt tillbaka. Tänk på att båtarna ställs in om det blåser för mycket, det finns alltså en risk att man blir kvar på Marathi längre än beräknat.

 

Läs mer om utflyktsbåtarna till Marathi här »

 

Marathi beach och utflyktsbåtar från Lipsi och Leros.

Marathi beach och utflyktsbåtar från Lipsi.

 

RESA RUNT PÅ MARATHI

Det är knappast tal om att resa runt, möjligen gå eller simma runt. Allt som finns på Marathi finns inom synhåll och därför är ett par fossingar det enda som behövs för att ta sig fram.

BYAR PÅ MARATHI

Självklart finns här varken byar i pluralis eller singularis. Stranden är själva byn om man säger så. Det finns en taverna i vardera ände av stranden, och en taverna vid mitten av stranden. Det finns inga affärer, alla måltider äts på någon av tavernorna. Vatten och annan dryck finns att köpa på tavernorna. Något nöjesliv existerar naturligtvis inte, nöjet är vad man själv gör det till. De få som stannar över natten sitter i regel och ugglar på någon av tavernorna, gottar sig kanske av lite hemkört vin och knaprar på hemgjord getost. Kanske läser man en bok, eller filosoferar över vem man är, vad man har gjort, och vad man ska göra i framtiden.

 

Taverna Marathi på den lilla ön med samma namn.

Taverna Marathi.

 

Den i mitt tycke bästa tavernan är Taverna Marathi som ligger längst till vänster på stranden från havet sett. Michalis - som äger tavernan - är en av tre åretruntboende. Han kallas allmänt för piraten, du förstår varför när du ser honom. Prova gärna att äta get, det är kanongott! Intill tavernan finns en souveniraffär som bland annat säljer vykort och bilder från Marathi. Posta vykorten får man vänta med tills man kommer till civilisationen igen.


BAD OCH STRÄNDER PÅ MARATHI

Det finns bara en strand, om inte den hade funnits skulle ingen åka till Marathi. Stranden är faktiskt riktigt bra, vattnet skiftar mellan grönt och blått och är oftast helt stilla tack vare den skyddande bukten. För seglare som söker natthamn är läget idealiskt, ofta ligger segelbåtar på svaj utanför stranden.

 

Stranden på ön Marathi i Grekland.

Stranden på Marathi är inte dum.

 

SEVÄRDHETER PÅ MARATHI

Behövs det på en så liten ö? Är inte ön i sig en sevärdhet? Jovisst är det så. Om du mot förmodan skulle sakna intressanta kuriositeter kan du packa ner en bok om antika Grekland och titta på bilder från historiska platser. Hjälper inte det kan du gå en liten bit ovanför stranden och studera den minimala byn som en gång låg där. Byn (det är bara några få hus) övergavs efter andra världskriget och ligger i ruiner. Intill "byn" finns öns enda kyrka - Agios Nikolaos.

 

Agios Nikolaos church på ön Marathi i Grekland.

Kyrkan Agios Nikolaos är Marathis enda sevärdhet.

 

HOTELL PÅ MARATHI

Ska du stanna över natten bör du ringa och boka i förväg. Inte för att jag tror att det inte finns rum lediga, utan för att vara på den säkra sidan. Vore ju trist att behöva åka tillbaka samma dag man kommer. Åker du under högsäsong måste du boka i förväg. Det finns tre ställen att välja på:

Michalis som ligger till vänster om stranden. Telefon: +30 22470-31580.
Stavrakos som ligger vid mitten av stranden. Telefon: + 30 22470-32900.
Pantelis som ligger till höger om stranden. Telefon: + 30 22470-32609.

 

Om du gillar lugna öar som Marathi kommer du att älska Agathonissi och Telendos också.


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera