Kalimera Grekland Samos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Potami beach och vattenfall på Samos
Väster om Karlovassi på norra Samos finns en strand som heter Potami. Innan man kommer fram till stranden kan du som gillar kyrkor ta en titt på Agios Nikolaos som har en väldigt ovanlig arkitektur, den är rund i ena änden och triangelformad i den andra.

Potami beach syns från kyrkan. Det är en rätt lång småstenstrand som ännu inte har exploaterats. Precis som i Kokkari kan det blåsa ordentligt och vågorna kan gå höga. Taverna finns, och solstolar och parasoll finns att hyra.

 

Potami beach nära Karlovassi på Samos.

Potami beach nära Karlovassi.

 

Mittemellan Potami och byn Drakei ligger de svåråtkomliga stränderna Mikro Seitani och Megalo Seitani. Från Potami är det cirka 30 minuters promenad till Mikro Seitani och till Megalo Seitani tar det ytterligare en timme.

Potami Waterfall ligger en bit ovanför stranden. Det sitter en vägskylt som visar vägen dit, och till kyrkan Metamorphosis Sotiros. Parkera på vägen, det går inte att köra bil (fast det ser ut så till en början), men moped funkar en liten bit. Metamorphosis Sotiros är för övrigt en av Samos äldsta kyrkor och sägs ha byggts redan 1000-talet.


Stigen som leder till vattenfallet på Samos.

Vägen som går till stigen som leder till vattenfallet.

 

Stigen upp till vattenfallet är att likna med en djungelvandring, kanske inte precis som i en riktig djungeldjungel, men väl som i en Greklandsdjungel. En liten bäck porlar längs stigen som kantas av urgamla träd som vore de hämtade ur John Bauers sagovärld. Stigen är väl upptrampad och det är inga svårigheter att ta sig fram.

 

Vandra till vattenfallet i Potami på Samos.

På väg mot Potami Waterfalls.

 

På en del ställen får man visserligen gena över bäcken via träspänger, men det är hur enkelt som helst. Tystnaden är hörbar, stillheten bryts bara av tjattrande cikador och sjungande fåglar. Efter cirka 15-20 minuter kommer man fram till en pytteliten sötvattenspöl. Där slutar stigen.

För att nå vattenfallet kan man gå längs bäckravinen, eller klättra upp för rangliga stegar, trappor och lianer som ser allt annat än tillförlitliga ut. Men det ser värre ut än vad det är.

 

c

Det går utmärkt att bada nedanför vattenfallet.

 

När man väl har kommit upp till första avsatsen kan man vila ut på den lilla tavernan innan man fortsätter ner till nästa vattenhål. Härifrån får man gå en bra bit upp i bäckravinen för att nå själva vattenfallet. De flesta nöjer sig dock med att njuta av promenaden upp till bäckravinens början.


LÄS MER OM SAMOS

Om Samos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera